Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Elizabeth II: de kleinkinderen van de Queen over hun 'granny'

Met zijn achten hielden ze een wake in Westminster Hall. De oudste is 44 jaar, de jongste 14 jaar en ze stonden er allemaal, de acht kleinkinderen van koningin Elizabeth, om haar met een wake in Westminster Hall de laatste eer te bewijzen. Voor hen was ze gewoon 'granny', de oma die hen enthousia...

Elizabeth II: de kleinkinderen van de Queen over hun 'granny'

Met zijn achten hielden ze een wake in Westminster Hall.

De oudste is 44 jaar, de jongste 14 jaar en ze stonden er allemaal, de acht kleinkinderen van koningin Elizabeth, om haar met een wake in Westminster Hall de laatste eer te bewijzen.

Voor hen was ze gewoon 'granny', de oma die hen enthousiast maakte voor paarden en honden, die graag een cadeautje klaar had liggen en ze ongenadig kon uitfoeteren.

De Queen met Zara, William en Peter in 1988

Dat laatste gebeurde op Balmoral waar William en Peter Zara achterna zaten. Die reed op een skelter tegen een lantaarnpaal die vervolgens omviel en haar bijna verpletterde. "Ik herinner me dat mijn oma als eerste Balmoral uitvloog en in haar kilt over het gras holde en ons een geweldige uitbrander gaf," zegt William. "Dat is me wel bijgebleven."

Elizabeth, haar dochter Anne en kleinzoon Peter in 1979

Ook de andere kleinkinderen hebben warme persoonlijke herinneringen aan haar. Peter, het oudste kind van prinses Anne, was Elizabeths eerste kleinkind en had daarom alleen al een speciaal plekje in haar hart.

En Zara en haar oma vonden elkaar in hun onuitputtelijke liefde voor paarden en paardensport.

Zara lijkt qua karakter – nuchter, stoer, non-nonsens - sprekend op haar moeder prinses Anne die weer erop haar vader prins Philip leek: het was het feestje van de herkenning voor de Queen.    

Prins William was de grote trots van de Queen, omdat hij het 'de natie dienen' zo welwillend omarmde, maar er wel zijn eigen draai aan gaf. Zeker de laatste jaren was hij, samen met zijn vader Charles, haar belangrijkste adviseur en vertrouweling. En iemand die haar altijd aan het lachen kon maken, en vice versa.

Voor de verhoudingen door de Sussexit verzuurden was prins Harry degene die zijn oma kon inschakelen om de Invictus Games te promoten.

Ze waren dol op elkaar en Harry koesterde haar. Ook in de nare interviews die Meghan en hij later gaven, was nooit een onvertogen woord over de Queen persoonlijk te bekennen.

Beatrice, Eugenie en hun grootouders in 1998

Beatrice en Eugenie, de dochters van prins Andrew, dronken vaak thee met hun oma. Na de scheiding van hun ouders eerst met zijn tweetjes, later ook regelmatig met hun moeder Sarah Ferguson erbij.

De Yorkies en de Queen in 2005

De Queen keurde haar schandalen niet goed, maar vond haar wel een goede moeder. "Ze wilde ons boven alles gelukkig zien," zegt Eugenie.

De zussen York gaven vandaag dit statement vrij, waarin ze onder ander zeggen: "For now dear Grannie, all we want to say is thank you. Thank you for making us laugh, for including us, for picking heather and raspberries, for marching soldiers, for our teas, for comfort, for joy. You, being you, will never know the impact you have had on our family and so many people around the world."

De Queen met kleinkinderen en achterkleinkinderen in 2016, voor haar 90ste verjaardag

James (links) zag de Queen vrij vaak, omdat zijn ouders prins Edward en Sophie, de gravin van Wessex, vrij dicht bij Windsor Castle wonen.

Zo ontstond ook haar zeer warme band met misschien wel haar favoriete kleindochter Louise, die zowel uiterlijk als qua karakter veel op haar oma lijkt: dol op paarden, niet iemand die er buitengewoon van geniet het middelpunt van de belangstelling te zijn en kalm en flegmatiek. Het hielp dat Lou haar opa Philip volgde in de men-sport. 

Als laatste geste aan hun oma hielden de kleinkinderen zoals gezegd vanavond een wake. Gisteren deden de Queen's kinderen dat al, vandaag was het aan prins William, prins Harry, prinses Beatrice, prinses Eugenie, Lady Louise, haar broer James Burggraaf Severn en Peter Phillips en Zara Tindall.

Het is voor het eerst ooit dat de kleinkinderen van de monarch een 'vigil' houden, het was aan henzelf en de neven en nichten besloten onderling dat ze het wilden doen. En ze volbrachten het met indrukwekkende beheersing en kalmte.  

Het gezelschap stond 15 minuten stil bij de kist van de Queen. William stond als prins van Wales aan het hoofd...

... Harry als hertog van Sussex aan het voeteneinde. Op verzoek van koning Charles III waren ze allebei in uniform. Omdat Harry geen deel meer uitmaakt van het koninklijk huis is dat een dingetje, maar hij is tien jaar in dienst geweest, heeft twee uitzendingen naar Afghanistan achter de rug (waarbij zijn oma zijn colonel-in-chief was) en als koning heb je in dit soort zaken het laatste woord – it's good to be king.

De anderen waren gekleed in 'Morning Coat' (jacquet of driedelig pak) en 'Dark Formal Dress with Decorations' (een donkere jurk met eventuele ordes). Het ging alleen om naaste familie, partners waren er niet bij.

Wel stonden prins Edward en Sophie, de gravin van Wessex op de galerij toe te kijken, vermoedelijk vanwege hun zoon James, het jongste kleinkind dat meedeed. 

William werd geflankeerd door nicht Zara en neef Phillip, Harry door zijn nichtjes Beatrice en Eugenie. Lady Louise en James stonden aan de zijkant van de kist voor dit sobere, waardige en ook wel heel liefdevolle ritueel.

We zijn stiekem heel benieuwd naar wat Zara op de terugweg op de trap verloor. De staatsbegrafenis van de Queen is maandag, ook daar zullen de kleinkinderen deel van uitmaken. 

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in