De Queen, Anna Wintour en Angela Kelly
De Queen, Anna Wintour en Angela Kelly

Ongekend: het is mét de zegen van Hare Majesteit.

Dat  koningin Elizabeth er altijd uitziet om door een ringetje te halen is te danken aan haar kleedster, Angela Kelly. De twee zijn close, dat krijg je vanzelf als je je baas dagelijks in haar ondergoed ziet. Kelly, van huis uit hoedenmaker, zorgt dat alle kleding in orde is, handelt de bestellingen bij Stewart Parvin af en naait ook zelf regelmatig een creatie voor de Queen.

Deze bijzondere vrouw heeft een boek geschreven over haar werk in het paleis: 'The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe.' Het komt in oktober uit.

Article continues after the ad

'The Other Side of the Coin' is niet het eerste boek dat Kelly schreef...

... eerder leverde ze al 'Dressing the Queen' af.

Angela Kelly is de dochter van een Liverpoolse kraandrijver en al 25 jaar de belangrijkste adviseur en rechterhand van de Queen op het gebied van kleding. Ze naaide als kind zelf kleren voor haar poppen, leerde zichzelf patroontekenen en had als twintiger de gave om zich leuk te kleden 'on a budget'. In 1991 leerde Angela Betty Leek kennen, de kamenier van de Queen Mum, de moeder van de huidige koningin. Beide vrouwen waren onder de indruk van Angela, de Queen Mum liet haar weten dat er altijd een baan voor haar zou zijn op het paleis. Binnen een jaar werd Angela voorgesteld aan koningin Elizabeth, bij wie ze in 1994 in dienst trad.

Ze zijn uiteraard geen vriendinnen, maar wel zeer vertrouwd met elkaar. Als de koningin tegen de staf van Windsor Castle 'I'm stepping out for a bit' zegt, betekent dit dat ze, met haar hondjes twee honden in haar kielzog, een kopje Darjeeling gaat drinken en even gaat bijkletsen bij Angela. Die in een eigen huisje op het terrein woont, als Personal Assistant, Advisor and Curator to the Queen (Jewellery, Insignia and Wardrobe). Hun relatie is overigens ook dan formeel: Angela noemt haar baas 'Your Majesty' (op het eerste moment van de dag) of Ma'am' (de momenten daarna) en de koningin noemt haar 'Angela'. Maar ze weten wel alles van elkaars familie, hun favoriete gespreksonderwerp.

Foto's © ANP, Dressing the Queen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in