WA en Máxima namen vanochtend een persoonlijke videoboodschap op.

"We zijn niet onfeilbaar." Met die woorden sloot koning Willem-Alexander zijn twee minuten durende excuses aan zijn volk af. Een gespannen koning en koningin namen vanochtend (woensdag) een videoboodschap op, thuis op Huis ten Bosch.

Article continues after the ad

"Met spijt in het hart richt ik mij tot u", aldus de koning. "Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben."

Onverstandig, noemt de koning de beslissing om de herfstvakantie door te brengen in hun vakantievilla op Griekse bodem. Toen de kritiek los begon te komen, maakten de Oranjes afgelopen weekend zo snel mogelijk rechtsomkeert.

"Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan", aldus Willem-Alexander.

Over het feit dat twee van hun dochters pas gisteren (dinsdag) terugkeerden naar Nederland, werd niets gezegd. Wel over hoe de Oranjes in de coronacrisis staan.

Moeilijke tijd voor iedereen

"Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om, binnen de grenzen van het coronabeleid, ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt. Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met u en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden."

Daarmee legt het koningspaar het hele verhaal nu hopelijk te rusten. "Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen. We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar."

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in