HM ging vandaag full on powervrouw!

Koningin Máxima was vanmiddag bij de ABN AMRO. Nou ja, op het hoofdkantoor dan, om een toespraak te houden.

Daar werd het rapport ‘Het belang van inclusiviteit in bankieren’ gepresenteerd, en daar wilde Majesteit bij zijn. Het rapport van ABN AMRO en McKinsey gaat over de ervaringen van vrouwen met het gebruik van financiële diensten en producten en welke barrières zij daarbij ondervinden.

De look van de dag was heerlijk kerstig in rood en groen, zelfs tot aan kerstkransjes in de royal oren toe! Zou Majesteit toevallig al helemaal zin hebben in de sneeuw van Lech?

Article continues after the ad

Minder kans op onafhankelijkheid

Máxima was aanwezig vanuit haar taken voor de VN. Ze is all about inclusieve financiën, en ABN AMRO heeft daar zelfs een heel eigen team voor. Financiële diensten en producten moeten beter afgestemd worden op de specifieke behoeften van vrouwen, is de doelstelling.

Onderzoek door onder andere het Wereld Economisch Forum laat zien dat vrouwen soms belemmeringen ervaren bij het verkrijgen van financiering, wat betekent dat ze minder kans hebben om te ondernemen en financieel afhankelijk te worden. Vrouwen blijken ook meer te sparen dan te investeren.

Maatwerk voor vrouwen

Máxima sprak in Amsterdam over de meerwaarde van maatwerk voor de ontwikkeling van vrouwen, en de neerslag die dit heeft op financiële zelfstandigheid. Klinkt misschien een beetje wollig, maar het is een dijk van een belangrijk onderwerp. Daarom ging HM na haar toespraak nog langs bij vertegenwoordigers van andere Nederlandse banken om te polsen hoe zij hier in staan.

Het was een krachtige afsluiting van toch al een heerlijke werkdag voor onze koningin. Ze begon vandaag met een digitale toespraak bij de opening van 45e vergadering van de Raad van Bestuur van het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD) in Rome, ook vanuit haar werk voor de VN.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in