Hippie Hogwarts, in de volksmond.

Prinses Alexia gaat Willem-Alexander achterna en maakt haar middelbare school af in mooi Wales. Op het UWV Atlantic, een school die sinds de jaren tachtig van onze koning wel een tikje veranderd is. Een kijkje in de keuken.

Het gebouw en de omgeving van de school zijn niets veranderd sinds Willem-Alexander zich er geflankeerd door koningin Beatrix en prins Claus meldde in 1983: de school zit in het twaalfde eeuwse kasteel St. Donat (vandaar dus die Hogwarts-vergelijkingen) en wordt omringd door zee, bossen, boerenland en een prachtige vallei.

Verhippiet

Article continues after the ad

Maar het curriculum is in de laatste dertig jaar wel wat uitgebreid, en volgens sommigen dus ook 'verhippiet'. Tai Chi als keuzevak. Of Tibetaanse literatuur. Of voor de liefhebber 'The Theory of Knowledge'. In twee jaar tijd haal je er je Internationaal baccalaureaat (overal ter wereld erkend). Waarna je keuze hebt uit eigenlijk elke universitaire studie die je maar wilt.

Ja, dat kost een paar centen (het prijskaartje voor twee jaar is 67.000 pond – ongeveer 77.000 euro), maar de Oranjes betalen dat privé en voor dat lesgeld wordt Alexia ook direct ondergebracht en krijgt ze ook haar natje en droogje in de gotische eetzaal. En toegang tot de bibliotheek van 25.000 boeken, al is het onduidelijk of dat is wat de prinses naar Wales heeft getrokken.

Lekker onopvallend

Wat wél duidelijk is, is dat het Atlantic een uitstekende plek is voor bekende royalmeiden om lekker onopvallend in te blenden. In Nederland wordt Alexia overal herkend. In Wales zal dat anders zijn, en is het ook helemaal niet zo bijzonder meer, een prinses in de gelederen. Twee jaar geleden was het kroonprinses Elisabeth van België. Tegelijk met Alexia sluit ook kroonprinses Leonor van Spanje aan. En een paar jaar geleden zat ook de dochter van Rania en Abdoellah op de school.

Enige royal allure gaat er op kamers zeker wel af, want je boarding house deel je op het Atlantic met 47 anderen en er zitten scholieren op de school uit 155 landen. Dus als internationale aanwas ben je ook al niet erg bijzonder. De opleiding zelf wordt neergezet als 'down to earth' en verfrissend modern.

Verademing

Pronken met mooie spullen, daar houden ze sowieso niet van op het Atlantic. Leerlingen wordt afgeraden rond te lopen met dure gadgets, en de spoeling is ontzettend divers, van vluchtelingen uit West-Afrika tot hippies uit Californië. Waardoor je wereldbeeld lekker op z'n kop komt te staan. Verhalen over met de privéjet naar Griekenland in coronatijden lijken dan ineens zalig ver weg.

Het laatste wat ook een verademing zal zijn voor Alexia: haar schooldagen gaan er heel anders uitzien dan in Nederland. Die lopen in Wales namelijk van 8.00 tot 13.00 uur. Waarna er huiswerk gemaakt wordt, maar ook vrijwilligerswerk gedaan wordt, wordt gesport en 'een creatieve activiteit wordt ondernomen'. Soms ook in het weekend. Maar daar is ook tijd voor, want in Wales stikt het natuurlijk niet van de afleidingen.

Het klinkt ons, er vanuit gaande dat Alexia coronatechnisch een beetje normale jaren tegemoet gaat, als (new age) muziek in de oren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in