Als de zwoele Duitse diva en de stoere westernacteur elkaar leren kennen, ontvlamt hun relatie als vuurwerk. Maar John Wayne is niet de enige liefde van La Dietrich…

Het is 1939 en Marlene Dietrich (1901-1992) is al jaren een gevierd actrice in Hollywood, als ze in een restaurant John Wayne (1907-1979) langs ziet lopen. “Daddy, buy me that!”, zegt ze tegen tafelgenoot en regisseur Tay Garnett.

De studio komt zijn ster graag tegemoet en dus wordt John Wayne haar tegenspeler in Seven Sinners (1940), de eerste van drie films die ze samen zullen maken.

Eerste ontmoeting

Hun eerste echte ontmoeting vindt plaats in de kleedkamer van Dietrich. Echt soepel verloopt het niet en er vallen ongemakkelijke stiltes. Om die te doorbreken, weet John even niets anders te verzinnen dan haar te vragen hoe laat het is.

Marlenes reactie is even onverwacht als spectaculair. Ze schuift haar rok omhoog en gunt hem een blik op haar wereldberoemde benen. Rond haar dij blijkt ze een kousenband te dragen waar een horloge aan bevestigd is.

“Het is nog erg vroeg schat, we hebben de tijd,” zou ze volgens een recente biografie van Wayne gezegd hebben. Het is het begin van een relatie die drie jaar zal duren.

Mix van relaties

Ze zijn op dat moment allebei getrouwd: Wayne met zijn eerste echtgenote Josephine ‘Josie’ Saenz en Dietrich met Rudolf Sieber. Maar ze doen geen enkele poging hun relatie te verbergen, integendeel. Als John ’s ochtends op de set aankomt, rent Marlene naar hem toe, springt zij in zijn armen en slaat ze haar benen om hem heen.

Opmerkelijk genoeg stoort het Wayne niet dat zijn nieuwe geliefde, die openlijk biseksueel is, wel erg veel tijd doorbrengt met een goede – lesbische – vriendin.

De echtgenote van acteur Harry Carey is getuige van hun bijzondere relatie: “Je zag het; de manier waarop ze naar elkaar keken, de manier waarop ze met elkaar praatten, de manier waarop ze flirtten.

Natuurlijk, Marlene at van twee walletjes. Ze had een mannelijke uitziende jonge vrouw die er altijd was. Maar toch, Duke [bijnaam van Wayne, red.] was onder de indruk van haar en ik kon zien dat Marlene ook onder de indruk was van hem.”

Later zal Wayne over haar zeggen: “Ze was de meest intrigerende vrouw die ik ooit heb gekend. Ze was geweldig, een echte Duitse Hausfrau.” De actrice met een afstandelijke, koele reputatie heeft inderdaad een huiselijke kant: ze neemt geregeld eten dat ze zelf heeft gekookt mee naar de set, voor het hele team.

FBI

In de periode dat de twee acteurs samen zijn, doet de FBI onderzoek naar Marlene. Ze is tenslotte een geboren Duitse - al heeft ze inmiddels de Amerikaanse nationaliteit – dus wie weet aan welk land ze trouw is als puntje bij paaltje komt? Misschien is ze wel een Duitse spionne…

Maar Dietrich is overtuigd antinazi en reageert met oprechte afschuw op alles wat er in haar vaderland gebeurt. Als ook de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raken, reist ze naar Europa om op te treden voor de Amerikaanse troepen; ze zingt onder meer Lili Marleen om hun moreel te versterken.

De FBI haalt dus niets belastends boven water, maar ontdekt tijdens haar onderzoek wel dat Marlene niet alleen met Wayne slaapt, maar ook met de Franse acteur Jean Gabin, de Duitse schrijver Erich Remarque en de Amerikaanse actrice Kay Francis.

Voor Marlene is een dergelijke ‘relatiemix’ sinds jaren gebruikelijk; zij en haar echtgenoot zijn al lang uit elkaar, al zullen ze nooit officieel scheiden.

Vertier buitenshuis

Ook voor Wayne is de relatie met Dietrich niet zijn eerste buitenechtelijke escapade. Al jaren is hij niet gelukkig in zijn huwelijk. Echtgenote Josie komt het huis nauwelijks uit, haar leven staat volledig in het teken van ontvangsten en etentjes voor haar vrienden en bekenden uit de kerk.

Ze is de dochter van een diplomaat en doet precies waarvoor ze is opgevoed. Dus als John moe thuiskomt na een lange dag op de set, verwacht ze van hem dat hij gastheer speelt op bijeenkomsten die hij zelf maar saai en vervelend vindt.

Hij probeert het draaglijk te maken door veel te drinken, maar uiteindelijk komt hij helemaal niet meer opdagen als hij weet dat Josie weer een soiree heeft georganiseerd. Liever gaat hij uit met vrienden. Steeds vaker zoekt hij ook het gezelschap van andere vrouwen op.

De eerste geruchten over een buitenechtelijke relatie verschijnen in de pers  in 1938.

Tegen de tijd dat de affaire met Marlene speelt, is Josie het beu om alle verhalen over de relaties van haar man met diverse actrices in de roddelrubrieken te lezen: de maat is vol. Ze vraagt een priester om met Wayne te praten over zijn overspel en de acteur belooft Marlene te verlaten, als Josie ophoudt over haar ‘te zeuren’.

Maar de priester is het huis nog niet uit of Josie begint weer over Marlene. “Toen wist ik dat mijn huwelijk echt voorbij was,“ zal John later zeggen.

Echte mannenvrouw

Hoewel de verhouding tussen John en Marlene begon met lust op het eerste gezicht – “Hun relatie ontvlamde als vuurwerk,” aldus een getuige – zijn het uiteindelijk hun gedeelde passies die hen bij elkaar houden.

Marlene is een echte ‘mannenvrouw’: net als John houdt ze van jagen, zeilen en vissen. Ze kunnen allebei goed drinken. Ze spelen schaak als ze tijdens opnames moeten wachten en gaan samen naar sportwedstrijden.

Maar hun grootste gedeelde passie is het maken van films. Terwijl lezers smullen van de roddels over de twee en zich voorstellen wat de acteurs samen allemaal doen, zitten John en Marlene waarschijnlijk gewoon bij haar thuis in Beverly Hills, naar films te kijken.

Vriendschap

Ze worden elkaars beste vriend en vertrouweling en lijken zo op elkaar, dat hun liefdesaffaire zich steeds meer ontwikkelt tot vriendschap.

Als het vanwege hun drukke werkzaamheden steeds ingewikkelder wordt om elkaar te zien, al volgt Dietrich Wayne enige tijd naar filmlocaties, begint de relatie vanzelf te verwateren.

Tegen de tijd dat ze hun derde film samen maken, Pittsburgh (1942), is het einde ervan reeds in zicht. Niettemin zal John Wayne jaren later, als hij gevraagd wordt naar zijn spannendste seksuele herinnering, zonder nadenken antwoorden:

“Rome. Het Excelsior Hotel. Dietrich.”

Beeld: Het liefdespaar in een scène uit The Spoilers in 1942

Dit jaarlijkse Amerikaanse televisiefestijn was weer een ode aan ageless vrouwen met veel veertigplussers op de rode loper. En stralen deden ze… En winnen trouwens ook! Hier zie je de mooiste jurken, beste reactie, quote van de avonden hét moment waar iedereen het nu nog over heeft.

De quote van Thandie Newton (45)

Thandie is half Zimbabwaans en half Engels. Je kent haar misschien nog als het liefje van Tom Cruise in Mission Impossible III en ze had ook een rol naast Will Smith in The Persuit of Happyness.

Deze moeder van drie (!) kreeg een Emmy voor haar rol in Westworld als Best Supporting Actress. Ze straalde in haar creatie van Brandon Maxwell en had dé uitspraak van de avond: “I don’t even believe in God, but I’m going to thank her tonight.”

De jurk van Penélope Cruz (44)

Va Va Voom! Genomineerde Penélope Cruz stal de show in deze prachtige Chanel. Ze werd genomineerd voor haar rol van Donatella Versace in The Assassination of Gianni Versace.

De serie won wel de Emmy voor Best outstanding limited series, maar de inividuele award ging aan Cruz' voorbij. 

De reactie van Regina King (47)

Zo mooi! Één van de hoofdprijzen; die voor beste leading actrice in een limited serie, ging naar Regina King voor haar rol in het prachtige Seven Seconds. Naast Sandra Bullock speelde zij de norse agente in Miss Congeniality 2, daar ken je haar misschien nog van.

Bij de Emmy’s straalde ze in haar jurk van Christian Sitiano en haar reactie op het moment dat ze hoort dat ze gewonnen heeft, is GOUD.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stephanie Lipscomb (@stephanielip1209) op

De jurk van Allison Janney (58!)

Nog een hoogtepuntje was de prachtige jurk van Oscarwinnares Allison Janney (58). Haar jurk van Prabal Gurung was een echte eyecatcher.

Hét moment van 2018

Maar Glenn Weiss zorgde voor het mooiste moment van de avond. Hij greep zijn acceptance speech voor best director aan voor de vraag der vragen:

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nnamso Namzy (@namzydman) op

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In Nederland weten we al heel wat jaren dat Glennis Grace een zangeres van formaat is, maar het kwartje is nu ook in Amerika gevallen. Vanavond staat de Amsterdamse zangeres in de finale van één van de grootste talentenshows ooit: America's Got Talent.

De concurrentie is geducht. Onder andere een Italiaans acrobatencollectief en een Engelse zangeres van 16 steken Glennis naar de kroon. Om 02:00 vannacht begint het spektakel dat helaas niet op de Nederlandse televisie te volgen is. Morgenochtend stromen de reacties en nieuwsberichten vast binnen!

Hier zie je een leuk overzicht van Glennis door de jaren heen:

Én het optreden waarmee ze een plek in de finale afdwong. Veel succes Glennis!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in