Koningsdag, 2019. Na lang wachten werd de spanning Sarah ("Het was mijn droom haar te ontmoeten") teveel en kwamen er op het moment van passeren tranen. Het leverde Remko de Waal de foto van de dag op, die internationaal viraal ging.
Koningsdag, 2019. Na lang wachten werd de spanning Sarah ("Het was mijn droom haar te ontmoeten") teveel en kwamen er op het moment van passeren tranen. Het leverde Remko de Waal de foto van de dag op, die internationaal viraal ging.

Soms heeft de fotograaf de gunfactor.

Koningin Máxima is vermoedelijk de meest gefotografeerde vrouw van Nederland, iets waar ze vrij relaxt mee omgaat. Hebben fotografen geluk, dan houdt ze bij een werkbezoek even haar pas in. Bij officiële gelegenheden krijgen ze iets meer kans een plaatje te schieten. Vrijwel altijd is ze vooral gefocust op haar dienende rol, maar soms gunt ze de fotograaf van dienst De Foto, zo'n volmaakte momentopname die alles zegt. Nouveau selecteerde 7 (oké, vooruit, 8, we kunnen slecht maat houden) bijzondere foto's in deze categorie.

Article continues after the ad

Les 1 van de prinsessenopleiding: 'Niet bewust in de camera kijken, want het gaat niet om jou.' Ze had het voorbeeldig volgehouden vanaf de verloving in januari 2001, maar in april 2001 was ze even in Buenos Aires én even helemaal zichzelf. Na een lunch met vriendinnen ('Ze nam alleen de Popeye-salade en water') was dit zo'n beetje de eerste echte ontspannen Máxima meets Lens foto die er van haar is.

Ethiopië, 2013. Op haar VN-reizen is HM altijd al iets meer ontspannen in haar omgang met de fotografen, maar zelden lukte een fractie-van-een-seconde-pic zo goed als deze, van Robin Utrecht.

Staatsdiners zijn over het algemeen geen dolle boel, maar soms gebeurt er dit: 2017, inkomend staatsbezoek Argentinië, gevangen door fotograaf Patrick van Katwijk.

Milaan, 2017. Van het bezoek aan de tentoonstelling Global Denim Awards in het Design Museum Triennale zijn 1278 foto's waarop HM zorgvuldig niet in de camera kijkt. En ook deze blik van verstandhouding richting fotograaf Patrick van Emst, inclusief binnenpretje.

Amersfoort, 2019. Je kunt een encounter met een wenende dreumes kort en krachtig houden en negeren. Of je maakt er even een leuk momentje van, samen met fotograaf Patrick van Katwijk.

Ascot, 2019. Dat je als koning en koningin echt wel wat van de wereld hebt gezien, maar het stiekem toch wel erg leuk vindt om dit mee te maken, mét de Queen. De blik. Het samen leuk hebben. Lief inkijkje in een goed huwelijk, gegund aan fotograaf Patrick van Katwijk.

Dodenherdenking 2020, een lege Dam in Amsterdam, hartje pandemie. Koning Willem-Alexander gaf de beste speech van zijn leven. Máxima gaf deze blik, die zonder woorden ook eigenlijk alles zei, aan Nouveau's hoffotograaf Patrick van Emst.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in