Er zijn in Amsterdam een aantal nieuwe restaurants bijgekomen die je gewoon niet mag missen. Maar dan ook écht niet. Wij zetten ze op een rij!

1. La Grande Brasserie Bodon
Het restaurant, ligt als een verborgen parel, prachtig gelegen aan het water in Amsterdam-Zuid. Het restaurant en bijbehorende Apollo Hotel zijn grondig gerenoveerd. Het resultaat: een eclectische mix van de jaren twintig en zeventig, maar op een luxe en verfijnde manier. Chefkok Sahin (van o.a. L’Europe en Floor 17), heeft een klassiek Franse keuken, waarbij een aantal gerechten aan tafel bereid worden. Ik heb een waanzinnig lekkere ‘Fruit de Mer’ gegeten. Hoogtepunt van de kaart is de ‘niet te versmaden’ Canard a la Presse (3 dagen van te voren bestellen), die aan tafel wordt klaargemaakt. Klik hier voor meer informatie.

La Grande Brasserie Bodon, Apollolaan 2 Amsterdam  2. Nacarat
Midden in het centrum op de bovenste verdieping van warenhuis Hudson’s Bay vind je Nacarat. Het is een groot restaurant met glazen dak zodat je de zon kunt zien ondergaan, en met een aparte ingang voor als het warenhuis gesloten is. Ron Blaauw tekende voor dit restaurant en de chefkoks zijn Angelo Kremmydas, van Ottolenghi Londen en Yaniv Lenga van Pastis Tel-Aviv. Het eten is een mix van Israëlisch, Libanees en Turks. De gerechten (meses) zijn klein en betaalbaar, zodat je meerdere gangen kunt bestellen, en het eten met elkaar kunt delen. Denk aan cauliflower couscous, black tahini Tabbouleh en (mijn favoriet) roasted eggplant. Klik hier voor meer informatie. 

Nacarat Rokin 49, Amsterdam   


3. Spingaren restaurant & proeflokaal
Je zou denken dat dit charcuterie restaurant alleen vlees serveert, maar juist de combinatie van pure vleeshouwersgerechten, verse vis en de vele verrassende groentegerechten maakt dit restaurant geschikt voor iedereen. Voor een snelle hap of juist voor een hele avond tafelen, het kan allebei. Nieuw is het flexibele reserveringssysteem, je krijgt korting als je op minder populaire tijden komt eten. Klik hier voor meer informatie.

Spingaren restaurant & Proeflokaal, Herengracht 88, Amsterdam

4. Bistro Zebra
Zin in een lokale bistro, probeer dan Bistro Zebra, gelegen in het hippe Amsterdam-Oost. Een kleine wisselende kaart met gerechten die passen bij het seizoen en waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Het leukste is natuurlijk het verrassingsmenu vanaf € 30 voor 3 gangen. Tip: begin met een glas lokaal gebrouwen bier. Klik hier voor meer informatie.

Bistro Zebra, Valentijnkade 34, Amsterdam

5. Sushi Samba
Zien en gezien worden, tenminste daar staat Sushi Samba bekend om in de steden Londen en New York. Een hapje eten in je avondjurk? Dan ben je hier aan het juiste adres. De keuken is een mix van Japans, Braziliaans en Peruviaans. Het zeventiende eeuwse pand is onderdeel van Unesco, dus dineren doe je in stijl. Klik hier voor meer informatie.

Sushi Samba, Max Euweplein 64, Amsterdam


Met het veranderen der seizoenen, vieren verkoudheid en griep ook weer hoogtij. Werk aan die weerstand (en een hoop andere dingen) op deze spartaanse, maar effectieve, manier.

Koud douchen. Je moet er niet aan denken. Lekker warm en comfortabel zou douchen moeten zijn. Toch levert een koude douche, of zelfs alleen een paar minuutjes afdouchen, je veel meer op. Een ijzersterke weerstand bijvoorbeeld. Een mooiere huid ook, en een beter figuur. Heb je nóg meer redenen nodig?

1. Very immuun

Door een koude douche gaat je lichaam aan het werk, het moet je weer warm zien te krijgen. Je bloed wordt sneller naar de belangrijke organen gepompt om te voorkomen dat ze onderkoeld raken, een soort oerinstinct van het lijf.

Je bloeddruk gaat naar beneden en je stofwisseling omhoog. Door die ‘extreme kou’, moet het lijf zich sterker verweren tegen ziektes en krijgt je immuunsysteem een boost.

2. Lekker alert

Goed diep ademhalen onder de koude douche houdt je temperatuur op peil en verhoogt je zuurstofopname. De hartslag stijgt, het bloed gaat sneller stromen: je wordt energieker. En door de verbeterde bloedtoevoer naar de hersenen ben je ook alerter. Goed begin van de dag.

3. Huid & haar

Het is veel beter voor huid en haar. Door een koude douche sluiten de poriën en droogt de huid niet uit. Ook je haren houden meer vocht vast door koud water, waardoor je coupe voller wordt, niet droog is, maar juist glanst.

4. Mooi lijf

Je wordt er strakker van. Dat heeft te maken met bruin (gezond) vet, niet te verwarren met wit (ongezond) vet dat op onze heupen blijft plakken!, in ons lijf dat wordt aangemaakt bij lagere temperaturen. Dit vet zet energie om in lichaamswarmte, wat helpt bij afvallen.

5. Tevreden spieren

Met een koude douche (of ijsbad, maar dat gaat wat ver) verminder je spierpijn en kun je spierpijn zelfs voorkomen. De bloedvaten vernauwen door het koude water, het bloed gaat sneller stromen en afvalstoffen in de spieren worden sneller afgevoerd.

Topsporters pakken na een zware inspanning niet voor niets een ijsbad…

6. Antidepressiva

Koud water geeft je een kick. Een reden dat buiten zwemmen steeds populairder wordt. Het geeft je adrenaline en endorfine een boost en verbetert je humeur door dat oppeppende gevoel. Het kan helpen bij neerslachtigheid.

7. De wereld dankt je

Je bent immers leuk bezig voor het milieu doordat je geen verwarmd water gebruikt...

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Amuses, champagne, een meergangen-diner een wijnarrangement… Een etentje bij een restaurant met één of meer Michelinsterren kán behoorlijk in de papieren lopen. Maar dat hoeft niet altijd. Bij deze restaurants hoeft het niet meteen rib uit je lijf te trekken en eet je geweldig goed.

In de Top 10 vind je voornamelijk restaurants in Azië met als absolute nummer 1 Lia Fan (*) in Singapore waar je al voor € 2,- iets geweldig lekkers kan eten.

Maar iets dichterbij, in Spanje bijvoorbeeld, bij L’Antic Moli (*) in El Castell (vlakbij Altea), eet je een vastgesteld lunchmenu al vanaf ongeveer € 15,-.

Liever ook weinig reiskosten maken? In Nederland kan je terecht bij Sinne (*) in Amsterdam, dat binnenkomt op 39 in de Top 50 goedkoopste restaurants met een Michelinster. Een lunchmenu kost daar ongeveer € 50,-.

In Winsterswijk eet je bij de Strandlodge (*) een lunchmenu voor € 30,-, wat ze een plekje oplevert in de Top 30. Voor een diner op Michelinsterniveau, is drie tientjes  toch goed te doen. En je zit er ook nog eens fantastisch. Op naar Winterswijk!

Bron: Traveloka.com. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.