‘Ik kan werken, ik kan studeren wat ik wil, uitgaan wanneer ik wil.'

Met haar leeftijd is presentatrice Astrid Joosten (62) niet echt bezig. Ze vindt de fase waarin ze zit vooral érg comfortabel. ‘Ik kan werken, ik kan studeren wat ik wil, uitgaan wanneer ik wil… Die vrijheid koester ik.’ Een vrolijk gesprek in de categorie Sassy at Sixty!

Dit is de mooiste tijd om in te leven!

‘Weet je dat ik er eerlijk gezegd nooit over nadenk? Leeftijd zegt me he-le-maal niets. Nooit gedaan ook. Laatst was ik op een reünie. Ik sprak iemand die me vertelde dat ze zeventig was. Zeventig! Dat zag je in de verste verte niet. En dat is typerend voor onze generatie vrouwen. We sporten, eten gezonder en dragen jeans als we dat willen. Van de binnen- en de buitenkant zijn we jonger en we leven langer. Dit is de mooiste tijd om in te leven!

Article continues after the ad

Daar wil ik best een statement over maken: we mopperen te veel in dit land. Er kan heus van alles beter, maar het overgrote deel gaat gewoon goed. En zeker de positie van vrouwen is de afgelopen jaren zoveel beter geworden. Ook toen ik acht jaar geleden weduwe werd, dacht ik: ik kan werken, ik kan daten en vrijen met wie ik wil, ik kan studeren wat ik wil, reizen… Wat wil je nog meer? Je eigen leven inrichten zoals je wil, die kans hadden onze ouders nog niet. Ik realiseer me dat heel sterk. Niet de Verenigde Staten, maar Nederland is voor mij het land van onbegrensde mogelijkheden.’

‘Ik wil zeker doorwerken tot mijn 67e, gewoon tot de pensioenleeftijd. Als ik een tip mag geven: behoed jezelf voor de ‘afbouwhouding’. Zo noem ik de instelling van mensen die zeggen: “Ik moet nog vier jaar en dan mag ik stoppen.” Doe dat niet! Zorg dat je energie voor je werk blijft houden en zorg dat ze niet om je heen kunnen. Bij BNNVARA ontwikkel ik nog steeds nieuwe programma-ideeën.

Er komt een tweede serie van Wat verdien ik? en onlangs heb ik De S.P.E.L show gemaakt, over taal. De taalvaardigheid van Nederlanders holt achteruit en we lezen steeds minder. Daar maak ik me druk om en dan komt er dus een idee voor een nieuw programma.

Met energie werken is dus een investering in jezelf

Hetzelfde geldt voor Wat verdien ik? Praten over je inkomen is nog steeds een taboe in Nederland en er zijn grote verschillen die vaak onterecht zijn. Zolang ik met nieuwe plannen en energie blijf komen, denken ze bij BNNVARA niet: nou, van Joosten kunnen we wel afscheid nemen. Met energie werken is dus een investering in jezelf. Gemiddeld trekken mijn programma’s bovendien een miljoen kijkers, dus de vraag of ik wel mag blijven, hoef ik niet te stellen.’

‘Nogmaals, mijn leeftijd is eigenlijk geen onderwerp voor me. Maar wat opvalt, is dat ik naarmate ik ouder word minder zoekende ben. Door al je ervaringen ken je je eigen kracht én je eigen zwaktes steeds beter. Ik vind mezelf ook intelligenter dan twintig jaar terug. Gewoon door wat ik heb meegemaakt. Simpel voorbeeld: als er dingen spelen in de actualiteit kan ik nu vaak voorspellen hoe ze aflopen. Een politicus die een onhandige uitspraak doet: o, dat redt hij/zij niet, die treedt voor het eind van de week af.

Je gut feeling wordt sterker naarmate je ouder wordt

En vroeger trapte ik nog weleens in mooie praatjes. Nu denk ik: ho ho, maar hoe zit het echt? Dat inzicht reik ik nu andere mensen aan: heb je die kritische vraag wel gesteld? Wanneer je ouder wordt, heb je een veel breder kader van mensenkennis of psychologisch inzicht waarin je gebeurtenissen kunt plaatsen. Dat is een cadeau. Hetzelfde geldt voor intuïtie. Je gut feeling wordt sterker naarmate je ouder wordt. Ik voel veel sneller in m’n onderbuik of iets klopt of niet. En dat kan nog veel beter worden. Je traint dat vanzelf door te leven en dat is heel comfortabel.’

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Libelle Nederland (@libelle) op

‘Een sterke intuïtie behoedt je voor foute keuzes, maar kan je ook beperken. Nadat ik in 2012 weduwe was geworden, was het niet vanzelfsprekend om weer opnieuw verliefd te worden. Je weet hoe de liefde kan aflopen, dus je wilt jezelf beschermen tegen dat verdriet. Die terughoudendheid zal iedereen herkennen die op latere leeftijd verliefd wordt. We zijn allemaal meer of minder gebutst in de liefde.

Ik ken nu de pijn van het verlies van een grote liefde

Ik heb mezelf na de dood van Willem (muziekproducent Willem Ennes - red.) bewust open moeten stellen voor nieuwe dates. Ik dacht: er zijn twee kanten aan deze medaille. Ik ken nu de pijn van het verlies van een grote liefde. Maar als ik me hier bij voorbaat al voor afsluit, kies ik voor een vlak leven dat naast verdriet ook geen cadeaus meer zal kennen. En zo wil ik niet leven, ik wil het maximale uit de liefde halen!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Love It! chairity (@loveitchairity) op

Dus ik koos ervoor kwetsbaar te zijn. Ik ontmoette Rob (Peters, Astrids huidige partner - red.) tijdens een diner pensant waar ik mensen uit het bedrijfsleven interviewde. Hij heeft na afloop de stoute schoenen aangetrokken en contact met me gezocht. Hij heeft zich dus óok kwetsbaar opgesteld; een mogelijke afwijzing nam hij bij die stap voor lief.’

Bij de kassa bleek de trui vier keer zo duur als ik dacht

‘Ik vind dit dus een fijne, comfortabele levensfase. En er zijn natuurlijk wat ongemakken. Ik moet meer op de lijn letten en ik heb al twintig jaar een leesbril. Maar dat went. Hoewel: laatst paste ik in een winkel kleren terwijl ik mijn bril niet ophad. Van één stuk kon ik het prijskaartje niet lezen. Bij de kassa bleek de trui vier keer zo duur als ik dacht. Maar toen durfde ik niet meer terug. Dus ik betaalde een enorme prijs voor mijn ijdelheid, haha!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hoe sterk en dapper staat #astridjoosten in het leven. "Als je de dalen uit het leven wilt weren, heb je ook nooit meer pieken". @nouveaunl heeft het prachtig in beeld gebracht. Met een kleurige @dvf als coverjurk en deze prachtige van @reiss 🖤💕🖤 Enneh, één en zestig he?! ■ #outfitinspiration #fiftyandfabulous #styleoverfifty #stijlvolle50+er #freeinspiration #goodlooking #50plushappy #50pluspower #stylehasnoage #agelessstyle #style #whattoweartoday #growoldgracefully #lookoftheday #fiftynotfrumpy #ihope😊 #vijftigplus #fiftyplusstyle #powerover50 #stylehasnoage #lovethelook #inspiration #50andfabulous #proage #50andfab #elegance #fashionblogger #styleinspiration #lookdujour

Een bericht gedeeld door Lucienne 💜 50+ style hunter (@50plus_stylissimo) op

Zolang ik me kan herinneren, kijk ik vooruit. Toen ik veertien was, droomde ik van zestien worden. Op mijn zeventiende kon ik aan niets anders denken dan het rijbewijs dat ik kon halen op m’n achttiende. Zo is het altijd gebleven. Ik verlang niet terug naar het verleden of jonger zijn. Liever maak ik plannen voor de toekomst. Ik droom nu van de mooie reizen die ik wil maken.

Ik hecht aan ruimte, ook in relaties

Doordat ik nooit kinderen heb gekregen, ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. Op verschillende momenten in mijn leven heb ik me afgevraagd of kinderen krijgen op mijn pad lag of niet. Eerst vond ik mezelf te jong, toen achtte ik de man met wie ik was niet geschikt, later wilde ik mijn vrijheid niet opgeven. Het antwoord was dus altijd nee. Ik hecht aan ruimte, ook in relaties. Ik wil naar de film kunnen, een opleiding doen, op reis gaan wanneer ik wil. Die vrijheid is een grote waarde in mijn leven, die koester ik.’

Dit interview stond eerder in de Happy 50+ special van Nouveau. Nooit meer iets missen? Neem een abonnement, nu met nazomerkorting, op Magazine.nl!