Perfecte plek om te wandelen en te fietsen.

Morgen is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in een boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein, om via Gorinchem en Antwerpen naar Parijs te vluchten. Iets wat de vestingstad graag groots had gevierd, maar ja – corona.

Gelukkig is er in de buitenlucht van alles te beleven, zodat we Gorinchem toch tippen als wandel- en fietshub. Ooit was het een belangrijke vesting in de Oude én Nieuwe Hollandse Waterlinie...

Article continues after the ad

... nu is het de grootste vesting in Nederland die nog helemaal intact is. Je vindt er veel geschiedenis en natuur en het is een lekker vlak gebied om te fietsen en te lopen.

De vesting en haar helden

Vestingstad Gorinchem ligt prachtig aan de Merwede en de Linge. De oorspronkelijke vestingwallen met bastions zijn nog vrijwel helemaal intact. Tijdens een rondwandeling over deze vestingwallen kun je genieten van prachtige uitzichten over de stad en haar rivieren.

In de binnenstad van Gorinchem veel geschiedenis, niet alleen over Hugo de Groot, maar ook over de Heilige Martelaren en zeevaarder Hendrick Hamel, die Korea ontdekte.

Langs forten en bastions

Met landelijk gebied als 'achtertuin' is Gorinchem het startpunt voor fietstochten door de polders van de Alblasserwaard, de bloesems van de Betuwe en de weidse gezichten van Rivierenland.

Ook voor tochten langs de forten en bastions van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ben je in Gorinchem op de goede plek. Slot Loevestein ligt op een steenworp afstand, en vestingstad Woudrichem met het achterliggende land van Altena is met één overtocht met de veerpont bereikbaar.

Fietsevent Hollandse Waterlinie

Op 19 en 20 juni vindt de Hollandse Waterlinies Fietstour plaats, met Gorinchem als één van de startpunten. Tot 1951 waren de Waterlinies de verdediging voor het westen van Nederland.

Nu zijn het gebieden met veel groen en ruimte tussen de oude forten. Op een route van 40 of 60 km door dit gebied maak je kennis met de geschiedenis, de forten en de prachtige landschappen van dit oude verdedigingswerk.

Nog even over die Hugo

Hugo de Groot (1583-1645) was een Nederlands rechtsgeleerde en schrijver. Zijn boek Over het recht van oorlog en vrede  uit 1625. Het vormt de basis voor het moderne volkenrecht. Hedendaagse rechtsgeschiedkundigen beschouwen hem als een van de grootste juristen ooit. Grotius heeft een immense invloed op het internationaal publiekrecht uitgeoefend. Tijdens de godsdiensttwisten pleitte hij voor tolerantie en het gezag van de staat boven de kerk en kreeg onder prins Maurits levenslang vanwege zijn ideeën.

Slot Loevestein was destijds een staatsgevangenis, hij mocht er blijven studeren en schrijven en kreeg regelmatig een kist vol boeken bezorgd van familie in Gorinchem.

Zijn vrouw Maria van Reigersberch kwam op het lumineuze idee hem daarin naar buiten te smokkelen met hulp van hun dienstmeisje Elselina van Houweningen.

Ze deden dan op 22 maart 1621, toen de gevangenisbaas zich vermaakte op de Jaarmarkt #girlpower

Foto's (c) Mooi Gorinchem, Wikimedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in