Van mini tot geen trouwjurk: zij deden het nét even anders.

Als royal is de keuze voor een trouwjurk tegelijk makkelijker en moeilijker dan voor een doorsnee bruid. Ja, je hebt meer keuze én meer budget. Maar je wordt op je grote dag ook meer dan wie dan ook onder een vergrootglas gehouden. Je wil het goed doen, kortom. Gelukkig zijn er ook rebelse bruiden die ervoor kiezen tóch hun eigen koers te varen.

Zoals prinses Beatrice onlangs. Zij trouwde niet in een nieuw design van een hete ontwerper, maar in een jurk die eigenlijk helemaal niet bedoeld was als trouwjurk. Een oudje van oma Elizabeth, van Normal Hartnell. Een intieme upcycle, al dan niet uit coronanood geboren.

Article continues after the ad

Charlotte Casiraghi van Monaco koos voor twee bruidsjurken: een heel moderne take, en iets meer traditioneels

Overigens is ze in Monegaskische kringen helemaal niet zó modern, want tante Stéphanie trouwde in 1995 nota bene in een mini.

Charlotte's schoonzus Beatrice had maar liefst vijf jurken voor de verschillende kerkelijke en gemeentelijke huwelijksvoltrekkingen, maar koos onder andere voor dit boho-nummertje met losse haren dat ver van koninklijke tradities afstaat.

Toen koningin Soraya van Iran in 1951 met de Shah trouwde werd ze óók beschouwd als een rebel, maar dan net even anders: haar jurk was zó extravagant, dat had nog nooit iemand gezien. Haar Christian Dior-couturejurk telde 6.000 diamanten, 20.000 maraboeveren en woog in totaal meer dan twintig kilo.

En dan was er de Queen Mother nog, Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, de moeder van koningin Elizabeth. Toen zij in 1936 trouwde, deed ze dat in een uiterst hippe jurk met lage taille en twee slepen: eentje vanaf haar schouder, eentje vanaf haar heupen. Het volk keek de ogen uit, zoveel staat vast.

Beeld: Brunopress/ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in