Ik ben Claudia, 52 jaar, en ik heb een missie.

#DOESLIEF

Article continues after the ad

Ik wil graag dat alle mannen en vrouwen ter wereld trots op zichzelf zijn. Trots en tevreden met wie ze zijn, hoe ze eruitzien, met hun figuur, hun achtergrond, en vooral – en dat is als hoofdredacteur Nouveau mijn stokpaardje – op hun leeftijd.

Ik weet niet of jullie weleens van het woord #ageshaming hebben gehoord, maar ik hoor in de media zo vaak afkeurende geluiden over oudere vrouwen, dat ik op dit onderwerp nu écht even in de pen moet klimmen. 

Van berichten op NU.nl (“werkgevers discrimineren op leeftijd: 50+ ers komen er niet in”) tot millenial-influencers die over beeldschone vrouwen van 40 keihard zeggen: “Hè bah, die is zo oud”. 

No shaming

Ik ben tegen #ageshaming. Ja, die hashtag moet er bij, want vooral op social media neemt men elkaar de maat.

Maar het is niet alleen #ageshaming, je kunt het zo gek niet bedenken of mensen zeiken elkaar af #fatshaming #celebshaming #gendershaming, name it, het bestaat.

Waarom doen we dat?

Waarom zijn we niet wat liever voor elkaar?

Ik wil er in ieder geval niet aan meedoen.

#DOESLIEF

Toevallig speelt nu de campagne #DOESLIEF. 

Dat gaat over bespugen van OV-medewerkers, kassières niet aankijken. Maar ook over online ‘uit je plaat gaan’. En laat dat nou net het onderwerp van dit blog zijn. Zullen we eens beginnen met:

1. Geen vage geruchten over elkaar verspreiden.

2. Geen meninkjes die als feiten worden verpakt.

3. Want: roddelen over anderen is gif dat in een vriendschap sijpelt, bouwstenen aantast en kameraadschap ondermijnt.

4. Mensen niet de maat nemen.

5. Aardiger zijn. Iedereen doet zijn best. Ploeterend en struikelend gaan we door het leven.

6. Beantwoord boosheid met een tedere lach. Komt uit de zorgethiek, tender vocation heet het. Als je mensen met begrip & tederheid bejegent, zie je bij boze patienten dat de strakheid in hun lichaam loslaat.

7. Diep ademhalen als iemand iets doet wat je letterlijk of figuurlijk niet zint. Die ander had vast ook zo zijn reden. Net zoals je zelf weleens snel voor iemand stapt/fietst/rijdt. Ademhalen. En glimlach als een boeddha. 

LIEF ZIJN VOOR ELKAAR zong het Cocktail Trio al. 

Zullen we dat nu gewoon eens doen?

Dit is namelijk wél een hashtag naar mijn hart.

De hashtag  #DOESLIEF. 

 

Reageren? Mail claudia.straatmans@sanoma.com

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in