Alles, ook prins Joachims nieuwe baan, staat op losse schroeven.

Een week voor prins Joachim van Denemarken moest worden opgenomen en geopereerd aan een hersenbloeding – zijn toestand is stabiel en hij zou geen blijvende hersenschade hebben opgelopen, verder worden er geen mededelingen over gedaan – gaven hij en prinses Marie een interview aan het Deense blad Se og Hør waarin ze spraken over hun nieuwe leven in Frankrijk.

Article continues after the ad

Ze zouden er slechts een jaar wonen, voor Joachims studie aan het Centre des Hautes Études Militaires, de hogere militaire academie in Parijs. Maar omdat Joachim een aanstelling heeft gekregen als militair attaché op de Deense ambassade, kreeg de verhuizing een permanent tintje. "Ik had dit pad ook niet voor me gezien," zei de prins. "Tien jaar geleden was ik boer. Maar met de training en de kennis die ik nu bij defensie heb, is het een logisch proces om door te gaan – het is zo'n unieke, selectieve studie." Het was bovendien een kans voor hem om als eeuwige reserve iets voor zichzelf op te bouwen, nu hij door de kinderen van kroonprins Frederik steeds verder van de troon is komen te staan.

Joachim noch Marie had 'een brandend verlangen' om in Parijs te gaan wonen, het kwam onverwacht op hun pad, het is een avontuur dat eerder hen lijkt te hebben gekozen. "Voor mij was het best een uitdaging, want ik moest mijn man steunen en voor de kinderen zorgen," zegt Marie. "Dat was mijn taak. We moeten zien hoe het verder gaat, nu we wat meer gesetteld zijn, is het mijn beurt. Ik ben er voor honderd procent voor mijn man en kinderen geweest en ik heb dat met liefde en plezier gedaan, maar ik moet ook denken aan andere dingen die belangrijk voor me zijn." Ze wil haar kookboek 'Eten met respect' in het Frans vertalen en zich verder toeleggen op fotografie.

De prinses zou Denemarken altijd verkiezen boven Frankrijk om te wonen. "Ik was heel gelukkig in Denemarken en woonde er graag. Denemarken is een geweldig land, alles is er goed geregeld en er zijn weinig problemen. Ik heb eerder jaren in Parijs gewoond, ik kom er vandaan, dus voor mij is het niets nieuws. Als we heen en weer zouden kunnen pendelen tussen Denemarken en Frankrijk, zou ik dat fijn vinden. Maar we weten niet hoe het gaat lopen. We zijn hierin gestapt zonder er al te veel over na te denken."

"Het was een raar jaar voor de kinderen," zegt Marie verder. "Door het coronavirus en de stakingen in Frankrijk. Het is lastig voor hen geweest om een dagelijkse routine te ontwikkelen, maar ik denk dat dat wel zal komen. Ze spreken nu Frans, maar ze zijn (voor de vakantie) drie maanden niet naar school geweest. Heel vervelend voor hen, in hun eerste jaar in Frankrijk. Maar we proberen door te gaan met het Frans en we denken dat ze best veel geleerd hebben." Hier Athena en het hondje van de familie, Cherry. 

Hoe het verder gaat en of Joachim in september kan beginnen op de ambassade is ongewis. De prins klaagde voor hij werd opgenomen over hoofdpijn en raakte in de avond gevoelloos en verlamd aan één kant. Marie handelde snel en belde een ambulance, de prins werd naar het ziekenhuis in Cahors gebracht en vandaaruit naar een meer gespecialiseerd ziekenhuis in Toulouse, waar hij nog steeds verblijft.

Zijn oudste zonen prins Nicolai en prins Felix waren al doorgereisd toen hun vader ziek werd. Felix was met zijn moeder naar vrienden elders in Frankrijk en Nikolai was met zijn vriendin Benedikte op vakantie. Marie's Franse familie zorgt momenteel voor prins Henrik en prinses Athena, zodat Marie zoveel mogelijk bij Joachim kan zijn.

Foto's (c) Brunopress, tekst met dank aan Heaven 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in