Koningin Noor laat zich niet makkelijk vergeten.

Koningin Noor van Jordanië blaast vandaag 70 kaarsjes uit. En heeft heel wat levens geleid, in die zeventig jaar.

De weduwe van koning Hoessein woont tegenwoordig in Washington en Londen, maar was van 1978 tot zijn dood in 1999 koningin van Jordanië, als vierde vrouw van de koning. De Amerikaanse uit een Syrisch-Libanese familie, wist in die tijd veel harten te veroveren.

Article continues after the ad

Vriendschap werd verloving

Lisa Halaby, zoals ze geboren werd studeerde af aan Princeton en werkte daarna een tijd als urban planner, waarna ze journalistiek studeerde en een hoge functie kreeg bij Alia Airlines. In die tijd raakte ze bevriend met de koning van Jordanië, toen nog in rouw om zijn overleden echtgenote.

Uiteindelijk leidde die vriendschap tot een verloving, waardoor Lisa op haar 27e koningin van Jordanië werd, zich bekeerde tot Islam, Arabisch leerde en een nieuwe naam, drie cadeaukinderen en een royal huishouden om te runnen kreeg. 

Noodlot

Ze kreeg vier kinderen, maar in 1999 sloeg het noodlot toe: koning Hoessein kreeg de diagnose lymfeklierkanker en overleed niet veel later. Zijn zoon Abdullah is nu koning van Jordanië, met natuurlijk echtgenote Rania aan zijn zijde.

Maar ook Noor mocht haar titel houden, zo werd afgesproken. Ook al bleef ze niet in Jordanië wonen, maar deels in de VS en deels in Groot-Brittannië. Daar zet ze zich nog altijd in voor talloze internationale organisaties en goede doelen.

Ze is nooit hertrouwd.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in