Het juwelenboeket in de Hermitage.
Het juwelenboeket in de Hermitage.

Vanaf 14 september is de jubileumtentoonstelling te zien.

Inmiddels gearriveerd in de Hermitage in Amsterdam: het juwelenboeket, een van de grootste blikvangers van de nieuwe tentoonstelling 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'. Deze enorme broche van tsarina Elisabeth (reg. 1741–1762) bevat veruit de meeste edelstenen van alle juwelen die vanaf aanstaand weekend te zien zijn.

Article continues after the ad

Het betreft  een juwelenboeket met zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden. Het krijgt een prominente plek in de tentoonstelling, in een betoverende schatkamer met de meest uitbundige juwelen die de Hermitage St.-Petersburg rijk is.

Louis Caravaque, Portret van grootvorstin Elisabeth, 1725-30

Het juwelenboeket was een bestelling van tsarina Elisabeth bij hofedelsmid Jérémie Pauzié, destijds de belangrijkste edelsmid in St.-Petersburg. Tot zijn opdrachtgevers behoorden leden van de tsarenfamilie, hovelingen en Petersburgse edellieden. Pauzié voegde aan de honderden diamanten en felgekleurde edelstenen ook kleine insecten toe, waardoor het geheel een heel bijzonder cachet kreeg.

Het boeket werd gebruikt als versiering van japonnen en werd meestal gedragen op de schouder of aan een ceintuur. Het vaasje is later gemaakt om het boeket te kunnen exposeren in de Galerij van Kostbaarheden in het Petersburgse Winterpaleis.

Snuifdoos, Potsdam, edelsmeden van Frederik de Grote, ca. 1770. Agaat, goud, briljanten, robijnen, nefriet, 4,3 x 10,3 x 7,7 cm.

De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Ruim 300 adembenemende stukken, waarin tienduizenden edelstenen zijn verwerkt, zijn te zien in 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'.

Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorstin Maria AbamelekLazareva, 1900-01

De juwelen vertellen – samen met rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – persoonlijke verhalen en geven een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen van de high society.

'Juwelen!' is te zien vanaf zaterdag 14 september tot en met 15 maart 2020.

Foto's © ANP, State Hermitage Museum, St Petersburg

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in