De Yorks tijdens Trooping The Colour 2019
De Yorks tijdens Trooping The Colour 2019

Wat doe je als de man waar je van houdt onder vuur ligt? Het Huis van York schaart zich als een royal muurtje om prins Andrew.

Let's spare a thought voor prinses Beatrice en prinses Eugenie van York, liefhebbende dochters van een vader die de afgelopen weken veelvuldig negatief in het nieuws is geweest. Er was geen ontkomen aan de onverkwikkelijke contacten van prins Andrew, hertog van York en derde kind van de Queen, met Jeffrey Epstein. Die laatste was een Amerikaanse financier, miljardair en veroordeeld zedendelinquent en pleegde zelfmoord in de cel. Hij zat vast op verdenking van seksueel misbruik van minderjarigen en mensenhandel en had tot 45 jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld.

Article continues after the ad

Een van de vrouwen stelt dat zij op aandringen van Epstein zeker drie keer seks had met prins Andrew. Virginia Roberts, hier naast hem, zou toen 17 zijn geweest. De prins ontkent ‘nadrukkelijk’ dat hij ‘enige vorm van seksueel contact of een relatie’ met haar heeft gehad: "Elke bewering die dat tegenspreekt is onwaar en ongefundeerd." Er volgde zelfs een zeldzame verklaring van Buckingham Palace: "Zijne Koninklijke Hoogheid betreurt de uitbuiting van elk mens en de suggestie dat hij dat zulk gedrag zou goedkeuren, eraan zou deelnemen of het zou aanmoedigen is weerzinwekkend." Maar dan nog: hij moet hebben geweten dat Epstein zich bezig hield met ranzige zaken. Moeten beseffen dat Virginia en al die andere meisjes allemaal iemands dochter zijn, zoals Beatrice en Eugenie zijn dochters zijn. En betere keuzes moeten maken in plaats van te gaan voor zijn vriendschap en misschien ook wel zijn gemakzucht en hebzucht.  

Buckingham Palace's statement is zowel krachtig als duidelijk, maar blijft het overeind? De prins is een geval apart. Hij is de lieveling van de Queen, na 'the heir and the spare' is Andrew het kind dat ze echt voor zichzelf kreeg. En ook het kind dat kwam in de gelukkige jaren, toen ze 'geland' was als koningin. Wie hem meemaakt, kan zich geen sympathiekere man voorstellen: hij is vriendelijk, enthousiast en iemand die zelfs in een hotel zijn eigen bed opmaakt.

Andrew heeft echter ook een andere kant. Hij groeide op met ongekende privileges en ontwikkelde weinig gevoel voor wat wel en niet acceptabel is. Deels groeide hij op met het idee dat hij 'recht' heeft op een bepaalde levensstijl op basis van zijn geboorte. En deels is hij gefrustreerd omdat zijn positie in de Windsor-hiërarchie steeds zwakker wordt, door de komst van de kleine Cambridge'jes. Hij staat bekend om zijn drift en kan heel boos worden als men hem andere dingen adviseert dan hij zelf voor ogen heeft. 

Het valt hem niet kwalijk te nemen dat hij zich als onbezoldigd handelsambassadeur wil inzetten voor het Verenigd Koninkrijk. Tussen 2001 en 2011 was hij zelfs officieel 'special representative for Trade and Investment'. Voor deze functie declareerde hij voor tonnen aan 'reiskostenvergoeding' bij het ministerie. En liet zich rustig per helikopter naar een golfbaan in Schotland vliegen voor een potje golf, wat hem op behoorlijk wat kritiek kwam te staan.

Daarnaast onderhield hij onverstandige contacten met onder andere Gadaffi's zoon Saif en Timor Kulibayev, schoonzoon van de toenmalige President van Kazakhstan. Kulibayev kocht in 2007 het totaal vervallen landgoed Sunninghill Park voor £ 3 miljoen pond meer dan de vraagprijs van 12 miljoen pond. Wat op zijn minst een opmerkelijke transactie was, maar de prins wel hielp om zijn luxe levensstijl te kunnen behouden. Zijn eigen inkomen - miljoenen uit een trustfonds dat voor hem werd opgezet toen hij nog een kind was plus een toelage van 400.000 euro van de Queen – volstaat niet altijd.  

Zijn contacten met Epstein vallen in dezelfde categorie: onverstandig, maar zeer verleidelijk, ook vanwege het geld. Het is niet ondenkbaar dat Epstein de prins regelmatig tegemoet kwam om de banden aan te trekken. In 2010 verloor Andrew zijn functie als special representative nadat er foto's waren opgedoken waarop hij met Jeffrey, toen net vrij na een eerdere veroordeling, door Central Park liep. In hetzelfde jaar betaalde Epstein gul 15.000 pond aan Andrew ex Sarah, 'om haar schulden te herstructureren'. In ruil voor dit soort 'gestes' nodigde Andrew Jeffrey en zijn entourage weer uit om op zalm te vissen op Balmoral. Het was een soort 'Friends With Benefits' voor middelbare mannen.  

Hoe is het zover gekomen? De twee leerden elkaar begin jaren negentig kennen, via Sarah. Die was bevriend met Ghislaine Maxwell, dochter van mediamagnaat Robert Maxwell en de vriendin (en vermoedelijk ook 'madame') van Jeffrey. Er volgden gezamenlijke vakanties in de Cariben en Thailand, de prins en de miljonair werden regelmatig op society-events gespot, Jeffrey vloog Andrew veelvuldig in zijn privéjet van hot naar haar.

Zoiets schept verplichtingen: Andrew nodigde Epstein in 2000 uit voor 'Dance of the Decades’. Dit was een groots event bij Windsor Castle waarbij de kroonjaren van prinses Margaret (70), prinses Anne (50), Andrew (40) en prins William (18) werden gevierd. Epstein dook in 2000 ook te Sandringham op, waar Andrew een jachtpartij organiseerde.

In 2005 ging het mis: Epstein werd opgepakt en in 2008 veroordeeld voor gedwongen prostitutie. Hij kwam er toen dankzij een schikking met 13 maanden cel van af. Daarbij mocht hij verbijsterend genoeg zes dagen per week gedurende 12 uur naar zijn kantoor in Florida om te werken. Dit was het moment geweest voor Andrew om het contact te verbreken, maar de prins bleef, ondanks waarschuwingen van vrienden en van zijn oudere broer Charles, loyaal aan zijn vriend.

Die loyaliteit pleit voor hem, maar de associatie met Epstein en de vele foto's die zijn opgedoken, plaatsen de prins toch wel in een vrij dubieus daglicht, hoe stevig hij hij ook ontkent iets verkeerds te hebben gedaan. Het is inmiddels duidelijk dat de Windsors hem niet laten vallen: de prins reed met zijn moeder naar de kerk in Balmoral. En ook de Yorkies hebben zich achter hem geschaard: het is, ondanks de scheiding van Sarah en Andrew, altijd een hecht gezin gebleven.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The royal family (@_british.royal.family_) op

Sarah nam Andrew mee op vakantie naar Sotogrande bij  Malaga 'om voor hem te zorgen'. Hij was in ieder geval genoeg opgekikkerd om deze week weer te gaan golfen. Dochters Beatrice en Eugenie houden zich wat meer op de achtergrond, maar staan ook onvoorwaardelijk achter hun vader. Volgens insiders zijn ze zijn 'rotsen in de branding'.

De vraag is: hoe nu verder? Om te beginnen is de prins onschuldig, tot het tegendeel is bewezen. Ten tweede lijkt het mantra van de Queen – 'Never Complain, Never Explain' een wijs advies: Andrew kan zich voorlopig maar beter een tijdje gedeisd houden. De Windsors hebben met die tactiek eerder schandalen overleefd, al is de vraag of het voor de prins ook zo zal uitpakken: de kans bestaat dat hij door de FBI wordt opgeroepen om een verklaring af te leggen. Als dat inderdaad gebeurt, zou hij er goed aan doen alle medewerking te verlenen, om de schijn van een doofpot weg te nemen. Maar zover is het nog niet. 

Hoe het af zal lopen is ongewis. Het enige wat op dit moment zeker is, is dat het Huis van York nog overeind staat en de leden achter de hertog staan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

UPDATE 

De prins heeft inmiddels een uitgebreider statement gegeven. "Ik ontmoette Epstein in 1999. In de tijd dat ik hem kende, zag ik hem op onregelmatige basis en hooguit een of twee keer per jaar", schrijft Andrew onder andere. "In die tijd heb ik in een aantal van zijn woningen verbleven. Gedurende de korte tijd die ik met hem doorbracht, heb ik nooit enig verdacht gedrag, wat later tot zijn arrestatie zou leiden, gezien. Ik heb eerder al aangegeven dat het een fout was om hem in 2010 na zijn vrijlating te zien en ik kan alleen maar herhalen dat het mij spijt dat ik me heb vergist in wat ik van hem dacht te weten en dat dat overduidelijk niet de echte persoon was, gezien wat we nu weten."

Hij noemt het een ’moeilijke tijd voor iedereen die betrokken is’. "Ik weet niet hoe ik levensstijl van Mr. Epstein zou moeten kunnen begrijpen of verklaren." Ook laat hij weten de uitbuiting van mensen te betreuren en dat hij  'dergelijk gedrag' niet zou 'goedkeuren, eraan deelnemen of aanmoedigen'.

Hij zegt ook te denken aan alle slachtoffers van Epstein: "Diens zelfmoord heeft veel vragen onbeantwoord gelaten." In zijn verklaring gaat prins Andrew niet concreet in op de claims uit eerdere jaren die tegen hem lijken te pleiten.

Foto's © ANP, BSR Agency, Getty Images, The Royal Family, Duchess of York.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in