Zanger vindt hemel op aarde in schilderij van Rubens.

In de serie Bekijk het Mauritshuis met je oren is het de beurt aan Jett Rebel. Hij liet zich inspireren door een bijna 400 jaar oud kunstwerk van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens en schreef Heaven’s got a place for you als ode aan de oude meester.

Heaven’s got a place for you
Jett Rebel koos voor het schilderij ‘Modello' voor de Hemelvaart van Maria van Peter Paul Rubens uit c. 1622 - 1625. De ‘Modello’ is geen voltooid schilderij, maar een olieverfschets. Rubens maakte dit ontwerp voor een altaarstuk van vier meter hoog in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Article continues after the ad

Met de ‘schets’ liet hij zijn opdrachtgevers zien wat zijn plannen waren. Voor hem was het ‘Een kans om te schrijven over dood, familie en verlichting.’ Op het schilderij is een bijbels tafereel te zien. Het lichaam van Maria wordt in een wolk van engelen naar de hemel gedragen, de hemelvaart. Het nummer Heaven’s got a place for you is een ode aan de moederfiguur Maria.

Jett Rebel: ‘In het verhaal is Jezus een soort bengel, waar Maria voor zorgt. Alle vriendjes (de apostelen) mogen komen logeren en alles mag van Maria.’ Jett legt uit dat Maria, net als vele moeders, zichzelf altijd op de tweede plek zet. In het nummer staat zij voor één keer centraal. De dood is wel aanwezig, maar alleen op een positieve manier. Jett: ‘Uiteindelijk is de hemelvaart háár dag. Ma, als jij in de hemel komt dan hebben we een lekker bedje voor je, lekker vuurtje aangezet en een fijn plekje gereserveerd, zodat je niet meer hoeft te zorgen.’

Jett Rebel is de zesde artiest die voor het project Bekijk het Mauritshuis met je oren een nummer schrijft bij een van de meesterwerken uit de collectie. Nu het museum in Den Haag langer gesloten is, lijkt deze muzikale vertolking relevanter dan ooit omdat bezoekers door het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren alsnog van diverse schilderijen kunnen blijven genieten.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in