Bedrijfstrainer Lois Frankel wil dat je stopt met je meisjesgedrag.

Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Zwijg je tijdens een groepsvideo-vergadering vooral? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Geef je je ideeën wel eens weg 'omdat het goed is voor het team'? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt?

Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen en ideeën waar te maken. Dat zou Meryl Streep in The Devil Wears Prada dus niet overkomen. 

Article continues after the ad

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. "En ik zag daar heel veel volwassen vrouwen die zich als een meisje gedroegen," zegt ze. "Bescheiden, aardig en beleefd.  Zachte stem, hoge stem. Weinig ruimte innemen. Kantoorpolitiek ontlopen. Glimlachen. Voorzichtig formuleren. En zich intussen maar afvragen waarom ze geen promotie maakten. Je geeft geen verantwoordelijke functie aan een meisje dat aan zichzelf lijkt te twijfelen, hè?"  

Frankel heeft gouden tips om het tij te keren: hard werken is goed, te hard werken is fout. "Veel vrouwen werken zo vlijtig als mieren," zegt ze. "Het is een mythe dat mensen succes behalen door hard te werken. De waarheid is dat er nog nooit iemand is gepromoveerd omdat ze zo hard werkte. Strategisch denken, netwerken, samenwerken: dat zijn veel belangrijker factoren voor een succesvolle carrière."

Volgens Frankel zijn vrouwen die carrière willen maken, vaak zelf hun grootste tegenstander. "Ik heb vrouwen in honderden vergaderingen geobserveerd. Degenen die genegeerd werden, reageerden allemaal hetzelfde. Ik kon zien en horen hoe ze onbewust hun geloofwaardigheid aan het ondermijnen waren en hun carrière saboteerden. Niemand hoefde het voor ze te doen, ze deden het zelf al."

Dat meisjesgedrag is aangeleerd, volgens Frankel. De meeste meisjes krijgen mee dat ze aardig en hulpvaardig moeten zijn, de lieve vrede moeten bewaren en geen grote mond moeten hebben. "Het levert ook wel iets op, dat is de reden dat vrouwen in dit gedrag blijven hangen," zegt Frankel. "Mensen houden van meisjes. Mannen willen meisjes beschermen, bewonderen. Meisjes zijn lief en eisen niet veel. Ze zijn leuk gezelschap - het lijken wel huisdieren."

What to do? Meer ruimte innemen, zegt Frankel. Even vaak een taxi op kosten van de zaak nemen als mannelijke collega's doen. Van je laten horen...

...letterlijk je visie, kennis en ervaring ventileren. Niet voortdurend koffie of thee halen voor collega's of lekkere dingen bakken voor op kantoor: "We vinden mensen die andere mensen voeden niet belangrijk. Als je je bewust bent van meisjesachtig gedrag, kun je het bijsturen. Zo sla je je eigen glazen plafond aan diggelen en kom je daadwerkelijk vooruit. Stop verder onmiddellijk met je collega's om raad of toestemming vragen. Zeg niet voortdurend sorry. En niet, nóóit huilen op je werk."   

Lois Frankel schreef meerdere boeken over hoe je carrièrekansen verbetert waaronder: Opzij, opzij, opzij! En Nice girls don't get the corner office (Engelse titel, Nederlandse editie). Tikje Amerikaans, maar ook wel heel confronterend en leerzaam als je je op je werk regelmatig gepasseerd voelt door een man die simpelweg handiger is in zichzelf verkopen. Dát trucje kunnen vrouwen natuurlijk ook leren, om te krijgen waar ze recht op hebben.  

Foto (c) iStock, Lois P. Frankel 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in