Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan © Evelyn Taocheng Wang
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan © Evelyn Taocheng Wang

Over taal, architectuur en identiteit.

Op donderdag 3 september wordt de expositie van ABN AMRO Kunstprijswinnaar Evelyn Taocheng Wang geopend in de Hermitage Amsterdam, getiteld: Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering.

Article continues after the ad

De titel – bewust met spelfout – is een door Wang vertaald citaat van de beroemde Chinese schrijver Lu Xun (1881–1936) over zijn ouderlijk huis; voor hem een bron van herinneringen.

Met de tentoonstelling illustreert Wang hoe taal en architectuur verweven zijn met identiteit. Wang kreeg in 2019 de Nederlandse nationaliteit. Haar ‘nieuwe’ identiteit en de Nederlandse cultuur vormen daarom belangrijke thema’s in de expositie.

© Evelyn Taocheng Wang 2019; courtesy the artist, Carlos/Ishikawa, London, and Galerie Fons Welters, Amsterdam. 

Wang maakte in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs acht nieuwe schilderijen en een serie tekeningen en schilderingen op rijstpapier, waaronder een van ruim zeven meter lang. Centraal staan de gewoonten en gebruiken in de Nederlandse cultuur, door Wang onder meer gesymboliseerd door oliebollen. Ook is er aandacht voor de tweestrijd bij het aannemen van een nieuwe identiteit als immigrant.

In het kader van de Kunstprijs volgde Wang een cursus Nederlands om haar Nederlandse identiteit te versterken. Deze vormde de basis voor de nieuwe werken in Het bloemblaadje... Ze tonen het proces waarin Wang grip probeert te krijgen op het Nederlands. Alsof het aannemen van een nieuwe identiteit, met alle verwarring die daarbij hoort, zich voor onze ogen voltrekt.

© Evelyn Taocheng Wang 2019; courtesy the artist, Carlos/Ishikawa, London, and Galerie Fons Welters, Amsterdam. 

In haar schilderijen combineert Wang oosterse technieken met westerse ideeën. Ze flirt met het minimalisme van Mondriaan en De Stijl door uitsluitend te werken met rode, gele en blauwe pigmenten. Maar doordat ze die pigmenten laag voor laag aanbrengt, volgens een oud Chinees procedé, versmelten ze tot een nieuw geheel. Wang verwijst ook naar het beroemde Hollandse licht. In haar doeken laat ze de schitterende weerkaatsing van het licht op de ramen van de Hermitage zien.

'Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering' is voor het publiek te zien vanaf 5 september tot en met 31 januari 2021

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in