Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Actrice Rifka Lodeizen over ambitie, angst en aanpakken

'Ik ben ook gewoon een vrouw van bijna vijftig die denkt: 'O, help, krijgen we dat!' Met scenarioschrijven is anti-diva Rifka Lodeizen aan een tweede carrière begonnen. Ze kan veel kwijt in dat nieuwe ambacht waar ze smoorverliefd op werd. Ook de angsten en onzekerheden waar ze nog altijd mee wor...

Actrice Rifka Lodeizen over ambitie, angst en aanpakken

'Ik ben ook gewoon een vrouw van bijna vijftig die denkt: 'O, help, krijgen we dat!'

Met scenarioschrijven is anti-diva Rifka Lodeizen aan een tweede carrière begonnen. Ze kan veel kwijt in dat nieuwe ambacht waar ze smoorverliefd op werd. Ook de angsten en onzekerheden waar ze nog altijd mee worstelt. ‘Soms heb ik het gevoel dat ik bloot op een sokkel sta.’

"Ik ben bescheiden, maar wel ambitieus,' zegt Lodeizen en daarmee typeert ze zichzelf perfect. Want ze mag wars zijn van sterallures, ze weet wat ze kan en voelt altijd de drang om nog beter te worden. Ze speelde indrukwekkende rollen.

In de film Tonio bijvoorbeeld, als de door verdriet ver­scheurde Mirjam Rotenstreich, echtgenote van A.F.Th. van der Heijden, die bijna ten onder gaat aan de dood van haar enige kind. Series als Overspel, Judas en Lieve Mama bewezen dat ze niet alleen past in het art­housecircuit, maar ook een breed publiek kan bereiken.

Ze blijft een anti-diva, die buiten haar werk de spotlights mijdt en liever ook geen interviews geeft. Veel te vertellen, heeft ze wel. Zo heeft ze in stilte een nieuwe carrière als scenarioschrijver weten op te bouwen, die inmiddels zicht­baar vruchten begint af te werpen.

Zoals een aflevering in de nieuwe BNNVARA-serie NOOD, die dit najaar wordt uitgezon­den. Acteren blijft een constante. Dit najaar speelt ze een mantelzorger in tv-serie Maud en Babs, bij omroep MAX, naast onder anderen Loes Luca. Ze heeft zelfs een jubi­leum te vieren, want precies 25 jaar gele­den stond ze op de set van haar eerste speelfilm, Hufters & Hofdames, geregis­seerd door Eddy Terstall.

Powervrouwen
  • Roger Neve