Paradox, 2017, foto van Yotam From
Paradox, 2017, foto van Yotam From

De Dode Zee levert wonderlijke kunstwerken op.

De Dode Zee in Israël is zo zout dat je er erin blijft drijven. De bekende Israëlische kunstenaar Sigalit Landau (Jeruzalem, 1969) werkt veel in en bij dit meer.

Ball Chandelier I planet earth 2009

Article continues after the ad

Vooral haar spectaculaire zoutsculpturen zijn wereldwijd bekend en zijn nu voor het eerst in Nederland te zien in de overzichtstentoonstelling Between Worlds. Ook zijn er een aantal van Landau’s video-installaties te bekijken.

Kristallen

Fishermen's foe, 2016

De tentoonstelling bestaat uit kunstwerken die een directe relatie hebben met de Dode Zee. Door voorwerpen onder te dompelen in het extreem zoute water van de Dode Zee, soms maandenlang, groeien er zoutkristallen op.

Een gewone schoen, een bos prikkeldraad, een visnet of een jurk worden in een nieuwe gedaante uit het meer opgevist. 

Beladen

Er is door het hoge zoutgehalte geen leven in de Dode Zee mogelijk, maar het verhaal luidt dat het water helende, magische en transformerende krachten heeft. Het is op meerdere manieren een beladen plek.

Strand, 2017 – foto Yotam From

Politiek gezien door de ligging in het grensgebied tussen Jordanië en Israël. De locatie is ook ecologisch gezien beladen vanwege de grote snelheid waarmee het water verdampt en het meer krimpt.

Sigalit Landau – Between Worlds is tot 27 maart 2022 te zien in het Joods Museum.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in