Geen massatoerisme, wel veel keuze in wandelingen!

Met het oog op de naderende krokusvakantie, als je zin hebt in sneeuw en niet in drukte: Hochsteiermark in Oostenrijk. 

Dit gebied ligt in het noordoostelijk deel van de deelstaat Steiermark. Het strekt zich uit van Stuhleck, het grootste en modernste skigebied in het oosten van Oostenrijk over de Aflenzer Bürgeralm en de Mariazeller Bürgeralpe tot de Niederalpl, de Schwabenbergarena Turnau en de Brunnalm-Hohen Veitsch.

De regio is nog niet ontdekt door het massatoerisme en de kleine skigebieden – zestien in totaal - zijn ideaal voor wie echt van sneeuw houdt.

Article continues after the ad

Er is 227 kilometer aan toerskiën, 60 km rodelbanen, 104 kilometer langlaufloipes en 300 km aan sneeuwschoen-wandelpaden.

Dichtstbijzijnde stad is Graz.    

Ontbijten op de berg     

Vroege vogels gaan skiën in het wintersportgebeid Stuhleck met ontbijt op de bergtop en adembenemende uitzichten: geniet op bijna 2.000 meter hoogte van de zonsopgang.

Of snuif de frisse lucht op grote hoogte in het Mariazeller Bürgeralpe skigebied met zo’n 10 kilometer aan pistes, met de Bürgeralpe-Express gondel heb je ook een prachtig uitzicht op het bedevaartsoord van Oostenrijk - de Mariazellbasiliek in Mariazell.

Ook gebieden als Niederalpl-Mürsteg, Brunnalm-Hohe Veitsch, Aflenzer Hochschwab en Schwabenbergarena Turnau (3 liften, 4 pistes waarvan 2 zwart) zijn perfecte wintersportbestemmingen...

... mede vanwege het feit dat er nauwelijks wachttijden zijn voor de liften. In Niederalpl mogen kinderen tot 15 jaar onder begeleiding van een volwassene gratis mee in de liften.

Wandelen op sneeuwschoenen

Betekende vroeger een wintersportvakantie voornamelijk skiën en/of snowboarden, tegenwoordig is het aanbod breder. In het Waldheimat am Alpl kun je met sneeuwschoenen in de voetsporen treden van de Oostenrijkse schrijver en dichter Peter Rosegger,

Maak bijvoorbeeld een zonsopgangwandeling naar de Hohe Veitsch of doe mee aan de  ‘Fleischkrapfen’ sneeuwschoen-wandeling op de Malleistenalm – waarvoor je wordt beloond met een lokaal zeer populair gerecht.

Al gehoord van een yooner?

Naast sleeën zie je hier steeds meer skibobs, een soort fietsski met een zadel. De Skibob Wereldkampioenschappen 2022 vinden plaats van 4 tot 6 maart 2022 in Stuhleck.

Ook de zogeheten ‘yooners’ – een slee met een zitje en één skilat - winnen aan populariteit – wandel met sneeuwschoenen omhoog en ga dan al carvend of sleeënd naar beneden met een yooner.

Je kunt er ook wandelen met een ervaren gids: of je nu een beginner of ervaren wandelaar bent, met zijn tweeën, met de hele familie of met een groep op stap wil, door bossen, weilanden of hoogplateaus, er is een breed voor-ieder-wat-wils-aanbod.

Lokale specialiteiten

En omdat frisse lucht de eetlust opwekt, zijn er verschillende culinaire wandelingen uitgezet.

Een populaire is de huttentocht op de Aflenzer Bürgeralm waar je verschillende lokale specialiteiten zult proeven waaronder Pierepfandl, Türkenmtommerl, Häferlkaffee en Buchtln (dat zijn de broodjes op de foto).

Nog even dit

Oostenrijk staat op geel en kent inreisbeperkingen die om enige voorbereiding vragen.

  • Je moet je voor vertrek naar Oostenrijk registreren bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid.
  • Er geldt in Oostenrijk een quarantaineplicht voor reizigers uit Nederland. Om Oostenrijk in te kunnen reizen heb je een vaccinatie- of herstelbewijs en een PCR-test nodig die bij aankomst niet ouder is dan 48 uur (gerekend vanaf het moment van afname). Bij aankomst in Oostenrijk ga je 10 dagen in (thuis)quarantaine. Op dag 5 mag je  een PCR-test doen en de quarantaine verlaten als deze PCR-test negatief is.
  • Alleen als je je boosterprik hebt gehad én een negatieve PCR-test kunt laten zien die bij aankomst in Oostenrijk niet ouder is dan 48 uur, hoef je niet in quarantaine en kun je zo inchecken en de piste op. Check altijd voor vertrek de meest recente stand van zaken op Nederland Wereldwijd.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in