Die goeie ouwe tijd op Soestdijk, heerlijk om te zien.

In Maastricht viert Willem-Alexander dit jaar alweer zijn negende Koningsdag. Maar het was natuurlijk voor hem nét als voor ons Koninginnedag waar hij groot mee werd gebracht. 

Eerst op Paleis Soestdijk, waar het defilé toen nog werd gehouden. En later overal in den lande, toen zijn moeder koningin was. Ook toen waren het al de royal kinderen die de spotlights pakten, en daar was Willem-Alexander zelf ook sterk in. Al vanaf zijn allereerste jaar in de gelederen.

Trots op het troonopvolgertje

Dat jaar was natuurlijk 1968, want in 1967 was hij op Koninginnedag nét drie dagen oud en lag hij nog met zijn moeder in het ziekenhuis. Prins Claus was toen wel gewoon bij Koninginnedag en haalde zijn eerste kind en echtgenote op 1 mei op om naar huis te gaan.

Article continues after the ad

In 1968 waren ze er gewoon allerdrie bij, en kijk toch eens hoe trots ze waren op het troonopvolgertje.

Een wolk van een baby waar de fotografen maar geen genoeg van kregen.

Een jaar later liep het kleine prinsje, wat ook weer te leuke beelden opleverde, zoals deze.

Leven in de brouwerij

Maar écht leven in de brouwerij kwam er natuurlijk in de jaren erna pas, toen Willem-Alexander nichtjes, neefjes en broertjes kreeg en het bordes (en later de aangewezen plaats van handelen) zich vulde met meer en meer kinderen.

Hier met prins Maurits in heerlijke seventies-stijl...

...en op camo met broertje Johan Friso in 1974.

En in Veere, op de eerste Koninginnedag van Beatrix in den lande (in 1981, in 1980 werd ze ingehuldigd) met broertje Constantijn.

Inmiddels heeft hij zelf drie tienermeiden, maar zó leuk om de koning nog eens in zo'n blast from the past te zien.

Beeld: Nationaal Archief

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in