Het Rubenskasteel (c) Toerisme Vlaams Brabant
Het Rubenskasteel (c) Toerisme Vlaams Brabant

En dat is nog nooit eerder gebeurd.

In Zemst, een gemeente tussen Mechelen en Brussel, ligt bij Elewijt het Rubenskasteel (ook wel Het Steen) uit 1304, dat Peter Paul Rubens kocht voor '93.000 carolusgulden'.

Article continues after the ad

De meester van de Vlaamse barokschilderkunst liet het slot liet ombouwen tot een kasteel in Vlaamse renaissancestijl en woonde er tot zijn dood. Na zijn overlijden bleef zijn tweede echtgenote, Helena Fourment, in het kasteel wonen. 

Peter Paul Rubens (c) National Gallery

Heel wat beroemde schilderijen van hem zijn landschappen uit Elewijt. Dit is het kasteel zoals hij het zag in het ochtendlicht. 

Twee jaar terug kocht Toerisme Vlaanderen het kasteel en maakte het toegankelijk, zodat het nu voor het eerst ooit wordt opgesteld voor het publiek, maar niet dagelijks: check dus altijd even wat de openingstijden zijn.

Rond het kasteel zijn ook wandel- en fietsroutes uitgestippeld, zoals het Rubenswandelpad en de witloofwandelroute. Bezoekers kunnen in bubbels van tien personen het kasteel ontdekken tijdens een dertig minuten durende rondleiding waarvoor moet worden gereserveerd. Check voor je er een dagje van maakt de ANWB Reiswijzer voor de meest recente regels voor België.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in