'Wit gaat van de zomer naar de winter en nog verder.'

Nederlandse Lidewij Edelkoort is een van de meest gerespecteerd trendvoorspellers ter wereld en het orakel heeft zich uitgesproken over wat we later dit jaar kunnen verwachten op het gebied van fashion en home decor.

Ere wie ere toekomt: in november 2019, toen Covid-19 zelfs in China nog maar een griepje was, voorspelde Edelwij al dat wit de hoofdrol zou gaan spelen, in combinatie met groeiende behoefte aan verstilling en licht.

Article continues after the ad

'Kleur is onderschikt aan wit,' zegt ze. 'En het wit is niet hagelwit, maar er ligt een vleug overheen in zeer lichte pastels. Non-kleuren en halftinten, noem ik het. Er komt een enorme revival in breisels aan, de behoefte aan koesterende warme materialen is groot, men heeft behoefte aan warmte en geluk die voortkomt uit zachtheid.'

Oké, portie gezellige hygge, dus. En wat nog meer? "Het is voor het eerst in de mode dat witte tinten van de zomer naar de winter en nog verder veel gaan," zegt Edelkoort. "In Amerika zeggen ze: 'You can’t wear white after Labour Day' (maandag 7 september). Daar zullen ze zich nu echt overheen moeten zetten."

Ook andere trendwatchers hebben zich over het leven na corona gebogen, dit zijn hun voorspellingen:

Opkomst van de Virtual Experience Economy: met een virtuele bril en de juiste software hoef je de deur niet meer uit om je bij een concert of een wedstrijd te wanen, of door stad of bos te lopen, gewoon in je eigen huis.

Shop streaming is een soort zoom-ervaring waarbij je samen live online kunt winkelen. In het verlengde ervan: 3D-poppetjes van jezelf waarop je precies kunt zien hoe een jurk je staat.

Virtuele vrienden / hulpverleners  / leraren zijn de opvolgers van de chatbots en digitale assistenten van nu. Je logt in en kunt uitgebreid je hart luchten, praten of een cursus volgen bij een digitale entiteit. Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie) speelt hierbij een grote rol.

Nu reik je nog automatisch naar de handgel, maar naarmate de collectieve smetvrees iets afneemt, zal ambient wellness opkomen. Denk aan huizen met speciale filtersystemen, supermarkten waar je vitamines kunt inhaleren en de home spa (sauna, steamroom, massagestoel) is de nieuwe buitenkeuken.

De pandemie is niet het enige wat het leven drastisch heeft veranderd, er speelt dit jaar veel meer, zoals de Black Lives Matter-beweging, onzekerheid over werk en een dreigende recessie. Het zal niet voor iedereen opgaan, maar heel veel mensen zijn erg moe. Waar een jaar geleden het allemaal niet gek genoeg kon zijn ('Op guerrilla-safari in Colombia!') is de behoefte nu juist aan rust, wat minder prikkels en veiligheid. Goed slapen is de nieuwe bucketlist.