Soms voel je juist in het weekend hoe veel (en in welke verkrampte houding) je de afgelopen week hebt gezeten. Gelukkig is daar iets aan te doen. En de remedie is nog lekker ook.

Acht uur per dag op een bureaustoel zitten is voor niemand gezond.

Gewetensvraag...
Elk lijf schreeuwt om korte pauzes van beweging om die stramme spieren en pijnlijke botten tegen te gaan. Op de vraag: 'bewegen wij tussendoor wel genoeg?' zullen de meesten van ons negatief beantwoorden.

Overal goed voor
Beweging zorgt ervoor dat het bloed goed rondgepompt wordt en ons lymfevatenstelsel optimaal werkt bij het rigoureus opruimen van ontstekingen in ons lichaam. Al dat zitten blokkeert een goede werking van die transportstromen. Met pijnlijke spieren en nare kwalen tot gevolg.

Article continues after the ad

Vermijd chronische pijn
Bij langdurig zitten kunnen ontstekingen, die op zich bij een natuurlijk proces horen en ervoor zorgen dat ons lichaam zich nog beter wapent tegen infecties, chronisch worden, waardoor we er vervelende pijnklachten van krijgen. Ontstekingen kunnen ontstaan in darmen, luchtwegen, holtes, slijmvliezen, spieren, botten en aderen, en bieden in feite tijdelijke bescherming aan een beschadigde plek, tegen virussen en bacteriën.

Lees ook: Van deze 5 symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

En nog lekker ook
Zo lang de ontsteking weer netjes verdwijnt als de beschadiging is geheeld, is er niets aan de hand, maar als een ontsteking chronisch wordt, kan dit schade toebrengen - wat kan leiden tot ernstige ziektes. Voedingsdeskundigen Wilkinson, Glenville en Barns kwamen tot een gezamenlijk advies met sterk ontstekingsremmende ingrediënten, zoals fel gekleurde groenten, zaden en vette vis. Want met een goed dieet kunnen wij ervoor zorgen dat ontstekingen in ons lichaam zo snel mogelijk weer worden opgeruimd. Zodat onze spieren en botten soepel en pijnloos blijven aanvoelen.

Chia zaden, maar ook lijnzaad en hennepzaad
Ze zitten bomvol omega drie vetzuren, aminozuren en mineralen die ervoor zorgen dat ons lichaam niet ‘verzuurt’. Want een zure omgeving trekt ontstekingen aan. Chia zaden werken bovendien uitstekend bij afvallen; ze zorgen langdurig voor een verzadigd gevoel.

Noten (met name walnoten)
Noten zijn rijk aan omega 3 vetzuren en vitamine E, die beide een gunstige remming hebben op ontstekingsgevoeligheid. Kies voor de pure vorm en niet voor walnotenolie, waarin vaak veel gezonde voedingsstoffen verloren zijn gegaan.

Rode vruchten (maar ook ander vers fruit)
Rood fruit, zoals bessen, bevat veel vitaminen, mineralen en antioxidanten die ontzurend en ontgiftend werken en daarmee een krachtig wapen vormen tegen ontstekingen. En ananas bevat een variatie aan enzymen die sterk ontstekingsremmend werken.

Fel gekleurde groenten
Zoals paprika, tomaten, bieten, wortels en zoete aardappelen. De oranje gekleurde exemplaren bevatten flink veel carotenoïden, die tot de groep van ontstekingsremmers behoren. De bèta-caroteen (die de oranje kleur aan de groente geven) versterken bovendien het immuunsysteem aanzienlijk en beschermen de huid deels tegen UV licht. Bietjes bevatten zogenaamde ‘betalains’ pigmenten, die ontstekingen tegengaan en het hart beschermen.

Rode kool
Rode kool draagt net als rood fruit een enorme hoeveelheid anti-oxidanten met zich mee en zit tjokvol met vitamine C.

Verse bladgroente
Bladgroente, zoals spinazie, zit vol met omega 3 vetzuren, mineralen en vitaminen maar ook met chlorofyl. Chlorofyl maakt hemoglobine aan, waardoor ons bloed zuurstofrijker wordt. Ontstekingen gedijen niet goed in een zuurstofrijke omgeving. Bladgroente bevat ook veel magnesium, dat een goede werking heeft op de (soms pijnlijke) botten en spieren.

Vette vis
Makreel, zalm, sardientjes, ansjovis en haring zijn rijk aan vitamina B12 en vitamine D, die het immuunsysteem in balans houden en chronische ontstekingen buiten de deur houden. Ze bevatten de gezonde visvetzuren DHA en EPA, waarvan sterke aanwijzingen zijn dat ze hart-en vaatziekten tegengaan en ontstekingsactiviteiten afremmen.

Aan de groente, zaden, rood fruit en vette vis dus, voor een soepeler, gezonder en beter functionerend lijf. Geniet ervan!