Er zijn in Amsterdam een aantal nieuwe restaurants bijgekomen die je gewoon niet mag missen. Maar dan ook écht niet. Wij zetten ze op een rij!

1. La Grande Brasserie Bodon
Het restaurant, ligt als een verborgen parel, prachtig gelegen aan het water in Amsterdam-Zuid. Het restaurant en bijbehorende Apollo Hotel zijn grondig gerenoveerd. Het resultaat: een eclectische mix van de jaren twintig en zeventig, maar op een luxe en verfijnde manier. Chefkok Sahin (van o.a. L’Europe en Floor 17), heeft een klassiek Franse keuken, waarbij een aantal gerechten aan tafel bereid worden. Ik heb een waanzinnig lekkere ‘Fruit de Mer’ gegeten. Hoogtepunt van de kaart is de ‘niet te versmaden’ Canard a la Presse (3 dagen van te voren bestellen), die aan tafel wordt klaargemaakt. Klik hier voor meer informatie.

La Grande Brasserie Bodon, Apollolaan 2 Amsterdam  2. Nacarat
Midden in het centrum op de bovenste verdieping van warenhuis Hudson’s Bay vind je Nacarat. Het is een groot restaurant met glazen dak zodat je de zon kunt zien ondergaan, en met een aparte ingang voor als het warenhuis gesloten is. Ron Blaauw tekende voor dit restaurant en de chefkoks zijn Angelo Kremmydas, van Ottolenghi Londen en Yaniv Lenga van Pastis Tel-Aviv. Het eten is een mix van Israëlisch, Libanees en Turks. De gerechten (meses) zijn klein en betaalbaar, zodat je meerdere gangen kunt bestellen, en het eten met elkaar kunt delen. Denk aan cauliflower couscous, black tahini Tabbouleh en (mijn favoriet) roasted eggplant. Klik hier voor meer informatie. 

Nacarat Rokin 49, Amsterdam   

3. Spingaren restaurant & proeflokaal
Je zou denken dat dit charcuterie restaurant alleen vlees serveert, maar juist de combinatie van pure vleeshouwersgerechten, verse vis en de vele verrassende groentegerechten maakt dit restaurant geschikt voor iedereen. Voor een snelle hap of juist voor een hele avond tafelen, het kan allebei. Nieuw is het flexibele reserveringssysteem, je krijgt korting als je op minder populaire tijden komt eten. Klik hier voor meer informatie.

Spingaren restaurant & Proeflokaal, Herengracht 88, Amsterdam

4. Bistro Zebra
Zin in een lokale bistro, probeer dan Bistro Zebra, gelegen in het hippe Amsterdam-Oost. Een kleine wisselende kaart met gerechten die passen bij het seizoen en waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Het leukste is natuurlijk het verrassingsmenu vanaf € 30 voor 3 gangen. Tip: begin met een glas lokaal gebrouwen bier. Klik hier voor meer informatie.

Bistro Zebra, Valentijnkade 34, Amsterdam

5. Sushi Samba
Zien en gezien worden, tenminste daar staat Sushi Samba bekend om in de steden Londen en New York. Een hapje eten in je avondjurk? Dan ben je hier aan het juiste adres. De keuken is een mix van Japans, Braziliaans en Peruviaans. Het zeventiende eeuwse pand is onderdeel van Unesco, dus dineren doe je in stijl. Klik hier voor meer informatie.

Sushi Samba, Max Euweplein 64, Amsterdam

Met rijst gooien, de bruid over de drempel tillen, samen de taart aansnijden. In Nederland zijn we niet echt van de gekke tradities op de huwelijksdag. Maar op deze 7 plekken pakken ze dat heel anders aan. 

1. Zuid-Korea: De voeten van de bruidegom slaan met een vis

Pardon?! Ja echt. Wanneer je in Korea een bruiloft bijwoont, zou je weleens getuigen kunnen zijn van deze bijzondere traditie: Het vastbinden van de enkels van de bruidegom en hem vervolgens met een vis op zijn voeten slaan.

Naast het perfecte excuus voor vrienden om even flink met de bruidegom te spotten schijnt deze traditie ook voor de benodigde vitale energie te zorgen om goed te kunnen presteren tijdens de huwelijksnacht! 

En bedankt.

2. Schotland: Besmeurd worden met vuil

Vlak voor de grote dag volledig bedekt zijn met vuil klinkt als de ergste nachtmerrie van menig bruid, maar in Schotland wordt dit als een traditie beschouwd.

Tijdens dit opvallende ritueel ‘Blackening’ worden de bruid en bruidegom door vrienden en familie vastgehouden en volledig besmeurd met viezigheid (denk hierbij aan rotte eieren, modder, schoensmeer, stinkende sauzen!).

Het idee achter deze smerige bedoeling is dat het huwelijk niet altijd rozengeur en maneschijn is. Als je deze ‘vernedering’ samen kunt doorstaan, schijn je beter voorbereid te zijn op het dagelijks leven als getrouwd stel.

3. Fiji: Een walvistand cadeau geven

Om de hand van je geliefde vragen is alles behalve eenvoudig in Fiji. Er wordt verwacht dat je een tand, het liefst meerdere, van een walvis aan de familie van de aanstaande bruid schenkt.

De walvistand, genaamd ‘Tabua’, vertegenwoordigt in de Fijische cultuur een grote waarde en is zowel een teken van ware liefde als rijkdom.

Ze zijn tegenwoordig echter lastig te verkrijgen door de internationale beperkingen op de walvisjacht en handel.

Desalniettemin is deze traditie nog steeds springlevend en geven Fijische mannen hier veel geld aan uit om zo met de liefde van hun leven te trouwen.

4. Rusland: De bruid ontvoeren voor losgeld

In Rusland gaat een trouwerij vaak gepaard met een (weliswaar onschuldige) ontvoering.

Vrienden van het aanstaande bruidspaar ‘kidnappen’ de bruid en vragen de bruidegom om een vergoeding. Het losgeld? Een symbolisch bedrag, geheel afhankelijk van je vriendengroep – kies ze daarom verstandig!

Na betaling, wordt de bruid weer netjes herenigd met de bruidegom en gaat het feest verder. Nasdrovie!

5. Zweden: De bruid of bruidegom stiekem zoenen

In Zweden verstaan ze onder “You may now kiss the bride” kennelijk heel iets anders. Het is hier gebruikelijk voor gasten om de bruid te kussen wanneer haar echtgenoot de kamer verlaat.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de bruidegom wanneer de bruid opstaat. Als dit maar niet direct voor huwelijkse spanningen zorgt…

6. Duitsland: Alle borden kapot gooien

Wij dachten dat dit een Griekse traditie was, maar ook in Duitsland kunnen ze er wat van: Het kapot gooien van het servies na het eten. Het schijnt het aanstaande echtpaar zelfs geluk te brengen en het samen opruimen brengt ze ook nog dichter bij elkaar.

Volgens traditie worden mensen niet officieel uitgenodigd voor deze ‘Polterabend’ maar woord zegt het voort. De vrienden en familie die hier op af komen zijn doorgaans niet bij de officiële ceremonie aanwezig maar kunnen op deze manier toch samen met het bruidspaar het huwelijk vieren.

7. Engeland (Royal Wedding): Het versturen van een stuk taart per post

Alle genodigden van de koninklijke bruiloft zullen na afloop van het huwelijk een stuk taart per post ontvangen met een bedankbriefje van Prins Harry en Meghan.

Zelfs de gasten die verhinderd waren, mogen rekenen op een stukje van de taart. Deze traditiegetrouw torenhoge stapeltaart met fruit werd deze keer door Claire Ptak, de eigenaresse van de Violet Baker in Londen, gemaakt.

Bron: HomeToGo zocht dit allemaal voor ons uit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

Afgelopen woensdag werd ze 52 jaar, vandaag krijgt ze tijdens de Amerikaanse Billboard Music Awards de Icon Award uitgereikt.

De Icon Award is een beloning voor de lifetime invloed die een artiest heeft gehad op de muziekindustrie. Voorgangers van Janet waren onder anderen Stevie Wonder, Prince, Celine Dion en Cher. De zangeres, die afgelopen jaar nog een kind kreeg en inmiddels is gescheiden van de vader van haar kind, treedt vanavond voor het eerst sinds negen jaar weer live op tv op. 'Can't wait!' zei ze daarover.

 

Beeld: Getty Images
 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!