In de tijd dat laptops, iPads en mobiele telefoons regeren - zelfs als je samen aan tafel zit - zou je haast gaan verlangen naar simpeler tijden, waarin goede manieren een stuk belangrijker waren dan nu.  

Dat klinkt misschien oubollig, maar juiste omgangsvormen worden echt gemist, zo blijkt uit een recent onderzoek van nieuwswebsite Reddit.

Die goeie, ouwe tijd
Zij stelden lezers de vraag: 'wat is volgens jou een teken dat iemand een goede opvoeding heeft genoten?' en werden overladen met 8000 (!) antwoorden, die volgens velen heel herkenbaar zijn. 

Hierbij een aantal van de reacties. 

1. Ze weten dat geduld een schone zaak is. "Ik werk in een supermarkt en kinderen die wél weten hoe het hoort, wachten tot ze aan de beurt zijn. Ze trekken niet alle aandacht en verwachten niet dat ze iets krijgen op het moment dat ze het nú willen. Volwassenen die dat niet hebben geleerd, reageren zelfs nog op latere leeftijd als een driejarige."

2. Ze denken altijd aan een ander. "En dan bedoel ik mensen die een stap naar achteren doen om een ander de kans te geven ook deel uit te maken van een groep mensen die met elkaar staat te praten. Niemand zou over de schouders van anderen te hoeven kijken om mee te doen aan een conversatie."

Lees ook: 10 Etiquette-lessen die we hebben geleerd van de royals

3. Ze maken eerlijk ruzie. "Mijn moeder leerde me als kind al dat er een verschil is tussen een 'goede en een slechte ruzie' en moedigde me altijd aan om voor de eerste optie te gaan, zélfs als we een woordenwisseling hadden over wat voor soort straf ik zou krijgen. Een 'goede ruzie' draaide om het duidelijk verwoorden van je gevoelens, zonder te gillen, elkaar uit te schelden of vals te zijn. En, ook heel belangrijk: ik leerde luisteren naar hoe de ánder erover dacht zonder meteen te gaan steigeren als hij of zij het niet met me eens was."

4. Ze zijn zich altijd bewust van hun omgeving. "Vandeweek liep ik naar mijn auto op een drukke parkeerplaats. Mijn nichtje zei: 'Laten we opschieten, iemand anders wil vast onze plek.' Ze is zes, ik was onder de indruk."

5. Ze zeggen 'alsjeblieft' en 'dankjewel'. "Kinderen die 'dankjewel' en 'alsjeblieft' zeggen, het klinkt me als muziek in de oren. Ik nam gisteren een cadeautje mee voor mijn neefje van drie en hij was zo blij. Hij keek me aan en zei: 'Dank je, tante Dani!' En het was hem niet eens ingefluisterd. Er is echt geen excuus voor een kind dat onbeleefd is, vind ik. Er is een groot verschil tussen een verlegen en een onbeleefd kind - ouders moeten dat onderscheid maken en geen smoesjes verzinnen als hun kind niet bedankt."

6. Ze vragen niet om erkenning. "Niets maakt me nijdiger dan mensen die iets goed doen, puur en alleen om er vervolgens over op te scheppen. Hartstikke mooi als ze een goede daad verrichten, ik hoop dat ze er iemand mee hebben geholpen, maar wees daarna niet zo zelfvoldaan. Je hebt mensen die geld aan een dakloze geven en dat aan de halve wereld vertellen, en er zijn mensen die hetzelfde doen en het voor zichzelf houden. Omdat het niet om de aandacht gaat, maar om het feit dat ze iemand hebben geholpen. Dat is, als je het mij vraagt, de definitie van 'held'."

7. Ze bieden hun stoel aan. "Opstaan in het openbaar vervoer voor iemand die ouder of zwanger is, als alle stoelen bezet zijn. Dan heb je goede manieren." Een andere lezer zegt: "Ik dacht dat iedereen dat deed, maar ik ben de tel kwijt hóe vaak ik de enige ben die opstaat voor iemand die slecht ter been is."

8. Ze zijn óók beleefd tegen personeel in restaurants (en caissières). "Ze behandelen personeel in een restaurant niet als oud vuil. Als ik kinderen heb, wil ik dat ze minstens drie maanden in een restaurant aan de slag gaan, zodat ze weten wat serveerders, gastheren en -vrouwen, koks, managers en ander personeel dagelijks meemaken."

9. Ze leggen iets op de juiste plek terug. "Ben je in een winkel en besluit je dat je iets toch niet wilt? Breng het terug naar de plek waar je het (product) vandaan hebt."

10. Ze verplaatsen zich in de ander. "Empathie. Het lijkt momenteel wel uit de mode, dus het zal wel moeilijk zijn om het kinderen te leren. Maar áls ik zie dat iemand probeert in 'de schoenen van een ander' te staan, geloof ik meteen dat die persoon correct is opgevoed. Daarvoor heb je inlevingsvermogen en een visie nodig, en je moet sterk in je éigen schoenen staan."

11. Ze respecteren ouderen. "Ze zeggen 'meneer' en 'mevrouw' als ze het tegen ouderen hebben. Mijn ouders hebben me ook talloze keren verbeterd voordat ik dat onder de knie had."

12. Ze wachten op hun beurt. "Zonder in de rij openlijk gestrest of geërgerd te raken. De mensen vóór je willen ook geholpen worden en hebben dezelfde rechten als jij. Door geïrriteerd of boos te worden, wek je de indruk dat je beter bent dan zij."

13. Ze zijn zich altijd bewust van de behoeften van anderen. "Respecteer iedereen in een publieke omgeving. Niet te hard praten in restaurants (de mensen naast je willen ook een gesprek kunnen voeren), geen rommel maken van gemeenschappelijke ruimtes en niet de héle stoep vullen zodat een ander niet kan passeren, valt daar ook onder."

14. Ze zijn aardig. "Jaren terug, toen mijn zoon nog op de lagere school zat, was ik een keer vrijwilliger tijdens een sportdag op school. De kinderen speelden een balspelletje toen een meisje met overgewicht aan de beurt was. Ik zag hoe sommige kinderen grinnikten, haar uitlachten en allerlei botte opmerkingen naar haar hoofd slingerden. Kinderen kunnen wreed zijn. En daar was mijn zoontje, dat haar gewoon aanmoedigde zonder die pesters ook maar een blik waardig te keuren. Toen dacht ik wel: hebben mijn vrouw en ik toch iets goeds gedaan. Ik was, en ben, trots op hem."

15. Ze zijn goede gastvrouwen en -heren. "Ze zorgen ervoor dat hun gasten zich welkom, relaxed en comfortabel voelen als ze hen thuis uitnodigen."

Bron: Goodhousekeeping.com

En meer leuke weetjes op de Internationale Dag van de Slaap!

Die feiten en weetjes komen uit een onderzoek van het Finse Polar, wereldmarktleider in sporthorloges en fitnesstrackers. Door de slaapanalyses die bepaalde Polar-modellen kunnen doen, konden zes miljoen slaapuren uit 28 landen, inclusief Nederland, worden gemeten. En dat levert zoal het volgende op:

7.22 uur

*Gemiddeld slaapt de mens 7 uur en 22 minuten. In Estland pakken ze 14 minuten meer en daarmee slapen ze het langst. Japanners slapen het kortst, met slechts met 6 uur en 33 minuten.
*Wereldwijd slapen vrouwen met 7 uur en 35 minuten gemiddeld 22 minuten langer dan mannen.
* De leeftijdsgroep 18-29 jaar slaapt met de minste slaaponderbrekingen en komt op een goede 7 uur per nacht. 40-64-jarigen slapen het minst met 6 uur en 50 minuten.

Nederlandse gewoontes

*In Nederland gaan vrouwen doorgaans iets eerder naar bed, waardoor ze 21 minuten langer slapen dan de Hollandse man: 7 uur en 41 minuten versus 7 uur en 20 minuten.
*In de werkweek gaan Nederlanders gemiddeld om 23.41 naar bed en staan ze om 7.03 op. In het weekend gaan we wat later, om 0.17 uur, maar blijven we ook lekker langer liggen en staan we om 8.07 op. Dat levert toch mooi 26 minuten extra slaap op.

Verraderlijk

Er is zoiets als de slaaptijd en de slaapcontinuïteit. Ofwel: hoeveel slaaponderbrekingen zijn er in een nacht. De Nederlander heeft gemiddeld 22,8 korte onderbrekingen en 5,2 lange. Met die onderbrekingen erbij verandert de gemiddelde slaap van 7 uur en 3 minuten in 6 uur en 59 minuten.

Bron: Polar

 

 

Die griepepidemie houdt maar aan. Vroeger kregen we dan een kop bouillon met soepstengels om de geïrriteerde maag een beetje te vullen. Nouveau.nl vroeg 4 bekende food-journalisten/kookboekenschrijfsters naar hun beste hopelijk-is-dit-snel-voorbij-recept. Zijn er overeenkomsten? Jazeker. Maar toch maakt iedereen het weer op haar eigen manier. Hier zijn ze:

Francesca maakt een pittige Thaise tom kha kai om verstopte bronchiën open te blazen

Op haar blog Francesca kookt geeft Francesca aan de lopende band recepten die lekker én goed zijn voor haar en haar gezin. Behalve dat, heeft ze ook een succesvol Instagram-account én enorm veel liefhebbers van haar lekkere, maakbare recepten.

"Ik ben toevallig extreem ziek geweest door de griep in februari en publiceerde speciaal daarvoor mijn recept voor Thaise tom kha kai. Voor mij is kippensoep namelijk de remedie voor griep.

In ieder geval voel ik me er beter door (of het echt werkt, geen idee, maar ik geloof graag in de helende werking ervan) en van wat extra pit voel ik me ook altijd beter."

Hier vind je het recept

Janneke Vreugdenhil gaat voor een troostrijke kippensoep

Janneke vult al jaren de culinaire katern in het NRC. Daarnaast is ze kookboekenschrijfster. Haar column Eten Enzo is een aaneenschakeling van rijke recepten met een originele twist.

"Kippensoep; zodra ik ook maar iets mankeer, of het nu een griepje is of liefdesverdriet, wil ik niets liever dan dat. Een goede soep is meer dan de som der bestanddelen.

Wat er precies gebeurt wanneer je een paar wortels, een prei en een stuk vlees in een plas water gooit en er een vuurtje onder stookt, is niets minder dan een mysterie. Wat ik wel weet is dat deze soep helpt tegen alles!"

Een abrupt beëindigd huwelijk, keerde zij tot iets positiefs met haar kookboek: Solo Food, 72 x koken voor jezelf. Uit dat boek komt dit troostrijke recept.

Naar het recept 

Pauline maakt een hartverwarmende drank als ze zich niet lekker voelt

Pauline Weuring schrijft op haar succesvolle kookblog Uit Paulines Keuken heel veel lekkere en gezonde recepten.

Een echt eet-recept tegen de griep heeft  ze niet, ze zweert juist liever bij warme dranken. Wel zo prettig als je maag even niet zo veel verdraagt. 

"Ik zweer tegenwoordig bij citroen gember thee. Niet echt een recept te noemen maar het helpt wel om mij weer fit te voelen. Ook fijn is golden milk, een lekkere warme kruidige drank met kurkuma. Dat laatste zou ontstekingsremmend werken, ik weet niet of dat zo is, maar ik voel me er wel goed bij."

Bekijk het recept van Pauline's Golden Milk

Janneke Philippi maakt een kippensoep bárstensvol gezonde groenten tegen de griep

Janneke woont met manlief en tweeling (13) in het prachtige Maastricht. In hun kookstudio Studio Philippi toveren ze de lekkerste gerechten te voorschijn.

De mooiste daarvan vind je terug in hun kookboeken, zoals Heerlijk simpel en toonaangevende culinaire magazines. Gevraagd naar haar anti-grieprecept hoefde Janneke niet lang na te denken:

"Ik moet je eerlijk zeggen dat ik vaak een beschuitje met suiker kreeg als ik ziek was... maar dat krijgt mijn tweeling niet meer, haha. Hartige kippensoep met spek en spinazie is tegenwoordig mijn grieprecept.

Daar kan ik enorm naar verlangen, ook als ik niet ziek ben trouwens. Een kom rustgevende kippensoep met gerookt spek en dan lekker veel groenten op elke lepel."

Hier vind je het recept van deze heldere krachtbouillon