Leonardo Di Caprio en Michelle Williams in The Great Gatsby (2013)
Leonardo Di Caprio en Michelle Williams in The Great Gatsby (2013)

Het is heel toepasselijk voor de Roaring Twenties 2.0.

Slechts weinig romans blijven zo tot de verbeelding spreken als The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald. Het verhaal over grenzeloze rijkdom, obsessieve liefde en de minpuntjes van de American Dream blijft fascineren.

Reken voor volgend jaar dan ook op een hausse aan The Great Gatsby producties en producten: eind dit jaar verloopt het copyright van de roman en wordt de tekst 'publiek domein'. Dat betekent dat iedereen Fitzgeralds tekst kan publiceren of bewerken, zonder eerst toestemming te moeten vragen aan de erven.

Article continues after the ad

Het kan leiden tot een Great Gatsby musical of een ballet, maar ook tot een spin-off de personages, een Daisy-servies en glaswerk met quotes als "And I like large parties. They’re so intimate. At small parties there isn’t any privacy."

Blake Hazard, achterkleindochter van Fitzgerald, blijft er nuchter onder. "We zijn heel dankbaar dat we zo lang het copyright hebben mogen hebben, niet alleen voor de voor de hand liggende inkomsten, maar ook om de tekst te kunnen bewaken, bepaalde projecten te kunnen begeleiden en minder geslaagde projecten te kunnen ontwijken," zegt ze. "We gaan nu een nieuwe fase in en proberen die te bekijken met enthousiasme, in de wetenschap dat er opwindende dingen te gebeuren staan."

Foto's uit The Great Gatsby 2013 © Courtesy of Warner Bros. Picture Bazmark Film III Pty Limited

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in