More content below the advertising
Spanga

Op weg naar Leeuwarden/Friesland Culturele hoofdstad van Europa brengt OPERA SPANGA in een half open tent op locatie te Spanga de Klassieker Macbeth van Giuseppe Verdi. Klassiekers worden niet voor niets Klassiekers genoemd. De thematiek en de thema’s hebben door hun kracht en kwaliteit in de loop der jaren een plaats veroverd in ons bewustzijn. Zij spreken ons op veel lagen aan, op het gebied van het dramatische, het muzikale en op het gebied van vorm en inhoud. Maar ook vermaken zij ons door al deze lagen bij elkaar op te tellen.

Macbeth is een moderne Klassieker; in sterke beelden spreken we een taal die duidelijk en theatraal is. De opera wordt terug gebracht tot op het bot, tot alleen de smakelijk of onsmakelijke ingrediënten overblijven. Zo ontstaan er beelden die rechtstreeks betrekking hebben op onze oer gevoelens over het paradijs, haat, hel, liefde, over onze angst voor de Apocalyps, die een even lang leven beschoren is als onze eigen doodsangst.

‘Geen verstandig mens zal het in zijn hoofd krijgen een inktvlek met inkt, een olievlek met olie te willen verwijderen. Alleen bloed, dat moet altijd met bloed afgewassen worden.’ Bertha von Suttner (Nobelprijs voor de Vrede 1905)

Bertha von Suttner (1843-1914), een radicale pacifiste, aan wie wij het Vredespaleis in Den Haag te danken hebben, beschouwde het als vanzelfsprekend dat de toenmalige oorlogszuchtige mens zou evolueren tot een meer vredelievende mens. Haar inspanningen hebben de oorlogen niet kunnen voorkomen.

Momenteel woeden er twee soorten oorlogen; de brute, welhaast prehistorische oorlog en de oorlog achter de schermen, die van de wereldmachten, van de multinationals, waar niemand grip op krijgt, maar die iedereen in de greep houdt.
Achter beide oorlogen staan gewone mensen die de honger naar macht niet kunnen beheersen en daardoor onmenselijk worden.

Dit proces van ontmenselijking wordt in de opera Macbeth door de muziek van Verdi en het libretto van Piave, gebaseerd op Shakespeare, zin voor zin, noot voor noot, hoorbaar gemaakt.

Macbeth is dé opera over macht. De werking hiervan wordt in deze opera in al haar waanzin getoond: de ontworteling van een machtig persoon, die in zijn isolement alleen nog maar het gezelschap heeft van zijn eigen wanen. Macht begint niet als een abstractie maar heeft een individueel uitgangspunt.

Het wordt vanuit een idee geboren – als veelkoppige monster. Het overwoekert het individu en gaat een geheel eigen en onmenselijk abstract leven lijden. Macht schuwt niks, ook geen bloed en als dat eenmaal vloeit, is de stroom niet meer te stuiten.

Elke noot die Giuseppe Verdi heeft geschreven vertelt iets over de inhoud van het werk. Geen noot is te veel en de herhaling van de noten is een manier om een psychologisch probleem dieper te laten ervaren. Alles wat hij maakt is menselijk en doorleefd van toon. Zijn schitterende oeuvre is nog altijd actueel. Zijn taal is universeel, direct en zuiver, hij toont de mens in al zijn lelijkheid, in al zijn glorie en zonder oordeel. Verdi wil de mensen door zijn werk verbinden en laten inzien dat ze het als individu niet redden, maar een gemeenschap moeten vormen. Dit verbinden is zijn onderliggende dragende thema; ‘Iepen Mienskip’.

Artistieke Team
David Levi is de muzikale leider. Artistiek leider Corina van Eijk tekent voor de regie.
Het artistieke team; Jolanda Lanslots (décor), Pieter van Rooij (kostuums), Henk Post (licht), Marian Boukes (make-up).

Cast en Orkest
De bariton Marcel van Dieren is Macbeth en sopraan Francis van Broekhuizen is zijn Lady. Macduff wordt gezongen door de Colombiaanse tenor Juan Carlos Echeverry. Tim van Broekhuizen in Banco. Madieke Marjon, Eliane Fijen en Saskia Voorbach zijn de heksen. Filharmonie Noord zit in de orkestbak.

Data
Première: 17 augustus
Voorstellingen : 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27 augustus
Aanvang : 20:15 uur
Locatie : Spangahoekweg 47 te Spanga, Friesland
Meer informatie : info@operaspanga.nl
Kaartverkoop : www.operaspanga.nl/kaartverkoop

www.operaspanga.nl

De meest luchtige macarons, millefeuilles die dansen op je tong, brioches die precíes goed zijn, chocolaterieën met eindeloos veel keuze en de beste croissants van de Franse hoofdstad.

Janny van der Heijden, de ultieme gebaks-expert van Heel Holland Bakt onthult haar favoriete adressen in Parijs.

We kunnen bijna niet wachten. In Janny’s reisgids La Douce Paris (het zoete Parijs) vind je 9 wandelingen met de beste insiderstips van deze fijnproever.

More content below the advertising

We moeten nog even geduld hebben, want La Douce Paris van Janny van der Heijden ligt vanaf mei 2019 in de winkel, maar daarna gaat ‘ie zéker mee in de tas voor een heerlijk lang weekend Parijs!

Lees ook: 9 geheimtips in Parijs van de samensteller van de Louis Vuitton-reisgidsen

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Genieten met een schoon geweten is dé reistrend voor 2019  – en nog ver daarna. Wat is er mooier dan wegdromen in  ongerepte natuur terwijl je weet dat je daarmee ook de lokale  bewoners of bedreigde dieren helpt? Nouveau wijst de weg.

Het nieuwe reizen: 5 x duurzaam wegdromen

1. Koro River Camp, Botswana

Gelegen in Botswana, vol luxe en comfort, draagt deze accommodatie ook bij aan de bescherming van de luipaard en aan het her-integreren van de zwarte neushoorn.

More content below the advertising

Alle opbrengsten gaan naar de Timbo Foundation, die zich richt op het verbeteren van de wildlife-migratie en educatie over het onderwerp aan lokale jongeren. Als gast slaap je er in een sfeervol ingerichte safaritent, mét privézwembad.

2. Réva Monforte, Italië

Noord-Italië is sowieso een prachtige regio voor wijnliefhebbers, maar op deze fijne bestemming kijk je vanuit je kamer zelfs uit op de wijngaarden. Het hotel begon namelijk ooit als wijnhuis en voegde steeds nieuwe voorzieningen toe, zoals een wellness en golfbaan.

Alle energie wordt natuurlijk opgewekt en het eten - met de lekkerste hazelnoten ooit - is door locals geproduceerd.

3. Danpaati River Lodge, Suriname

Een bijzonder project in Suriname: je slaapt er in een huisje middenin de ongerepte natuur. Voor gasten is het een onvergetelijke ervaring, voor de plaatselijke bevolking een steuntje in de rug.

Het zorgproject van de Lodge richt zich op de twaalf omliggende dorpen, ondersteund door Nederlandse organisaties. Ze hebben crèches opgericht en bieden bewoners trainingen en banen bij de Lodge.

4. Malawi Conservation Experience

Malawi gaat al tijden gebukt onder stroperij, ontbossing en andere natuurcriminaliteit.

Daarom zijn er nu de Malawi Conservation Experience-reizen, bedoeld om toeristen te laten meewerken aan het herstel en behoud van de wilde dieren, flora en fauna.

Twee weken lang duik je als avonturier in het natuurreservaat, dat olifanten en apen behandelt en weer terugbrengt naar de eigen leefomgeving. De reis wordt afgesloten met een paar dagen Kanda Beach, om bij te komen van alle indrukken. 

5. QO-hotel

Dit hotel in Amsterdam is opgebouwd uit louter gerecyclede en lokale materialen; er is onder andere een oude Shell-toren in verwerkt. Het is voorzien van aluminium panelen, om energieverspilling tegen te gaan en op het dak worden groenten en fruit gekweekt.

Checklist duurzaam reizen:

1. Eco-friendly

Zoek een hotel dat energie gebruikt die uit natuurlijke bronnen is gewonnen, bijvoorbeeld zon en wind. Ruil het reizen per kerosine slurpend vliegtuig of cruiseschip in voor een comfortabele tocht met de trein. 

2. Local-friendly

Koop de producten die je op vakantie nodig hebt, ter plekke. Schakel voor diensten en klussen locals in.

3. Destination-friendly

Is eigenlijk ook eco-friendly, want iedereen begrijpt dat het milieu minder belast wordt door een fietsvakantie naar de Ardennen dan door een reis naar Australië.

Maar een destination-friendly vakantie is er vooral een, waarbij je je bestemming weloverwogen kiest en rekening houdt met de risico’s van overtourism. 

4. Consuming-friendly

Vermijd verspilling waar je kunt. Laat dus niet de handdoeken automatisch dagelijks verversen in je hotel en neem grote verpakkingen shampoo mee in plaats van mini-flesjes. 

Nu in Nouveau

In de nieuwe Nouveau lees je deze maand nog veel meer over duurzaam reizen. Op de cover staat powervrouw Susan Visser, de actrice die laat zien wat veerkracht is, een lans breekt voor positiviteit, en altijd – hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn – het leven wil vieren.

Verder natuurlijk weer glanzende reportages en watertandend mooie mode & beauty. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in