Deze inspirerende sprekers hoor je tijdens de Nouveau Matinee. Van Sacha de Boer tot Tommy Wieringa, van filosofie tot kunst en ageless ouder worden.

Prinses Laurentien van Oranje deelt de beste levens- en leiderschapslessen

Prinses Laurentien is auteur en oprichter Missing Chapter Foundation. Uit het boek dat ze samen met Jeroen Smit schreef: ‘Nog Lang en Gelukkig – Voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn’ waarin kinderen CEO’s advies geven, deelt ze een aantal levenslessen.

Succesvol en tóch je leven omgooien: gedrevenheid volgens Sacha de Boer

Sacha in gesprek met Nouveau hoofdredacteur Claudia

Dan verkiezen de kijkers je tot de beste nieuwspresentator aller tijden en besluit je tóch om de televisie vaarwel te zeggen. Dat vereist moed. En dat heeft Sacha de Boer (1967) in optima forma.

Een van de leukste vrouwen van de Nederlandse televisie wil zich blijven ontwikkelen, en pakte daarom haar oude droom, fotograferen op. En met succes. Sacha fotografeert voor het ANP, het prestigieuze National Geographic en voor verschillende tijdschriften. Zoals Sonja Barend voor Nouveau magazine.

Tijdens de Nouveau Matinee leren we de tomeloze gedrevenheid van deze vrouw kennen. Wat inspireerde haar om destijds om haar glansrijke loopbaan op een zijspoor te zetten, uit liefde voor de fotografie? En wat inspireert Sacha de kunstenaar?

Ook krijgen we de állermooiste foto’s te zien, waaronder een bejubeld portret van de 80-jarige Rietje van Royen. En de mooiste culinaire foto’s voor Sterrenchef Jacob-Jan Boerma. 

Kruip nooit achter een geranium! Leuk oud worden volgens Barbara van Beukering* 

‘Na elk interview liep ik fluitend naar huis,’ zegt Barbara van Beukering (1966) over de mooie interviews die ze had voor haar boek Kruip nooit achter een geranium!

En dat was hard nodig. Want als je leven tientallen jaren gewijd is aan de hectiek van de journalistiek, lijkt ouder worden altijd ver weg en totaal niet relevant.

Barbara was hoofdredacteur van Volkskrant Magazine en Het Parool en lanceerde daarna een digitaal magazine, PAPER. Maar op een dag werd ze vijftig. En ineens bleek ouder worden, ja zelfs oud worden, toch dichterbij dan ze dacht. 

Oud: we willen het allemaal worden, maar niet zíjn. Tenzij je ook op leeftijd een leuke, sprankelende vrouw kunt zijn. En zijn die er? Vrouwen die met zestig, zeventig, nog volop in de samenleving staan en een interessant leven leiden?

Zeker zijn die er; Barbara interviewde hen voor Kruip nooit achter een geranium. Speciaal voor Nouveau deelt ze met een paar vrouwen uit haar boek, zoals Ans Markus, op het Concertgebouw-podium de leukste levenslessen. 

Ans Markus is kunstschilderes en autodidact. Haar stijl is realistisch en magisch realistisch. Ze is vooral bekend om haar schilderijen van vrouwen in windsels. Ze laat zich gewillig door Barbara aan de tand voelen over stijlvol ouder worden.

Filosofie voor een weergaloos leven volgens Lammert Kamphuis

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven. Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment. 

Telkens weer het beste boek trachten te schrijven volgens Tommy Wieringa

Wanneer besluit een gevierd schrijver voor een vrouwenglossy te gaan schrijven? Tommy Wieringa (1967) is Nouveau columnist, en leverde met De Heilige Rita een van de mooiste boeken van het laatste jaar af.

Een intrigerend verhaal over een vader-en-zoongezin in een Twents dorpje dat onaangetast lijkt door de tijd. Tommy droeg het op aan zijn vader. De Heilige Rita is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en is daarmee het zoveelste boek dat wellicht in de prijzen valt.

Wieringa behoort tot de Tien Groten in de Nederlandse literatuur. Wie zijn columns in Nouveau leest, weet dat Tommy Wieringa in prachtig proza over de meest uiteenlopende onderwerpen schrijft. Toch waakt hij steevast voor routine: ‘Nee, als ik aan een nieuw boek begin, ben ik weer helemaal alleen. Ik en mijn geploeter.’

Tommy Wieringa vertelt over het schrijverschap en leest voor uit zijn prachtroman De Heilige Rita. Na afloop signeert hij jouw exemplaar van een van zijn boeken.

Zangeres Ntjam Rosie treedt op

In 2008 verscheen haar debuutalbum Atouba met eigen composities, die een mengeling zijn van jazz, soul en pop met invloeden van Afrikaanse muziek. Haar tweede album Elle uit 2010 zorgde voor haar doorbraak en internationale bekendheid. 

In 2011 en 2015 speelde ze op het North Sea Jazz Festival het publiek plat. Nu zijn wij aan de beurt om ons mee te laten voeren op de klanken van haar prachtige stem.

Overige sprekers

Elke dag wordt meer bekend over de inspirerende sprekers op de Nouveau Matinee. Behalve de bovenstaande sprekers, komt er nog een kunstexpert spreken en zijn er workshops. Op www.nouveau.nl/matinee lees je het laatste nieuws over de bevestigde sprekers.

 

BESTEL HIER JE KAARTEN

 

Gistermiddag was het een feest der herkenning en inspiratie tijdens de eerste Nouveau Matinee. Meer dan 500 jaar aan vrouwenwijsheid bij elkaar op het podium van de stijlvolle Kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. 

In de voorbereiding nog even de puntjes op de i.

Vol verwachting klopt ons hart:

Een parade aan sprekers trok aan het publiek voorbij. Zoals dit panelgesprek tussen presentatrice Liesbeth Staats, Barbara van Beukering, Ans Markus en Hedy d'Ancona over ouder worden.

Hedy d'Ancona gaf ons één van de belangrijkste lessen van de dag: "Blijf verontwaardigd."

Filosoof Lammert Kamphuis gaf een bevlogen presentatie over zijn "Filosofie voor een weergaloos leven." Vandaag werd bekend dat de eerste druk van zijn boek uitverkocht is én er stond een lovende recensie in Trouw. U zag hem het eerst bij de Nouveau Matinee ;-)

Tommy Wieringa las voor uit eigen werk met zijn stem zo zoet als honing. En zangeres Ntjam Rosie zorgde voor een muzikaal intermezzo.

Fotograaf Sacha de Boer vertelde beeldend over hoe zij het roer omgooide.

En de laatste spreker, Laurentien van Oranje, herinnerde ons eraan om naar het kind in onszelf te luisteren. Daarna beantwoorde ze nog (goede!) vragen uit de zaal.

Er werd natuurlijk ook veel gelachen.

Nouveau's Mode- en Lifestylebloggers Sylvia Schaffrath en Anita Willemars waren er natuurlijk ook!

Bekijk hier de hoogtepunten

Natuurlijk waren we bijzonder verguld met een koninklijke spreker:

Die ook nog even bleef signeren:

Natuurlijk werd de Nouveau Matinee afgesloten met een glaasje. Wat een feest met zoveel sprankelende vrouwen bij elkaar!

Vlnr: Prinses Laurentien, Presentatrice Liesbeth Staats, Hoofdredacteur van Nouveau Claudia Straatmans, Schrijfster Barbara van Beukering, Kunstenares Ans Markus en Fotograaf Sacha de Boer nemen na de Nouveau Matinee bloemen en een welverdiend applaus in ontvangst.

vlnr: Prinses Laurentien, Presentatrice Liesbeth Staats, Hoofdredacteur Nouveau Claudia Straatmans, Barbara van Beukering, Ans Markus en Sacha de Boer

En na zo'n mooie dag is een voetmassage zéér welkom:

Wat ons betreft was de eerste Nouveau Matinee een groot succes. Heel graag tot volgend jaar!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

vlnr: Prinses Laurentien, Presentatrice Liesbeth Staats, Hoofdredacteur Nouveau Claudia Straatmans, Barbara van Beukering, Ans Markus en Sacha de Boer

We zinderen nog na van al die positieve energie tijdens het de eerste Nouveau Matinee op 14 juni. Wát een leuke vrouwen, zowel op het podium als in de zaal. Sprekers als Barbara van Beukering, Sacha de Boer, Hedy d'Ancona, Tommy Wieringa en Prinses Laurentien lieten ons geïnspireerd achter. Déze vijf levenslessen nemen we mee!

Barbara van Beukering trapte af met een lezing over 'ouder worden'. Voor haar boek 'Kruip nooit achter een geranium' interviewde ze 50+ vrouwen van Neelie Kroes tot Sonja Barend en Hedy d'Ancona.

1. Kruip nooit achter een geranium

Barbara wees ons op de generatie van haar oma's. Die niet de kans kregen te studeren of te vertrekken uit een ongelukkig huwelijk.

Barbara van Beukering: “Wat ik heb geleerd van rolmodellen ouder dan 70: Heb een doel, blijf jezelf door ontwikkelen, en kruip nooit, maar dan ook nóóit achter een geranium.” 

2. Blijf verontwaardigd

Hedy d'Ancona nam tijdens de Nouveau Matinee deel aan de paneldiscussie met presentatrice Liesbeth Staats, Barbara van Beukering en kunstenares Ans Markus.

Hedy d'Ancona's boodschap: "Hoe oud je ook bent, blíjf verontwaardigd" Een wijze les van een vrouw die zich zo sterk heeft gemaakt voor vrouwenrechten. 

3. Maak van iets negatiefs, iets positiefs

Tijdens diezelfde paneldiscussie vertelde kunstenares Ans Markus bijzonder openhartig over haar eerste huwelijk. Ze was getrouwd met een agressieve man die haar continu vertelde dat ze niet mooi (te grote neus, te grote handen) en niet goed genoeg was.

Eenmaal uit dat huwelijk ging ze schilderen. De windsels die haar zo bekend hebben gemaakt, stonden symbool voor het willen verstoppen, of je niet willen laten zien.

Eigenlijk een heel verdrietig gegeven. Maar wel de schilderijen die haar zo bekend hebben gemaakt. Haar onzekerheid werd haar kracht, vertelde Markus.

4. Vertrouw op je intuïtie

Fotograaf Sacha de Boer gooide een aantal jaar geleden het roer om. Ze hing het mantelpakje en de bijbehorende hoge hakken aan de wilgen en nam afscheid van een succesvolle carrière als nieuwslezeres om een oude droom na te jagen: fotograaf worden.

In 7 stappen nam Sacha haar publiek mee langs de uitdagingen en onzekerheden, maar ook de beloningen van zo'n stap.

Ze haalde Steve Jobs presentatie 'Connecting the dots' aan. Uiteindelijk, als alle punten verbonden zijn, of dat nou nu is, of over 10 jaar, wordt het grotere geheel duidelijk. Daarom is het belangrijk om op je gevoel te vertrouwen. Je krijgt misschien niet meteen resultaat, maar op de lange termijn wel.

5. Luister naar het kind in jezelf en maak je sterk voor vrouwelijke waarden

Prinses Laurentien bracht voor haar boek 'Nog lang en gelukkig' kinderen en managers met elkaar in contact. De wijsheid en directheid van de kids, bleek van grote waarde te zijn voor managers van grote bedrijven.

De kern van haar boodschap is dat we met z'n allen ergens uit balans zijn geraakt. En dat de sleutel tot balans ligt in de vrouwelijke waarden. Daar pleit ze dus ook voor. Vertrouw daarop en maak je daar sterk voor: “Ik wil de maatschappij graag verrijken, verbinden en inspireren."

De Nouveau Matinee: volgend jaar weer!

De Nouveau Matinee op 14 juni was een drukbezochte middag vol levenslessen & vrouwenwijsheden. Stijl, substantie en spirit vierden hoogtij in het smaakvolle Concertgebouw Amsterdam.

Inspirerende sprekers als prinses Laurentien, Hedy d’Ancona en Sacha de Boer reikten de groter groeiende 50+ doelgroep een kompas aan om haar leven nog beter op koers te krijgen.

Volgend jaar is er weer een Nouveau Matinee. Graag tot dan!

Op de foto: vlnr: Prinses Laurentien, Presentatrice Liesbeth Staats, Hoofdredacteur Nouveau Claudia Straatmans, Barbara van Beukering, Ans Markus en Sacha de Boer

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in