Groothertog Jean van Luxemburg, het voormalige staatshoofd van Luxemburg, is dinsdag overleden. "Het is met grote droefheid dat ik het overlijden van mijn geliefde vader bekendmaak. Onze koninklijke hoogheid groothertog Jean heeft ons in vrede verlaten, omringd door de liefde van zijn familie", schrijft zijn zoon en opvolger groothertog Henri.

Groothertog Jean trouwde in 1953 met prinses Joséphine-Charlotte, zus van de Belgische koningen Boudewijn en Albert II. Samen kregen zij vijf kinderen. In 1964 volgde hij zijn moeder groothertogin Charlotte op als staatshoofd van Luxemburg, een functie die hij tot oktober 2000 vervulde. 

Article continues after the ad

Groothertog nam deel aan bevrijding Nederland in Tweede Wereldoorlog

Na zijn aftreden trok Jean zich terug op kasteel Fischbach, in het noorden van Luxemburg. Zijn vrouw overleed in 2005 en de laatste jaren nam hij steeds minder deel aan het openbare leven, al was Jean in 2014 wel nog aanwezig in Normandië voor de grote internationale herdenking van D-Day. Hij was één van de weinigen uit een koninklijke familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deelnam aan de gevechten. 

Lees ook: Happy first birthday prinsje Louis

Zijn 95e verjaardag werd drie jaar geleden nog uitbundig gevierd, in aanwezigheid van onder anderen prinses Beatrix. De relaties met de Nederlandse koninklijke familie zijn, mede door de gedeelde geschiedenis tussen de Oranjes en het vorstenhuis van Luxemburg, altijd bijzonder hartelijk geweest.

Bron: ANP | Beeld: ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in