Majesteit ging een kijkje nemen op de plek waar veel vluchtelingen ons land binnenkomen.

Koningin Máxima heeft vanmiddag samen met burgemeester Femke Halsema een kijkje genomen bij de ontvangstlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne in de RAI in Amsterdam.

Daar is een Humanitarian Service Point uit de grond geschoten waar vluchtelingen worden ontvangen en hun hulpvragen worden geïnventariseerd.

Article continues after the ad

Warm welkom

Vanuit de RAI krijgen de vluchtelingen een plek aangeboden waar ze de komende tijd kunnen verblijven. Máxima (in zonnig geel en blauw - de kleuren van de Oekraïense vlag én de jas van dochter Amalia - waarover spoedig meer!) sprak ter plekke met medewerkers van het Rode Kruis en van de gemeente Amsterdam over het opstarten van de locatie en over de samenwerking met andere organisaties op het gebied van bijvoorbeeld vervoer en informatievoorziening.

Natuurlijk praatte ze ook met vluchtelingen over hun reis naar Nederland, de situatie in Oekraïne en hoe het contact met hun achtergebleven dierbaren verloopt. En met vrijwilligers die zich inzetten om de vluchtelingen een warm welkom te geven. Er was ook aandacht voor Takecarebnb, de organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen aan elkaar koppelt.

Bijkomen van hun reis

Vorige week donderdag arriveerden de eerste tweehonderd Oekraïense vluchtelingen in de RAI. Ze kunnen daar bijkomen van hun reis, worden geregistreerd, krijgen een medische check, eten en drinken en een luisterend oor.

Indrukwekkend om te zien.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in