Hoofdredacteur Claudia tipt elke maand in Nouveau een andere lifestyle-wandeling.

In een tijd waarin onze veerkracht op de proef wordt gesteld, lijkt het mij symbolisch om te wandelen in de stad die symbool staat voor terugveren en wederopbouw. Laat nou net onze flamboyante columniste Karin Kuijpers wonen in deze ‘niet lullen, maar poetsen’-stad. Haar zwager stippelde een route voor ons uit langs plekken vol historie en herstel.

We starten op de Rotte-dam, dé ontstaansplek tussen de Maas en de Binnenrotte. Vóór ons de imposante Markthal van Winy Maas, iets verderop de Laurenskerk, zwaar beschadigd tijdens de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog, maar zorgvuldig gerestaureerd. 

Van daaruit lopen we naar het Wijnhaven-gebied. De Wijnhaven is gegraven in 1613 als onderdeel van de aanleg van de Waterstad. De historische bebouwing is weggebombardeerd. Nu staan er imposante woontorens, waar ook een paar bekende Nederlanders wonen. 

Hierna paraderen we onderlangs de Maas alsof we langs de Seine lopen. Met onze snoet in de zon! Onderweg komen we veel monumenten tegen én openbare kunst, zoals Aan de Boompjes: een model van een deel van de oude Willemsbrug, gemaakt door kunstenaarscollectief Kunst & Vaarwerk. 

Even zwieren door het Scheepvaartkwartier: hier bouwden in de negentiende eeuw de havenbarons hun stadspaleizen (vlakbij het werk). En dan over de beroemde Erasmusbrug naar de wijk Kop van Zuid. Overal zie je trouwens uitspraken van de beroemde humanist Erasmus (Rotterdam, 1469), zoals: ‘Afstand scheidt enkel de lichamen, niet de geesten’ (in Rotterdam CS). En: ‘Laat ieder z’n eigen overtuiging eren zonder die van een ander te beledigen’ (bij het Kruisplein). Heel actueel weer in deze pandemische tijden.

Na de Erasmusbrug links de rivier volgend, passeren we de Maastoren (165 m) en het Joodse Kindermonument. We houden even onze adem in, beseffend dat de wereld er nog altijd weinig fraai voor staat. Verderop lonkt De Hef, een oude spoorbrug, door Joris Ivens in 1928 in een film vastgelegd.

Via het Noordereiland over de Nieuwe Willemsbrug - langs de ‘waslijn’ van Auke de Vries - lopen we naar het Oude Havengebied. Rotterdam laat ons zien wat we nú nodig hebben: moed, kunst, en doorzettingsvermogen.

DOEN
Stadswandeling die de burger moed geeft.

LATEN
Als je niet tegen een beetje tocht kunt…

Article continues after the ad

Praktisch
De app Rotterdam Routes neemt je mee op reis door deze metropolis, met verhalen over de stad door de ogen van echte Rotterdammers. Wij liepen een gedeelte van de Erasmusroute (12 km) gemengd met een deel van Het Nieuwe Maasparcours. Die vonden we te lang met 28 kilometer, daarom hebben wij hem ingekort tot 10 kilometer.
Andere aanraders: Cas Oorthuysroute, Brandgrens-route, Bordewijkroute. Sowieso ligt de kunst hier letterlijk op straat.
Rotterdamroutes.nl

Lifestyle
Langs de Maas staan leuke pick-up koffietentjes zoals Ketelbinkie. Ook het befaamde Dudok – bekend van de appeltaart - is ingericht op take-away. Daarnaast een aparte vermelding voor Buitenlandsche Zaken. Eigenlijk een reisbureau, maar tijdens de lockdown ingericht als afhaalpunt voor lekkere exotische producten én heerlijke smoothies. 
Van Vollenhovenstraat 15.

​​​​​​