Wat ooit overbodig leek, blijkt nu opeens toch erg handig te zijn. 

Voor het eerst sinds drie maanden haalde ik weer eens contant geld uit de automaat. Dat had ik al die tijd nooit meer nodig gehad, niemand neemt in coronatijd immers briefjes of munten aan. Maar toen ik onlangs weer eens op de markt was, zag ik bij de bloemenman een bordje met de tekst ‘geen pin’.  Gelukkig kreeg ik zonder te betalen een bos mooie gele rozen mee. Onmiddellijk erna toog ik naar een geldautomaat, cash geld in de jaszak blijkt toch geen overbodige luxe.

Zo zijn er dezer dagen meer voorwerpen en zaken, die normaal onmisbaar zijn, maar nu nutteloos. Neem de damestas. In het dagelijkse leven zit die aan mij gekleefd als een soort lichaamsdeel. Met daarin dingen als een portemonnee, een telefoon, agenda, pennen, een notitieboekje, een voice-recorder en make-up.

Allemaal broodnodig in het leven van alledag. Maar nu alle afspraken afgezegd zijn en er nog geen nieuwe voor in de plaats zijn gekomen, zijn al die dingen overbodig. Immers geen interviews of gezellige lunches meer. Make-up ? Voor m’n dagelijkse blokje om is lippenstift ruim voldoende, een zonnebril verbergt de rest.

Article continues after the ad

Ook niet meer nodig is een horloge, je hoeft nergens op tijd te zijn en bovendien is het een vervelend obstakel bij al het noodzakelijke handenwassen. Op mijn wandelingen heb ik alleen een sleutel en m’n mobiel bij me, die laatste vanwege de stappenteller, die er op zit.  Die twee dingen passen makkelijk in m’n jaszak. Dus de tas kan thuisblijven, precies zoals schrijfster Andreas Burnier dat graag zag. Volgens haar zou de emancipatie van vrouwen pas voltooid zijn als ze verlost zouden zijn van hun eeuwige tas.  

Behalve nu overbodige zaken, zijn er andersom dingen, die jarenlang ongebruikt in een kast lagen en waarvan je in een vlaag van opruimwoede vaak dacht:  'Laat ik die nou eens weggooien', die nu juist heel nuttig blijken te zijn. Bijvoorbeeld krulspelden. Ik denk dat jonge meisjes niet meer weten wat dat zijn en hoe ze eruit zien.

Op Instagram is het in ieder geval geen artikel, waarmee je duizenden volgers trekt. Maar het haar groeide de afgelopen maanden gewoon door, terwijl de kappers dicht waren. Dus heb ik de krulspeld in ere hersteld. Tijdelijk, want mijn eerste kappers-afspraak staat inmiddels in de weer in gebruik genomen agenda.

Ik kan niet wachten tot de nutteloze en de nuttige voorwerpen in mijn leven weer hun traditionele positie hebben ingenomen.

Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch.

Foto (c) Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in