'Kissproof is een ordinaire leugen.'

Voor het eerst had ik deze kerstdagen weer eens lippenstift en foundation op. Dat was al een hele tijd geleden en dat terwijl ik toch een fervent liefhebber ben van deze cosmetische producten, vooral van lippenstift.

Ik heb maar liefst drie toilettasjes vol, één voor de rode exemplaren, één voor de roze en één voor de bruine tinten. Maar de mondkapjes hielden me tegen. Want wat heb je aan gestifte lippen achter zo’n ding?

Bovendien geeft lippenstift erg af, waardoor je het kapje binnen de kortste keren moet weggooien. Ik vrees dat dit op dit moment wereldwijd een algemeen verschijnsel is en dat er zodoende een sterke daling zit in de verkoop van dit product.

Article continues after the ad

'Die mondkapjes lijken blijvertjes te worden'

Hoog tijd dus voor de makers ervan om iets te verzinnen, waardoor mondkapjes en lippenstift gecombineerd kunnen worden, vooral nu die kapjes blijvertjes lijken te worden. Niet alleen tijdens strenge lockdowns, maar sowieso.

Misschien dat we in de zomer een tijdje zonder mogen, maar zodra de koude maanden en daarmee nieuwe corona-varianten zich aandienen, zullen ze verplicht blijven, in ieder geval in het openbaar vervoer en andere openbare voorzieningen.

'Modieuze kapjes van textiel komen de verstaanbaarheid niet ten goede'

Hoe lossen we dit probleem op? Een mogelijkheid is mooie rode of roze monden op de kapjes af te drukken, waarmee we er weer vrolijk uitzien. Nadeel hiervan is, dat juist deze modieuze kapjes van textiel een slechte verstaanbaarheid met zich mee brengen, wat lastig is in het maatschappelijke verkeer.  

Dit is onlangs gebleken uit een onderzoek van twee Amerikaanse psychologen, die verschillende soorten mondkapjes hebben getest op hun verstaanbaarheid.

Het best scoorden de medische kapjes, de zogenaamde chirurgische FFP 2-maskers, die een verstaanbaarheid van 94 % geven. De leuke kapjes van textiel bleken maar 88% te scoren, in winkels met achtergrondmuziek zelfs maar 27%.

'Elke keer je lippen stiften en weer schoonmaken is erg omslachtig'

De oplossing moet dus uit andere hoek komen, die van de cosmetische industrie, waar men nu eindelijk eens ernst moet maken met het produceren van échte long-lasting en kissproof lippenstiften. Die zonder af te geven gedragen kunnen worden achter een mondkapje. Want elke keer je lippen stiften en weer schoonmaken als het kapje op of af moet, is erg omslachtig.

Nu zeiden veel cosmeticafabrikanten al jarenlang dat hun lippenstiften kissproof waren, maar dat bleek een ordinaire leugen. Denk maar aan het liedje ‘Lipstick on your collar’, van Connie Francis, waarin een echtgenoot door z’n vrouw wettig en overtuigend van vreemdgaan beschuldigd wordt vanwege rode vlekken op zijn boord. Niks kissproof.

'Zo’n bepoederde mond voelt niet fijn en ziet er ook niet bepaald glamorous uit'

Ik heb zelf wel eens geprobeerd m’n lippenstift-mond kissproof te maken door er een laagje poeder overheen te smeren. Dat helpt inderdaad enigszins, maar zo’n bepoederde mond voelt niet fijn en ziet er ook niet bepaald glamorous uit.  

Dus : aan de slag dames en heren van Max Factor, Chanel, Dior, Revlon, Mac en L’Oréal, ontdek en maak een échte mondkapjes-bestendige lippenstift.

Daar knappen we allemaal van op. Zelfs Jaap van Dissel zal er enthousiast over zijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in