Happy Birthday, Blondie!

Iedereen van Madonna tot Lady Gaga en Billie Eilish is schatplichtig aan Debbie Harry, die vandaag 75 jaar is geworden en daar naar eigen zeggen 'zowel gemengde gevoelens over, als schijt aan heeft'. 

In de jaren zeventig was Harry de eerste ultieme rockchick die grote successen scoorde met hits als Heart of Glass, Call Me, One way or Another, The Tide is High en Rapture.

Article continues after the ad

"Maar ik heb meer anonimiteit gehad dan Madonna of Gaga," zegt ze. "Zij worden breed uitgemeten, ik ben meer een cultfiguur."

Debbie is geboren als Angela Trimble in Miami, werd door haar biologische moeder als drie maanden oude baby afgestaan en groeide op in New Jersey. Haar adoptieouders Richard en Catherine Harry bestierden een cadeauwinkel en gaven haar een nieuwe naam: Deborah Anne Harry. Debbie wist vanaf haar vierde dat ze geadopteerd was ("Het leverde me levenslange verlatingsangst op") en zocht eind jaren tachtig contact met haar biologische moeder. Die bleek een concertpianist te zijn, maar geen relatie met haar te willen.  

Na haar middelbare school werkte Debbie als secretaresse, danseres en Playboy Bunny voor ze doorbrak in de muziek. Eerst als achtergrondzangeres van een folkband, later in rockbandjes.

"Ik was er niet van overtuigd dat ik de meest getalenteerde persoon ter wereld was," zegt Debbie. "Maar ik had wel het idee dat ik er op mijn veertigste spijt van zou krijgen als ik niets met muziek had gedaan."

 In 1974 was ze, samen met haar vriend Chris Stein, de medeoprichter van Blondie, een new wave band genoemd naar wat mannen geblondeerde Debbie nariepen.

"Ik denk dat niemand dacht dat ze langer dan een jaar of twee in de band zouden zitten," zegt ze. "En voor je het weet ben je 45 jaar verder. Ik vind muziek onweerstaanbaar. Ik laat me makkelijk verleiden."

Debbie was al snel een punkicoon: hip, een tikkeltje rauw, geen lief lachend poppetje, wel mooi, gewaagde kledingstijl, goede muziek en dan dat haar dat alle kanten opstond – het was in de jaren zeventig een schril contract met bijvoorbeeld keurige Karen Carpenter. Maar Harry onderscheidde zich ook van bijvoorbeeld de nogal labiele Janis Joplin door greep op haar carrière te houden: ze was het toppunt van cool.

De band voelde zich niet te goed om een vleugje disco door de new wave te mengen voor wat meer commercieel succes en raakte bevriend met graffiti-artiesten in de Bronx die Blondie introduceerden in de hiphopscene: Blondie's Rapture werd zo de eerste rap-georiënteerde no 1 hit in de Billboard hitparade.

Debbie was ook close met kunstenaar als Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol, die haar vereeuwigde.

"Het beste wat ik van Andy heb geleerd is om altijd open te staan voor nieuwe dingen, nieuwe muziek, nieuwe stijlen, nieuwe bands, nieuwe technologie en er gewoon in mee te gaan," zegt Harry. "Blijf nooit vastzitten in het verleden, accepteer altijd nieuwe dingen, hoe oud je ook bent."

Was het allemaal Sex, Drugs & Rock 'n Roll? Nou en of, zowel Chris als Debbie gebruikten heroïne, ze had relaties met mannen én vrouwen, ze doorstond bedreigingen en een verkrachting en ze ging in de jaren tachtig failliet door een enorme achterstallige belastingaanslag. "Huis in New York weg, kleren weg, alles weg," zegt ze. "Dát is iets waar ik spijt van heb, dat ik me niet meer met de zakelijke kant heb bezig gehouden."

Toen Chris in 1983 werd getroffen door een auto-immuunziekte, werd Debbie zijn mantelzorger tot hij weer kon functioneren.

"Ik had geen idee hoe ik de rekeningen moest betalen," zegt ze. "Dat waren een paar zware jaren. Ik bracht de heroïne naar het ziekenhuis voor hem. Ik denk dat de artsen en verpleegkundigen wel wisten dat hij permanent high was, maar een oogje dicht knepen omdat het hem kalm en minder gekweld maakte." Over haar eigen gebruik zegt ze: "Ik heb er geen spijt van, maar er is wel erg veel tijd in gaan zitten. Het was een rottijd, het doel heiligde de middelen, maar uiteindelijk niet meer."

Later wisten ze allebei af te kicken ("Gewoon, via een programma. Het is niet makkelijk"). Chris herstelde redelijk en ook na hun split in 1989 bleven ze samenwerken. Ze is peettante van zijn dochters Akira en Valentina, ze treden nog altijd samen op met Blondie. 

Als ze niet optreedt, woont Debbie het grootste deel van het jaar in New Jersey met haar honden. 

"Ik merk dat er mensen zijn die aannemen dat ik een soort magisch leven heb, maar in werkelijkheid mag ik van geluk spreken dat ik een werkend muzikant ben," zegt ze. "Ik ken mijn vak en ik heb geluk gehad dat ik in staat ben geweest om zo lang te overleven en succes te hebben in een zeer competitieve industrie, maar het is niet makkelijk. Ouder worden is zwaar. Het komt me niet aanwaaien en dat hoeft ook niet, dat houdt je scherp."  

Foto's (c) Brunopress  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in