Als de zwoele Duitse diva en de stoere westernacteur elkaar leren kennen, ontvlamt hun relatie als vuurwerk. Maar John Wayne is niet de enige liefde van La Dietrich…

Het is 1939 en Marlene Dietrich (1901-1992) is al jaren een gevierd actrice in Hollywood, als ze in een restaurant John Wayne (1907-1979) langs ziet lopen. “Daddy, buy me that!”, zegt ze tegen tafelgenoot en regisseur Tay Garnett.

De studio komt zijn ster graag tegemoet en dus wordt John Wayne haar tegenspeler in Seven Sinners (1940), de eerste van drie films die ze samen zullen maken.

Eerste ontmoeting

Hun eerste echte ontmoeting vindt plaats in de kleedkamer van Dietrich. Echt soepel verloopt het niet en er vallen ongemakkelijke stiltes. Om die te doorbreken, weet John even niets anders te verzinnen dan haar te vragen hoe laat het is.

Marlenes reactie is even onverwacht als spectaculair. Ze schuift haar rok omhoog en gunt hem een blik op haar wereldberoemde benen. Rond haar dij blijkt ze een kousenband te dragen waar een horloge aan bevestigd is.

“Het is nog erg vroeg schat, we hebben de tijd,” zou ze volgens een recente biografie van Wayne gezegd hebben. Het is het begin van een relatie die drie jaar zal duren.

Mix van relaties

Ze zijn op dat moment allebei getrouwd: Wayne met zijn eerste echtgenote Josephine ‘Josie’ Saenz en Dietrich met Rudolf Sieber. Maar ze doen geen enkele poging hun relatie te verbergen, integendeel. Als John ’s ochtends op de set aankomt, rent Marlene naar hem toe, springt zij in zijn armen en slaat ze haar benen om hem heen.

Opmerkelijk genoeg stoort het Wayne niet dat zijn nieuwe geliefde, die openlijk biseksueel is, wel erg veel tijd doorbrengt met een goede – lesbische – vriendin.

De echtgenote van acteur Harry Carey is getuige van hun bijzondere relatie: “Je zag het; de manier waarop ze naar elkaar keken, de manier waarop ze met elkaar praatten, de manier waarop ze flirtten.

Natuurlijk, Marlene at van twee walletjes. Ze had een mannelijke uitziende jonge vrouw die er altijd was. Maar toch, Duke [bijnaam van Wayne, red.] was onder de indruk van haar en ik kon zien dat Marlene ook onder de indruk was van hem.”

Later zal Wayne over haar zeggen: “Ze was de meest intrigerende vrouw die ik ooit heb gekend. Ze was geweldig, een echte Duitse Hausfrau.” De actrice met een afstandelijke, koele reputatie heeft inderdaad een huiselijke kant: ze neemt geregeld eten dat ze zelf heeft gekookt mee naar de set, voor het hele team.

FBI

In de periode dat de twee acteurs samen zijn, doet de FBI onderzoek naar Marlene. Ze is tenslotte een geboren Duitse - al heeft ze inmiddels de Amerikaanse nationaliteit – dus wie weet aan welk land ze trouw is als puntje bij paaltje komt? Misschien is ze wel een Duitse spionne…

Maar Dietrich is overtuigd antinazi en reageert met oprechte afschuw op alles wat er in haar vaderland gebeurt. Als ook de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raken, reist ze naar Europa om op te treden voor de Amerikaanse troepen; ze zingt onder meer Lili Marleen om hun moreel te versterken.

De FBI haalt dus niets belastends boven water, maar ontdekt tijdens haar onderzoek wel dat Marlene niet alleen met Wayne slaapt, maar ook met de Franse acteur Jean Gabin, de Duitse schrijver Erich Remarque en de Amerikaanse actrice Kay Francis.

Voor Marlene is een dergelijke ‘relatiemix’ sinds jaren gebruikelijk; zij en haar echtgenoot zijn al lang uit elkaar, al zullen ze nooit officieel scheiden.

Vertier buitenshuis

Ook voor Wayne is de relatie met Dietrich niet zijn eerste buitenechtelijke escapade. Al jaren is hij niet gelukkig in zijn huwelijk. Echtgenote Josie komt het huis nauwelijks uit, haar leven staat volledig in het teken van ontvangsten en etentjes voor haar vrienden en bekenden uit de kerk.

Ze is de dochter van een diplomaat en doet precies waarvoor ze is opgevoed. Dus als John moe thuiskomt na een lange dag op de set, verwacht ze van hem dat hij gastheer speelt op bijeenkomsten die hij zelf maar saai en vervelend vindt.

Hij probeert het draaglijk te maken door veel te drinken, maar uiteindelijk komt hij helemaal niet meer opdagen als hij weet dat Josie weer een soiree heeft georganiseerd. Liever gaat hij uit met vrienden. Steeds vaker zoekt hij ook het gezelschap van andere vrouwen op.

De eerste geruchten over een buitenechtelijke relatie verschijnen in de pers  in 1938.

Tegen de tijd dat de affaire met Marlene speelt, is Josie het beu om alle verhalen over de relaties van haar man met diverse actrices in de roddelrubrieken te lezen: de maat is vol. Ze vraagt een priester om met Wayne te praten over zijn overspel en de acteur belooft Marlene te verlaten, als Josie ophoudt over haar ‘te zeuren’.

Maar de priester is het huis nog niet uit of Josie begint weer over Marlene. “Toen wist ik dat mijn huwelijk echt voorbij was,“ zal John later zeggen.

Echte mannenvrouw

Hoewel de verhouding tussen John en Marlene begon met lust op het eerste gezicht – “Hun relatie ontvlamde als vuurwerk,” aldus een getuige – zijn het uiteindelijk hun gedeelde passies die hen bij elkaar houden.

Marlene is een echte ‘mannenvrouw’: net als John houdt ze van jagen, zeilen en vissen. Ze kunnen allebei goed drinken. Ze spelen schaak als ze tijdens opnames moeten wachten en gaan samen naar sportwedstrijden.

Maar hun grootste gedeelde passie is het maken van films. Terwijl lezers smullen van de roddels over de twee en zich voorstellen wat de acteurs samen allemaal doen, zitten John en Marlene waarschijnlijk gewoon bij haar thuis in Beverly Hills, naar films te kijken.

Vriendschap

Ze worden elkaars beste vriend en vertrouweling en lijken zo op elkaar, dat hun liefdesaffaire zich steeds meer ontwikkelt tot vriendschap.

Als het vanwege hun drukke werkzaamheden steeds ingewikkelder wordt om elkaar te zien, al volgt Dietrich Wayne enige tijd naar filmlocaties, begint de relatie vanzelf te verwateren.

Tegen de tijd dat ze hun derde film samen maken, Pittsburgh (1942), is het einde ervan reeds in zicht. Niettemin zal John Wayne jaren later, als hij gevraagd wordt naar zijn spannendste seksuele herinnering, zonder nadenken antwoorden:

“Rome. Het Excelsior Hotel. Dietrich.”

Beeld: Het liefdespaar in een scène uit The Spoilers in 1942

76 is ze alweer en een van de meest ervaren en eigenzinnige artiesten van haar generatie. En geef haar eens ongelijk. Barbra won 2 Oscars, 9 Golden Globes, 10 Grammys, 6 Emmys en een Tony Award. Dan doe je toch iets goed.

Als actrice/zangeres ergens om bekend staat, is het wel haar eigen(zinnig)heid. Én zelfspot. Wie haar volgt op social media krijgt regelmatig met een dikke knipoog van de diva te maken die Hollywood niet zo serieus neemt, maar zichzelf des te meer.

Over eerlijkheid naar jezelf

"Ik kwam aan in Hollywood zonder dat ik mijn neus of gebit had laten doen of mijn naam had veranderd. Dat geeft me veel voldoening."

Over haar intuïtie

"Ik vertrouw op mijn instinct, ik maak me niet druk om ervaring."

Over haar tegenstrijdigheid

"Ik was al een persoonlijkheid voordat ik een persoon was. Ik ben simpel en complex, gul en egoïstisch, onaantrekkelijk en prachtig en lui en gedreven."

Over haar ego

"Ego hebben betekent in jezelf geloven. En ook om open te staan voor de mening van anderen. Het moet open zijn, niet gesloten. Dus ja, mijn ego is groot, maar het is ook erg klein op sommige vlakken. Mijn ego is verantwoordelijk voor mijn doen en laten - slecht of goed."

Over haar vertrouwen

"Ik kan elke waarheid aan, als je maar niet tegen me liegt."

Over haar relatie

"Wat spannend is, is niet dat één persoon sterker is dan de ander ... maar dat twee mensen hun match hebben ontmoet en toch zijn ze even koppig, net zo eigenzinnig, net zo gepassioneerd en net zo gek als de ander." 

 

#HappyAnniversary Barbra and Jim, from your entire team. xo. ❤️

Een bericht gedeeld door Barbra Streisand (@barbrastreisand) op

Over haar eigenzinnigheid

"Ik denk dat als je een originele kijk op het leven hebt, of iets van jou origineel is, je geen mensen hoeft na te bootsen die je voorgingen. Je hebt gewoon een goed gevoel vanbinnen, een instinct dat je vertelt wat goed voor je is, en je kunt het op geen enkele andere manier doen."

Over beroemd zijn

"Ik denk dat ik toen ik jonger was een ster wilde worden, totdat ik een ster werd, en dan is het hard werken. Ik geniet niet van het sterrendeel. Ik geniet alleen van het creatieve proces." 

Over balans

"Twijfel kan je motiveren, dus wees er niet bang voor. Vertrouwen en twijfel liggen aan twee kanten van de schaal, en je hebt ze allebei nodig, ze brengen elkaar in evenwicht."

Bron: Mentalfloss. Beeld: Kippa ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in 

Goedemorgen, het is vandaag Wereldboekendag. Goede aanleiding om weer eens in een boek te duiken. Word je relaxed en gezond van...

Boekenlezers begrijpen niet dat er mensen zijn die zonder kunnen. Zij weten hoe heerlijk het is om je in een verhaal te verliezen. Ben jij bepaald geen boekenwurm? Laat deze twee redenen je op andere gedachten brengen.

1 Lezen is de ultieme stressverlager. Zes minuten in een boek lezen, vermindert je stress al met 68 procent, blijkt uit onderzoek. Logisch, door in een andere wereld te duiken, ben je afgeleid van waar je je druk om maakt. Het schijnt zelfs beter te helpen dan wandelen of naar muziek luisteren. Voorwaarde is wel dat je in een boek zit dat je leuk vindt.

Lang & gelukkig

2 Lezen is ook gezond. Mensen die lezen, zouden twee jaar langer leven dan niet-lezers, blijkt ook uit onderzoek. En daarvoor hoef je maar een half uur per dag te lezen. Reden zou kunnen zijn dat lezen je brein actief en gezond houdt. Gek genoeg telt het lezen van kranten en tijdschriften niet mee...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!