Als de zwoele Duitse diva en de stoere westernacteur elkaar leren kennen, ontvlamt hun relatie als vuurwerk. Maar John Wayne is niet de enige liefde van La Dietrich…

Het is 1939 en Marlene Dietrich (1901-1992) is al jaren een gevierd actrice in Hollywood, als ze in een restaurant John Wayne (1907-1979) langs ziet lopen. “Daddy, buy me that!”, zegt ze tegen tafelgenoot en regisseur Tay Garnett.

De studio komt zijn ster graag tegemoet en dus wordt John Wayne haar tegenspeler in Seven Sinners (1940), de eerste van drie films die ze samen zullen maken.

Eerste ontmoeting

Hun eerste echte ontmoeting vindt plaats in de kleedkamer van Dietrich. Echt soepel verloopt het niet en er vallen ongemakkelijke stiltes. Om die te doorbreken, weet John even niets anders te verzinnen dan haar te vragen hoe laat het is.

Marlenes reactie is even onverwacht als spectaculair. Ze schuift haar rok omhoog en gunt hem een blik op haar wereldberoemde benen. Rond haar dij blijkt ze een kousenband te dragen waar een horloge aan bevestigd is.

“Het is nog erg vroeg schat, we hebben de tijd,” zou ze volgens een recente biografie van Wayne gezegd hebben. Het is het begin van een relatie die drie jaar zal duren.

Mix van relaties

Ze zijn op dat moment allebei getrouwd: Wayne met zijn eerste echtgenote Josephine ‘Josie’ Saenz en Dietrich met Rudolf Sieber. Maar ze doen geen enkele poging hun relatie te verbergen, integendeel. Als John ’s ochtends op de set aankomt, rent Marlene naar hem toe, springt zij in zijn armen en slaat ze haar benen om hem heen.

Opmerkelijk genoeg stoort het Wayne niet dat zijn nieuwe geliefde, die openlijk biseksueel is, wel erg veel tijd doorbrengt met een goede – lesbische – vriendin.

De echtgenote van acteur Harry Carey is getuige van hun bijzondere relatie: “Je zag het; de manier waarop ze naar elkaar keken, de manier waarop ze met elkaar praatten, de manier waarop ze flirtten.

Natuurlijk, Marlene at van twee walletjes. Ze had een mannelijke uitziende jonge vrouw die er altijd was. Maar toch, Duke [bijnaam van Wayne, red.] was onder de indruk van haar en ik kon zien dat Marlene ook onder de indruk was van hem.”

Later zal Wayne over haar zeggen: “Ze was de meest intrigerende vrouw die ik ooit heb gekend. Ze was geweldig, een echte Duitse Hausfrau.” De actrice met een afstandelijke, koele reputatie heeft inderdaad een huiselijke kant: ze neemt geregeld eten dat ze zelf heeft gekookt mee naar de set, voor het hele team.

FBI

In de periode dat de twee acteurs samen zijn, doet de FBI onderzoek naar Marlene. Ze is tenslotte een geboren Duitse - al heeft ze inmiddels de Amerikaanse nationaliteit – dus wie weet aan welk land ze trouw is als puntje bij paaltje komt? Misschien is ze wel een Duitse spionne…

Maar Dietrich is overtuigd antinazi en reageert met oprechte afschuw op alles wat er in haar vaderland gebeurt. Als ook de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raken, reist ze naar Europa om op te treden voor de Amerikaanse troepen; ze zingt onder meer Lili Marleen om hun moreel te versterken.

De FBI haalt dus niets belastends boven water, maar ontdekt tijdens haar onderzoek wel dat Marlene niet alleen met Wayne slaapt, maar ook met de Franse acteur Jean Gabin, de Duitse schrijver Erich Remarque en de Amerikaanse actrice Kay Francis.

Voor Marlene is een dergelijke ‘relatiemix’ sinds jaren gebruikelijk; zij en haar echtgenoot zijn al lang uit elkaar, al zullen ze nooit officieel scheiden.

Vertier buitenshuis

Ook voor Wayne is de relatie met Dietrich niet zijn eerste buitenechtelijke escapade. Al jaren is hij niet gelukkig in zijn huwelijk. Echtgenote Josie komt het huis nauwelijks uit, haar leven staat volledig in het teken van ontvangsten en etentjes voor haar vrienden en bekenden uit de kerk.

Ze is de dochter van een diplomaat en doet precies waarvoor ze is opgevoed. Dus als John moe thuiskomt na een lange dag op de set, verwacht ze van hem dat hij gastheer speelt op bijeenkomsten die hij zelf maar saai en vervelend vindt.

Hij probeert het draaglijk te maken door veel te drinken, maar uiteindelijk komt hij helemaal niet meer opdagen als hij weet dat Josie weer een soiree heeft georganiseerd. Liever gaat hij uit met vrienden. Steeds vaker zoekt hij ook het gezelschap van andere vrouwen op.

De eerste geruchten over een buitenechtelijke relatie verschijnen in de pers  in 1938.

Tegen de tijd dat de affaire met Marlene speelt, is Josie het beu om alle verhalen over de relaties van haar man met diverse actrices in de roddelrubrieken te lezen: de maat is vol. Ze vraagt een priester om met Wayne te praten over zijn overspel en de acteur belooft Marlene te verlaten, als Josie ophoudt over haar ‘te zeuren’.

Maar de priester is het huis nog niet uit of Josie begint weer over Marlene. “Toen wist ik dat mijn huwelijk echt voorbij was,“ zal John later zeggen.

Echte mannenvrouw

Hoewel de verhouding tussen John en Marlene begon met lust op het eerste gezicht – “Hun relatie ontvlamde als vuurwerk,” aldus een getuige – zijn het uiteindelijk hun gedeelde passies die hen bij elkaar houden.

Marlene is een echte ‘mannenvrouw’: net als John houdt ze van jagen, zeilen en vissen. Ze kunnen allebei goed drinken. Ze spelen schaak als ze tijdens opnames moeten wachten en gaan samen naar sportwedstrijden.

Maar hun grootste gedeelde passie is het maken van films. Terwijl lezers smullen van de roddels over de twee en zich voorstellen wat de acteurs samen allemaal doen, zitten John en Marlene waarschijnlijk gewoon bij haar thuis in Beverly Hills, naar films te kijken.

Vriendschap

Ze worden elkaars beste vriend en vertrouweling en lijken zo op elkaar, dat hun liefdesaffaire zich steeds meer ontwikkelt tot vriendschap.

Als het vanwege hun drukke werkzaamheden steeds ingewikkelder wordt om elkaar te zien, al volgt Dietrich Wayne enige tijd naar filmlocaties, begint de relatie vanzelf te verwateren.

Tegen de tijd dat ze hun derde film samen maken, Pittsburgh (1942), is het einde ervan reeds in zicht. Niettemin zal John Wayne jaren later, als hij gevraagd wordt naar zijn spannendste seksuele herinnering, zonder nadenken antwoorden:

“Rome. Het Excelsior Hotel. Dietrich.”

Beeld: Het liefdespaar in een scène uit The Spoilers in 1942

Ivana Trump is misschien wel het meest bekende voorbeeld van een bekende vrouw die de achternaam van haar ex-man hield na de scheiding. Zelfs hertrouwen weerhield haar niet van het dragen van de naam Trump. Maar zij is zéker niet de enige...

Demi Moore

Demi Moore werd geboren als Demi Guynes. Ze trouwde in 1980 met muzikant Freddy Moore. Het huwelijk werd in 1985 ontbonden, maar Demi draagt de naam nog steeds ondanks verbintenissen met Bruce Willis (hier op de foto) en Ashton Kutcher.

Tina Turner

Muziekduo Ike en Tina Turner was een enorm succes in de jaren '60 en '70. Het stel trouwde in 1962. Helaas had Ike nogal losse handjes waardoor het huwelijk uiteindelijk strandde in 1978.

Anna Mae Bullock hield haar inmiddels enorm bekende naam: Tina Turner. (en vinden jullie trouwens ook niet dat Michelle Obama ontzettend veel op haar lijkt?!)

Raquel Welch

Jo Raquel Tejada scheidde in 1964 al van haar man James Welch. 

Kimora Lee Simmons

Een iets recenter voorbeeld: Kimora Pirkins was van 1998 tot 2009 getrouwd met Hip Hop-grootheid Russell Simmons. Ze hertrouwde in 2013, maar draagt de naam Simmons nog met overtuiging.

 

Een bericht gedeeld door The Blast (@blast) op

Bianca Jagger

Tijdens de hoogtijdagen van The Rolling Stones trouwt leadzanger Mick met Bianca Pérez-Mora Macias. Het huwelijk houdt stand van '71 tot '79. Ze zal daar later over zeggen: "Mijn huwelijk strandde al op mijn trouwdag." Dat was natuurlijk een sneer naar het notoire vreemdgaan van haar echtgenoot.

Dit weerhield haar er echter niet van om de naam Jagger te blijven gebruiken als haar achternaam.

 

Een bericht gedeeld door Patchwork (@patchwork_it) op

Yolanda Hadid

De Nederlandse Yolanda van den Herik ziet in Papendrecht het levenslicht. Nadat ze als model de wereld bereist, strijkt ze neer met manlief Mohamed Hadid in LA. Het huwelijk houdt helaas geen stand. Ze trouwt opnieuw in 2011. Nu met David Foster.

Na hun scheiding in 2016 neemt zij de achternaam van haar eerste ex-man opnieuw aan. Wellicht ingegeven door haar inmiddels bekende dochters Bella en Gigi Hadid?

Susan Sarandon

Susan Abigail Tomalin is van 1967 tot 1979 getrouwd met Chris Sarandon. Inmiddels zou je qua bekendheid bijna zeggen dat hij blij mag zijn dat ze zijn naam nog gebruikt.

Ivana Trump

Donald Trump is van 1977 tot 1992 getrouwd met Ivana Marie Zelníčková. Ze draagt de naam Ivana Trump als über-socialité met verve, ondanks dat ze in de tussentijd nog twee keer is getrouwd.

Bij sommige vrouwen gaat ouder worden gepaard met dunner wordend en dof haar. Ook dat nog. Met de juiste voeding help je je haar wel een handje. Dus voeg dit aan je dieet toe.

Vitaminen B boosten je haargroei en een ijzertekort kan zorgen voor haaruitval. Zorg dus dat je daar genoeg van binnen krijgt. 

Aardappel anders: de zoete variant

Net als je huid wordt ook je haar niet gelukkig van veel zonlicht. Helaas. Bètacaroteen beschermt je huid. Die zitten in zoete aardappelen bijvoorbeeld. Net als een behoorlijke dosis koolhydraten (en dus energie). Lekker in een Oosters groentegerecht of gezonde ‘frietjes’ uit de oven.

Makkelijk: Peulvruchten

Je haar is gemaakt van proteïnen. Dus als je niet gezegend bent een weelderige bos glanzende lokken, kunnen proteïnen helpen. Waar vind je ze? In linzen bijvoorbeeld. Sowieso goed om die kleine peulvruchten meer te eten, want ze zitten ook vol met vezels en ijzer. Voeg gewoon een grote lepel toe aan een groene salade of maak er een lekker stoofje mee.

Tik eens wat eitjes

Vitaminen B en D zijn goed voor je botten en huid en daarom is dit een gouden combi om beginnende kaalheid te bestrijden of in ieder geval te vertragen. Eieren zitten er vol mee. Die voeg je natuurlijk makkelijk toe aan een salade, maar maak bijvoorbeeld ook eens een eiwit-omelet of onze guilty pleasure shakshuka. Door de kruiden (oa kurkuma en rode peper) doe je ook meteen je antioxidantenvoorraad goed.  Zo maak je het:

Schepje erbij: Lijnzaad

Als je op de gezonde toer bent en wel eens een smoothie of shake maakt om de juiste vitaminen en mineralen tot je nemen, voeg dan ook eens een schepje lijnzaad toe. De aanwezige omega’s zorgen voor gezonder huid en haar.

Lekker pittig: Specerijen

Je huid is heel belangrijk voor een goede haargroei. Dus hoe beter je huid is, hoe beter je haar. Goede bloedsomloop is daarbij natuurlijk belangrijk. Chilipepers zorgen voor een goede boost. Het zit vol vitamine C. Daarnaast helpt kaneel ook. Maak bijvoorbeeld een lekkere warme drank met een kaneelstokje en gember. Gezond én lekker!

Gezond: Groenten

Groene bladgroenten zijn ook een bron van ijzer, foliumzuur en vitamine C. Kijk ook eens verder dan de bekende boerenkool en spinazie. Tayerblad, klaroen en paksoi zijn heerlijk om mee te roerbakken en ook mega-gezond.

Voor een beetje bite: Pompoenpitjes

Zink voorkomt haaruitval, volgens Amerikaans onderzoek. Je vindt het in pompoenpitjes. Die kun je weer heel makkelijk aan een salade toevoegen of aan een pompoensoep om het een lekkere bite te geven.

Decadent: Zalm en oesters

Dat zalm goede vetten bevat, wist je misschien al. De aanwezige omega 3 is niet alleen goed voor je huid, maar helpt ook tegen haaruitval. En weet je waar nog meer veel eomega-3 in zit? Oesters en mossels. Dat is toch fijn nieuws. Daarnaast zitten deze schelpdieren ook ramvol zink, ijzer, koper en vitaminen. Dus neem er gerust nog eentje!