Hoe fabuleux Frans wil je het hebben?

Hoewel zangeres en actrice Jane Birkin (74) eigenlijk een Engelse is, wordt ze gezien als de ultieme Franse bohemienne.

Article continues after the ad

Ze is niet alleen beroemd dankzij het hijgnummer 'Je t'aime… mon non plus', maar ook om haar kleurrijke liefdeleven en non-conformistische levensstijl.

Uit haar relatie met grote liefde Serge Gainsbourg kreeg ze dochter Charlotte, die geheel in de stijl van haar ouders ook aan de bohokant van het leven zit, zingt en werkt, met meer succes en erkenning dan haar moeder.

Die dat overigens kan hebben: "Ik knap al mijn hele leven bijna uit elkaar van liefde en trots als ik haar zie."

Charlotte had geen heel fijne jeugd: de liefde van haar ouders was zeer controversieel in de jaren zeventig en ze werd er  ontzettend mee gepest: "Het is surrealistisch als er naar je wordt gespuugd als je naar school loopt."

Het heeft de band met haar moeder alleen maar sterker gemaakt. Zo sterk dat Charlotte het aandurfde om een documentaire over Birkin te maken. 'Jane par Charlotte' is in Cannes in première gegaan. En Jane mag volgens kenners dan een 'femme totale' zijn, Charlotte weigert in de documentaire mee te doen aan het gebruikelijke gezwatel over haar moeder.

De docu is, hoe kan het ook anders met deze Françaises, een wat onsamenhangend geheel vol gelispel en gefluister. Maar het is ook charmant, om zo'n intiem moeder-dochterportret te zien, waarin zich beiden onmiskenbaar bewust zijn van het feit dat alles eindig is en dat na de mythe er nog een heel stuk mens komt.

Het duo reist onder andere naar Tokio en New York, en gaat op bedevaart naar Serge's oude huis aan de Rue de Verneuil, nu een soort altaar vol aandenkens. Jane blijkt ook nog een prachtig Brits landhuis te hebben en een hoarder te zijn die niets kan weggooien behalve spiegels . "Je herkent jezelf er niet meer in, dus haal ik ze weg." Dat is natuurlijk óók een Style Has No Age optie!

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Het is nog niet bekend wanneer en hoe Jane par Charlotte in Nederland te zien zal zijn.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in