De oud-koning kiest zelf voor ballingschap.

Juan Carlos, oud-koning van Spanje (82), is in ballingschap geboren en het lijkt erop dat hij ook zo zijn laatste jaren zal uitzitten. In het licht van de vele malversaties met financiën heeft hij besloten niet alleen paleis Zarzuela te verlaten, maar ook Spanje achter zich te laten om zijn zoon, koning Felipe 'rust en kalmte' te gunnen.

Article continues after the ad

In juni opende het Spaanse Hooggerechtshof een onderzoek naar de betrokkenheid van Juan Carlos bij een contract rond een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Hij zou daarvoor 100 miljoen dollar hebben ontvangen. Spaanse media kwamen de afgelopen tijd steeds vaker met nieuwe onthullingen over dubieuze geldstromen rond Juan Carlos.

Dit is de brief die hij aan zijn zoon, koning Felipe schreef:

Majesteit, beste Felipe:

Met dezelfde wens om Spanje te dienen die mijn regeringen hebben geïnspireerd en in het licht van de openbare repercussies die bepaalde gebeurtenissen in het verleden in mijn privéleven genereren, wil ik u mijn absolute beschikbaarheid uitdrukken om bij te dragen tot het vergemakkelijken van de uitoefening van uw functies, vanuit de rust en kalmte die uw hoge verantwoordelijkheid vereist. Mijn nalatenschap, en mijn eigen waardigheid als persoon, is wat ze van me eisen.

Een jaar geleden sprak ik mijn wil en wens uit om te stoppen met het uitvoeren van institutionele activiteiten. Nu, geleid door de overtuiging om de Spanjaarden, hun organisaties en u als koning de beste diensten te verlenen, breng ik u op de hoogte van mijn doordachte beslissing om mezelf buiten Spanje te vestigen.

Een beslissing die me zwaar valt, maar waar ik in berust. Ik ben bijna veertig jaar koning van Spanje geweest en heb altijd het beste gewild voor Spanje en voor de Kroon.

Met mijn loyaliteit, voor altijd.

Met de genegenheid en genegenheid van altijd, je vader. 

Felipe heeft inmiddels gereageerd op het besluit van zijn vader:

Zijne Majesteit de Koning heeft HM de Koning Don Juan Carlos zijn oprechte respect en dankbaarheid voor zijn beslissing overgebracht.

Hij benadrukte ook het belang van zijn vader rol in het herstellen van de democratie in Spanje na de dood van generaal Franco in 1975.

Het is nog niet bekend waar Juan Carlos zal gaan wonen en of oud-koningin Sofia met hem mee zal verhuizen. De kans is groot dat zij in Madrid zal blijven. JC en zij leven al jaren gescheiden levens. 

UPDATE 04-08-2020 De Portugese tv meldt dat Juan Carlos is uitgeweken naar Portugal. Hij zou in Estoril zijn, waar hij als banneling opgroeide. El Pais meldt dat oud-koningin Sofia in het Zarzuela Paleis blijft wonen en haar werkzaamheden voor haar goede doelen blijft voortzetten. 

Foto's (c) Brunopress, ANP, Casa Real

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in