Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Josine van Modekoningin Máxima over Flower Dressing

'Zeg het met (nationale) bloemen, de Royal Editie!' Jezelf mooi kleden is een kunst, maar jezelf mooi én diplomatiek kleden is nog net een tikkeltje ingewikkelder. Gelukkig krijgen de royals regelmatig hulp van een nationale bloem, zo laat Josine van ModekoninginMáxima zien.   Nederland is een tu...

Josine van Modekoningin Máxima over Flower Dressing

'Zeg het met (nationale) bloemen, de Royal Editie!'

Jezelf mooi kleden is een kunst, maar jezelf mooi én diplomatiek kleden is nog net een tikkeltje ingewikkelder. Gelukkig krijgen de royals regelmatig hulp van een nationale bloem, zo laat Josine van ModekoninginMáxima zien.  

Nederland is een tulpenland. Wie daar nog aan twijfelt, moet gewoon even in de kledingkast van prinses Beatrix spieken. Je struikelt er over de tulpen.

Is het iets van de laatste tijd? Welnee. Op Prinsjesdag 1987 trakteerde Hare Majesteit ons ook op een tulpenfeestje….

… en in 1990, tijdens een museumbezoek, ook.

Na de bevrijding in 1945 vierde het chauvinisme natuurlijk hoogtijdagen. In dat licht moet je ook naar Juliana’s jurk kijken. Naast het kaasmeisje en de molens zijn er ook tulpen in de stof geweven.

Japan wordt vertegenwoordigd door de kersenbloesem. Tijdens een bezoek aan het land liet Deense kroonprinses Mary een sterk staaltje Flower Dressing zien. Haar jurk - met een print van kersenbloesem - is een ontwerp van Mary Katrantzou.

Koningin Letizia van Spanje zegt het ook met bloemen, maar dan wel een stukje subtieler. De kersenbloesem zie je bij haar terug op de mouw. 

Máxima is meer iemand van de grootse gebaren. In Polen liet ze de nationale bloem (een klaproos) prominent in beeld komen.

Hoe Flower Dressing tot stand komt? Daar vertelt Angela Kelly, de persoonlijk assistent en kleedster van de Queen (ze zit hier rechts naast Anna Wintour), iets over in haar boek The other side of the coin.

"Een koninklijke tour is een speciaal evenement," zegt Kelly. "Ik ben altijd op zoek naar een belangrijk detail. Idealiter iets dat de locatie van het bezoek eert of weerspiegelt. Tijdens de Canadian Tour in 2010 zouden Hare Majesteit en Prins Philip een staatsbanket bijwonen in Toronto om Canada Day te vieren. Voor zo'n speciale gelegenheid wilde ik een eerbetoon aan het land ontwerpen. Ik koos voor een witte jurk die aansloot bij de gelegenheid en bovendien voor de koningin comfortabel genoeg was om in te lopen.

Daarnaast besloot ik wat details toe te voegen die verwezen naar een esdoornblad- het meest herkenbare symbool van Canada. Elk esdoornblad heeft elf punten en ik wilde ervoor zorgen dat dit terug te zien was in het ontwerp van de jurk. Het lukte mij om een ​​prachtig gelakt, wit materiaal te vinden, waarvan ik dacht dat het geschikt zou zijn om te appliqueren.

'Toen ik mijn ontwerp aan de koningin liet zien, was ze het ermee eens dat dit een mooi idee was'

Dit verwerkte ik in een ontwerp met esdoornbladeren, die langs de rechterschouder en mouw van de japon liepen. De bladeren zouden in Swarovski-kristallen uitgevoerd kunnen worden, zodat de eenvoud van de jurk werd doorgezet in de applicaties. Toen ik mijn ontwerp aan de koningin liet zien, was ze het ermee eens dat dit een mooi idee was."

Hertogin Kate verwerkt het esdoornblad liever in haar hoeden, maar Maple Leaf it is!  

*Zucht* Hoe mooi is dit?!!

Mathilde weet ook wel weg met Maple Leafs in hoeden én spelde een heuse Maple Leaf-broche op haar rode mantel bij Canada-gerelateerde zaken.

In Ierland zijn ze van de klavertjes. Dat de Queen hier goed van op de hoogte is, liet ze zien met deze witte avondjurk. Op het lijfje zijn met de hand honderden zijden klavertjes aangebracht.

Of goed, of niet. Zou dat het motto zijn van prins William? Het lijkt er wel op, want op zijn hoofd draagt hij niet één, maar een hele berg Ierse klavertjes.  

En hertogin Kate doet op St. Patrick's Day uiteraard met hem mee. 

De hibiscus is de nationale bloem van Maleisië.

Kate draagt tijdens een officieel bezoek aan het land dus een heuse hibiscus-jurk.

In Bhutan hebben ze hun hart verloren aan de blauwe poppy. Qua kleur schoot Kate dus een beetje mis, maar de bloemsoort heeft ze in ieder geval wel helder.  

Meghan, de hertogin van Sussex, deed er op haar trouwdag nog eens schepje bovenop door de 53 bloemen van de Gemenebestlanden in haar sluier te laten verwerken.

Er was echt even over nagedacht.

Eredivisie Flower Dressing, dit!

Is elke koninklijke bloemdecoratie dan gelijk een sterk staaltje diplomatie? Welnee.

De geel-blauwe hoed die koningin Elizabeth in 2017 droeg tijdens de opening van het parlement, werd gezien als een knipoog naar de Brexit (en een verhulde ode aan Europa).

Kleedster Angela Kelly: "Het kwam nooit in mij op dat mensen misschien dachten dat we de vlag van de Europese Unie kopieerden. Het was toeval, maar, boy, het trok veel aandacht en het liet ons zeker glimlachen."

Foto's © Getty Images, ANP, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in