Het koningspaar gaat in juni naar Ierland voor een staatsbezoek. En dat is een bezoek met een bekende voorgeschiedenis.

Het is pas de tweede keer dat er Oranjes officieel op bezoek gaan naar Ierland, maar de eerste keer dat Willem-Alexander er was werd beroemd in Nederland. Dat was in 1978, toen de koninklijke familie er zomervakantie vierde (op de foto ook neefje Carlos, de zoon van Irene).

Article continues after the ad

Het was tijdens de fotosessie van deze trip dat de kroonprins (toen 11 jaar oud) de verzamelde Nederlandse pers kribbig verzocht om 'op te rotten', zodat de buitenlandse pers foto's kon nemen en hij kon gaan genieten van zijn vakantie. Woorden die hem de rest van zijn leven achtervolgd hebben. En waar hij vast vaak blozend aan heeft teruggedacht.

Brexit en Guiness

Maar de tijden zijn natuurlijk veranderd. Nu keert Willem-Alexander terug op Ierse bodem als koning. Het gebeurde een keer eerder dat een Nederlands staatshoofd in de Ierse republiek op bezoek ging: dat was koningin Beatrix, in 1990.

De Ierse president Michael D. Higgings verwelkomt het koningspaar in juni. En een ding is zeker: er zal veel over Brexit worden gesproken. Hopelijk is er ook tijd voor een Guiness.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in