Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Anja Copejans (52) rekende af met haar perfectionisme

‘Ik heb van mijn grootste valkuil mijn kracht gemaakt.’ Anja Copejans, onderwijsbegeleider in België, kreeg een burn-out, ging in therapie en ontdekte dat het haar drang naar perfectie was die haar had opgebrand. 'Ik moest alles gezien hebben en streefde naar het perfecte leven' "Bij mij moest al...

Anja Copejans (52) rekende af met haar perfectionisme

‘Ik heb van mijn grootste valkuil mijn kracht gemaakt.’

Anja Copejans, onderwijsbegeleider in België, kreeg een burn-out, ging in therapie en ontdekte dat het haar drang naar perfectie was die haar had opgebrand.

'Ik moest alles gezien hebben en streefde naar het perfecte leven'

"Bij mij moest altijd alles perfect zijn. Elke dag moest strak verlopen en mijn huis moest kraakhelder zijn. Wanneer ik zag dat mijn kinderen de vaatwasser hadden uitgeruimd en de glazen kriskras door elkaar in het keukenkastje stonden, haastte ik me om ze in het gelid te zetten. Nieuwe restaurants en exposities in de omgeving hield ik nauwkeurig bij en bezocht ik allemaal. Ik moest alles gezien hebben en streefde naar het perfecte leven.

'Mijn migraines, maagzweren, rugklachten en continue vermoeidheid nam ik op de koop toe'

In mijn parttime baan als onderwijsbegeleider ging het ook zo: ik was er fulltime mee bezig. Mijn perfectionisme vond ik mijn grootste eigenschap. Mijn migraines, maagzweren, rugklachten en continue vermoeidheid nam ik op de koop toe. Dat hoorde nu eenmaal bij een druk leven met een gezin en een baan.

Totdat ik in 2016 drie keer aan mijn voet geopereerd werd en daarvan slecht herstelde. Ik belandde in een rolstoel en kon ineens helemaal niets meer. Uit pure frustratie begon ik een blog: Perfection is a bitch.

'Door mijn controledrang en het feit dat ik mezelf geen rust gunde, holde ik mezelf uit'

“Je wilt het allemaal te goed doen,” zei mijn therapeute. Ze raadde me het boek Zeg me dat ik oké ben aan, van Marcel Hendrickx. Dat was schrikken, het was alsof het boek over mij ging. In plaats van goed voor mezelf te zorgen, deed ik niets anders dan anderen pleasen in de onbewuste hoop op waardering. Door mijn controledrang en het feit dat ik mezelf geen rust gunde, holde ik mezelf uit. Ook herkende ik me in uitstelgedrag, keuzestress en gepieker.’

Goed genoeg 

‘Het duurde twee jaar voordat ik mijn dwangmatige perfectionismepatroon onder controle had. Wat voelde ik me bevrijd, mede dankzij de opleiding tot perfectionismecoach.

Wat mij hielp, leer ik nu aan anderen. En ik ging boeken schrijven. Perfection is a bitch verscheen op mijn 50ste verjaardag, nadat een uitgever die mijn blog had gelezen, interesse had getoond.

Een jaar later verscheen het boek Veerkracht in het onderwijs. Een groeiend aantal leerkrachten kampt met een burn-out. Leerlingen hebben in toenemende mate concentratieproblemen en angstaanvallen. Dat alles zorgt voor veel frustratie op de werkvloer.

'Bedenk dat je altijd het roer kunt omgooien, hoe oud je ook bent'

Mijn tips voor een leven in balans: durf kwetsbaar te zijn en zoek hulp. Wees mild voor jezelf en dankbaar voor wat er wel is. En bedenk dat je altijd het roer kunt omgooien, hoe oud je ook bent. Je hebt altijd een keuze.

Naast het schrijven geef ik workshops en presentaties door het hele land. Maar: ik volg vooral mijn tempo en mijn gevoel. Ik mediteer regelmatig, eet gezond, wandel veel en neem op tijd rust. Ik heb van mijn grootste valkuil mijn kracht gemaakt. What you see is what you get is nu mijn motto. Ik besef dat je niet alles tegelijk en even goed kunt doen. Goed is goed genoeg.’

Anja Copejans schreef Perfection is a bitch ( € 22,50) en geeft nu zelf als perfectionismecoach onder meer workshops en presentaties.

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) Nouveau / DPG Media 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Powervrouwen
  • Roger Neve