Liefhebbers van tiara's kunnen hun hart ophalen.

Volgend jaar belooft voor de Euroyals een druk sociaal jaar te worden, met meerdere jubilea. En gezien het feit dat ze best van een feestje houden en reed verlopen mijlpalen…

… zoals de 80ste verjaardag van koningin Margrethe van Denemarken (hier met opvolgers kroonprins Frederik en prins Christian)…

Article continues after the ad

… en de 50ste van koningin Máxima niet gevierd konden worden door corona, kun je verwachten dat er groot zal worden opgepakt. Dit gaat er allemaal gevierd worden:  

Oranjes: porseleinen bruiloft

Op 02-02-2022 zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima 20 jaar getrouwd. De Oranjes vieren dit soort mijlpalen altijd stevig, maar in besloten kring. Een feest op Noordeinde zoals bij ZM's 50ste ligt voor de hand, met voor intimi wellicht nog een fuif op het Oude Loo.

Het andere grote huwelijksjubileum is dat van oud-koning Juan Carlos van Spanje en oud-koningin Sofia. Ze zijn 60 jaar getrouwd, maar aangezien ze al jaren gescheiden levens leiden en momenteel zelfs duizenden kilometers uit elkaar wonen, valt daar geen vrolijk feestje te verwachten.  

Koningin Margrethe gaat voor goud

Op 14 januari zit koningin Margrethe van Denemarken 50 jaar op de troon. Haar inhuldiging had een verdrietige reden: haar vader koning Frederik IX was overleden. Ze werd de eerste regerende Deense koningin sinds Margrethe I die van 1375 tot 1412 op de troon zat. Dit is haar eerste officiële portret. 

Het jubileum wordt gevierd met een boek, documentaires, interviews, een tentoonstelling over haar juwelen, een rondrit, een theatergala én een galadiner waarvoor elke Europese royal die er toe doet verwacht wordt.

Nog twee gouden feestjes: prinses Mary van Denemarken wordt op 5 februari 50 jaar (verwacht hier de nodige festiviteiten rond).

En op 15 september wordt koningin Letizia van Spanje vijftig. Dit zal vermoedelijk zonder al te veel reuring voorbij gaan, de Spaanse royals zijn niet zo van de feesten uit vrees voor te frivool te worden aangezien.  

Ook een kroonjaar vieren prins William (hij wordt 40 op 21 juni) en prinses Madeleine van Zweden (eveneens 40, op 10 juni).

Nog eentje: prinses Estelle van Zweden wordt op 23 februari 10 jaar, ook best een dingetje.

Koningin Elizabeth is platina

Op 6 februari 2022 is het 70 jaar geleden dat koningin Elizabeth koningin werd, ook al door de dood van haar voorganger (wisselen bij leven is zoveel feestelijker om aan een nieuwe baan te beginnen…). Het is voor het eerst dat een Britse monarch deze mijlpaal bereikt.

Haar kroning was overigens een jaar later pas, in 1953.

Om het te vieren krijgen de Britten een extra vrije dag in de vorm van een lang Jubileumweekend begin juni: Trooping the Colour,  Platinum Party at the Palace (een entertainmentprogramma), straatfeesten, massaal bomen planten,  optochten, the works. Boris Johnson heeft het land 'once-in-a-generation show' beloofd. Afgaand op de plannen die nu bekend zijn, houden de Britten het feest onder ons – er staat geen gala voor buitenlandse gasten op het programma.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in