Vanaf 5 juni te zien op Netflix!

Het is héél moeilijk om bij het kijken naar Over Water niet steeds te denken aan een zekere Nederlandse ex-presentator die momenteel in de gevangenis zit, maar probeer het los te laten, want het is ook zonder die associatie een geweldige serie.

Het begint met beroemde televisiepersoonlijkheid John Beckers, die voor de zoveelste keer een afkickkliniek verlaat. Hoe krijgt de gevallen ster – daarnaast ook echtgenoot en vader van twee kinderen – zijn leven weer op de rails?

Article continues after the ad

Met hernieuwde moed besluit hij aan de slag te gaan bij de firma van zijn schoonvader: een havenbedrijf in Antwerpen. Daar moet de gelikte, voormalige tv-vedette zich staande te houden in een wereld van troosteloze havendokken, grofgebekte mannen in fluorescerende hesjes, filterkoffie en stinkende zaakjes.

'Over Water is gebaseerd op waargebeurde feiten die tussen 2014 en 2017 plaatsvonden,’ kondigen de openingstitels al aan. Op 7 oktober 2014 werd in de Antwerpse dokken maar liefst 467 kilo cocaïne aangetroffen, verstopt in een pallet bananen uit Zuid-Amerika. De Belgische autoriteiten verdenken voormalig NCRV-presentator Frank Masmeijer van betrokkenheid bij de smokkel. Saillant detail: ook Masmeijer kreeg een baan in de havens aangeboden via een familielid van zijn vrouw.

Het interessante aan Boven Water zijn de complexe personages. De verslavingsarts kan het niet laten om een selfie te nemen met zijn beroemde cliënt. De vriendelijke opa is een gewapende bordeelbezoeker. En de ijdele celeb blijkt ook aan anderen te kunnen denken. Moraal van de inmiddels twee seizoenen die klaar staan is vooral dat het nog niet zo eenvoudig is om echt opnieuw te beginnen. Als je Penoza en Narcos goed vond, kun je je hart ophalen aan deze serie. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in