Marie: "Het was erg beangstigend en ik ben er nog altijd mee bezig."

In 2020 werd de Deense prins Joachim tijdens een vakantie in Frankrijk getroffen door een bloedprop in zijn hersenen. Door snel te handelen wist zijn vrouw Marie de schade te beperken. Zij zag meteen dat het goed mis was, omdat haar man wartaal sprak en verlammingsverschijnselen in zijn gezicht vertoonde.

Hij onderging met spoed een operatie en is inmiddels volledig hersteld. "Maar ik zou er niet meer zijn zonder Marie," zegt hij in een interview met Berlingske.  

Article continues after the ad

"Het was geen keerpunt in mijn leven, maar een uitroepteken," aldus Joachim. "Een van de dingen die we hebben geleerd is dat we in het hier en nu moeten leven, omdat je niet kunt weten wat je zal overkomen. De bloedprop heeft me duidelijk gemaakt dat je niets voor lief moet nemen."

Volgens Joachim heeft zijn gezin (hij heeft twee al wat oudere zonen uit zijn eerste huwelijk en een nog vrij jonge zoon en dochter met Marie) erg geleden onder wat hem overkwam. "Het was voor hen ook erg heftig, daar zijn we lang mee bezig geweest."

Marie zegt: "Het was erg beangstigend en ik heb het nog altijd niet helemaal verwerkt. Ik twijfelde niet, ik moest hem redden. Maar het heeft ook mijn kijk op het leven veranderd. Ik wist best dat het leven broos was, maar ik had nooit gedacht dat het me zo zou kunnen overweldigen."

Marie maakte zich bovendien zorgen over hun kinderen: "Wat als ik er alleen voor zou komen te staan? Alleen al het idee dat hij zijn hersens niet meer zou kunnen gebruiken en ons niet meer dingen zou kunnen vertellen of immobiel zou worden was vreselijk."

Volgens haar hebben ze geluk gehad bij dit ongeluk. Het stel kent meerdere mensen die ook door een bloedprop zijn getroffen en die waarschuwden hen dat het moeilijkste komt als je niet langer op adrenaline loopt. En dat het belangrijk is om samen te praten over wat er is gebeurd.

'Dit onzichtbare, dat binnenin ontstaat, is wel erg beangstigend'

Hoewel ze heel dankbaar is voor hoe het nu gaat, is Marie nu altijd bezorgd. "Iedereen kan uiteraard een ongeluk krijgen, maar dit onzichtbare, dat binnenin ontstaat, is wel erg beangstigend."

Hun leven is niet zozeer veranderd door de operatie, maar Joachim zegt wel dat Marie zich nu veel sneller zorgen maakt als ze niets van hem hoort. "Dat komt omdat er echt iets is gebeurd dat ons met de neus op de feiten drukt. Hiervoor was dat niet concreet."

Joachim geeft aan dat het allemaal erger is geweest voor Marie dan voor hem. "Ik voelde niets terwijl zij het zag gebeuren, zag wat het met me deed en alles moest regelen."

Hoewel ze er nog niet om kunnen lachen, proberen Joachim en Marie inmiddels de draad weer op te pakken. "Het enige wat ik te horen heb gekregen is dat ik geen oosterse vechtsporten meer mag doen," zegt Joachim. "Maar die hobby had ik toch al niet!"

Foto's (c) Getty Images, Det Danske Kongehus 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in