(c) Longines
(c) Longines

Biopic over het model dat oorlogscorrespondent werd.

Actrice Kate Winslet heeft zich verbonden aan een nieuwe biografische film, over het leven van model en oorlogscorrespondent Lee Miller (1907-1977). Al sinds 2017 is ze er mee bezig en inmiddels is de pre-productie zover rond dat ze het bevestigd. De opnamen beginnen in het voorjaar van 2021.

Elizabeth 'Lee' Miller, ook bekend als Lady Penrose, sierde tijdens de 1920's de covers van modeglossy's en leerde in de 1930 fotograferen en ontwikkelen van de bekende fotografen van die tijd, waaronder Man Ray, die een tijdje haar minnaar was terwijl zij als zijn muze rondhing in zijn studio.

Article continues after the ad

Toen de Tweede Wereldoorlog begon, woonde ze in Noord-Londen en besloot ze zich te melden als oorlogscorrespondent. Lee zit hier als tweede van rechts.

Ze fotografeerde in heel Europa, werkte voor de Geallieerden en trok veel samen op met David. E. Sherman die fotografeerde voor Life magazine.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marjon Ingrid Stolp (@marjoningrid) op

Lee was getuige van de bevrijding van Parijs, de slag om de Elzas en de gruwelen die de eerste bevrijders aantroffen in concentratiekampen als Buchenwald en Dachau. Na de oorlog borg ze haar werk op in dozen op de zolder van haar huis in Sussex en ruilde haar donkere kamer in voor de keuken waar ze zich ontpopte als een gourmet kok (marshmallow in colasaus was een specialiteit van haar en ze kookte graag historische recepten).

Haar veel omvattende en prachtige werk werd pas na haar dood gevonden door haar zoon  Antony (hij staat hier naast Kate), die haar prestaties in kaart bracht en verwerkte in het boek  The Lives of Lee Miller. Het boek vertelt ook dat ze ondanks haar successen levenslang kampte met depressies, deels veroorzaakt omdat ze op haar zevende werd verkracht tijdens een logeerpartij bij vrienden van haar ouders in Brooklyn.

Het was een traumatische gebeurtenis die haar gonorroe opleverde en levenslang tekende: ze werd als puber van bijna elke school gestuurd waar ze op zat en was later een zware drinker. De film Lee is op het boek gebaseerd, Winslet is zelf een van de producers en koos een vrouwelijke regisseur - Ellen Kuras - om Lee eer aan te doen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Best Movie (@bestmovie_mag) op

"Lee Miller was een magnifieke explosie van extremen, een vrouw die ik intens bewonder," zegt Winslet. "Ik vind het geweldig om haar te mogen spelen in deze film. "Ze was een extreme lover, denker, levensgenieter, kok, covergirl, oorlogscorrespondent, icoon en moeder. Zo vaak is ze bekeken door de ogen of de lens van een man die haar neerzette als een losgelagen beauty, waarbij haar moedige prestaties aan de kant werden geschoven. Ze verdient meer dan dat, ze was een glorieuze vrouw die het leven omhelsde, maar ze had ook een andere, wat duistere kant die ze verborg voor haar dierbaren. We hopen met deze film een eerlijk en evenwichtig portret van haar te kunnen neerzetten."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in