Spanga

Op weg naar Leeuwarden/Friesland Culturele hoofdstad van Europa brengt OPERA SPANGA in een half open tent op locatie te Spanga de Klassieker Macbeth van Giuseppe Verdi. Klassiekers worden niet voor niets Klassiekers genoemd. De thematiek en de thema’s hebben door hun kracht en kwaliteit in de loop der jaren een plaats veroverd in ons bewustzijn. Zij spreken ons op veel lagen aan, op het gebied van het dramatische, het muzikale en op het gebied van vorm en inhoud. Maar ook vermaken zij ons door al deze lagen bij elkaar op te tellen.

Macbeth is een moderne Klassieker; in sterke beelden spreken we een taal die duidelijk en theatraal is. De opera wordt terug gebracht tot op het bot, tot alleen de smakelijk of onsmakelijke ingrediënten overblijven. Zo ontstaan er beelden die rechtstreeks betrekking hebben op onze oer gevoelens over het paradijs, haat, hel, liefde, over onze angst voor de Apocalyps, die een even lang leven beschoren is als onze eigen doodsangst.

‘Geen verstandig mens zal het in zijn hoofd krijgen een inktvlek met inkt, een olievlek met olie te willen verwijderen. Alleen bloed, dat moet altijd met bloed afgewassen worden.’ Bertha von Suttner (Nobelprijs voor de Vrede 1905)

Bertha von Suttner (1843-1914), een radicale pacifiste, aan wie wij het Vredespaleis in Den Haag te danken hebben, beschouwde het als vanzelfsprekend dat de toenmalige oorlogszuchtige mens zou evolueren tot een meer vredelievende mens. Haar inspanningen hebben de oorlogen niet kunnen voorkomen.

Momenteel woeden er twee soorten oorlogen; de brute, welhaast prehistorische oorlog en de oorlog achter de schermen, die van de wereldmachten, van de multinationals, waar niemand grip op krijgt, maar die iedereen in de greep houdt.
Achter beide oorlogen staan gewone mensen die de honger naar macht niet kunnen beheersen en daardoor onmenselijk worden.

Dit proces van ontmenselijking wordt in de opera Macbeth door de muziek van Verdi en het libretto van Piave, gebaseerd op Shakespeare, zin voor zin, noot voor noot, hoorbaar gemaakt.

Macbeth is dé opera over macht. De werking hiervan wordt in deze opera in al haar waanzin getoond: de ontworteling van een machtig persoon, die in zijn isolement alleen nog maar het gezelschap heeft van zijn eigen wanen. Macht begint niet als een abstractie maar heeft een individueel uitgangspunt.

Het wordt vanuit een idee geboren – als veelkoppige monster. Het overwoekert het individu en gaat een geheel eigen en onmenselijk abstract leven lijden. Macht schuwt niks, ook geen bloed en als dat eenmaal vloeit, is de stroom niet meer te stuiten.

Elke noot die Giuseppe Verdi heeft geschreven vertelt iets over de inhoud van het werk. Geen noot is te veel en de herhaling van de noten is een manier om een psychologisch probleem dieper te laten ervaren. Alles wat hij maakt is menselijk en doorleefd van toon. Zijn schitterende oeuvre is nog altijd actueel. Zijn taal is universeel, direct en zuiver, hij toont de mens in al zijn lelijkheid, in al zijn glorie en zonder oordeel. Verdi wil de mensen door zijn werk verbinden en laten inzien dat ze het als individu niet redden, maar een gemeenschap moeten vormen. Dit verbinden is zijn onderliggende dragende thema; ‘Iepen Mienskip’.

Artistieke Team
David Levi is de muzikale leider. Artistiek leider Corina van Eijk tekent voor de regie.
Het artistieke team; Jolanda Lanslots (décor), Pieter van Rooij (kostuums), Henk Post (licht), Marian Boukes (make-up).

Cast en Orkest
De bariton Marcel van Dieren is Macbeth en sopraan Francis van Broekhuizen is zijn Lady. Macduff wordt gezongen door de Colombiaanse tenor Juan Carlos Echeverry. Tim van Broekhuizen in Banco. Madieke Marjon, Eliane Fijen en Saskia Voorbach zijn de heksen. Filharmonie Noord zit in de orkestbak.

Data
Première: 17 augustus
Voorstellingen : 19, 20, 21, 23, 25, 26, 27 augustus
Aanvang : 20:15 uur
Locatie : Spangahoekweg 47 te Spanga, Friesland
Meer informatie : info@operaspanga.nl
Kaartverkoop : www.operaspanga.nl/kaartverkoop

www.operaspanga.nl

Antwerpen schittert dit jaar, en hoe! Er wordt namelijk tegelijkertijd Diamant- én Barokjaar gevierd. Klinkende namen als Jan Fabre en jonge kunstenaars laten zich inspireren door Rubens, barokmuzikanten voeren je terug naar 1600, dansers mixen urban beats en klavecimbel. Nieuw is het diamantbelevingscentrum DIVA Antwerp Home of Diamonds.

Genoeg te doen dus, maar daarvoor heb je ook een gezonde dosis nachtrust nodig. En die kun je bij deze vijf nieuwe (boetiek)hotels opdoen.

1. Pilar

Voor trendvolgers is het gloednieuwe Pilar een aanrader. In het monumentale witte pand op het Zuid vind je een food bar, een originele shop met bijzondere vondsten en daarboven 17 kamers.

De inrichting is huiselijk hip. Interieurarchitect Sam Peeters en hotelmanager Christophe Ysewyn zijn overduidelijk een perfecte match.

Kamers vanaf € 125,-, hotelpilar.be

2. Graanmarkt 13

Dit is een bijzonder adres, handig gelegen tussen dé winkelstraten, marktpleinen en theaters. Beneden zit het toprestaurant van chef-kok Seppe Nobels, boven het gastenverblijf met hotelservice.

Ideaal als je met vrienden naar Antwerpen komt, want dit appartement heeft vier slaapkamers en twee badkamers en is schitterend gerenoveerd door architect Vincent Van Duysen.

In de shop ontdek je bijzondere hebbedingen, zoals de botanische producten van Nobels & Friends: een betoverend parfum, kruidige siropen, geurkaarsen en zadenmixen voor je tuin. Zo kun je na je verblijf een stukje Graanmarkt 13 mee naar huis nemen.

Appartement met ontbijt: €1.300,- voor zes personen, graanmarkt13.com

3. U Sleep

Topchef Viki Geunes en mediafiguur Hans Otten bieden je een verrassend eet- & slaapconcept, U Antwerp op het Eilandje in Antwerpen. Met food- & cocktailbar en mooi terras.

Je hebt de keuze uit cosy, charming of luxury kamers, maar allemaal hebben ze uitzicht op het water, de schepen, het MAS en het volledig vernieuwde stadsgedeelte. Je hoeft zelfs de deur niet uit om te eten; kies gewoon voor restaurant U Eat, met een menu van Viki himself.

Kamers voor twee personen vanaf €175,-. u-eatsleep.be

5. Franq

Het was een bank, nu is het Franq - een knipoog naar de oude Belgische munteenheid. De urban chic vibe overvalt je meteen al in de lobby. In die schitterende omgeving proef je gerechten op niveau, van chef Tim Meuleneire die eerder al twee sterren haalde.

En je kunt er logeren in een van de 42 kamers, warm en huiselijk ingericht. In je badkamer wacht je een regendouche of ontspannend bad met fijne producten van Elemental Herbology.

Kamers vanaf €159,- voor twee personen, hotelfranq.com

5. Maison de Trazegnies

Het is geen B&B, het is geen hotel, wat is het dan wel? Een luxueuze privéaccommodatie, met keus uit een heus penthouse of een suite. De inrichting is warm-wit, de service van hoog niveau.

En dat in een bruisende buurt, vlak bij de Kloosterstraat en de Nationalestraat, ideaal voor vintage lovers en fashionista’s. Kim de Trazegnies biedt je ook de perfecte gezichts-, nagel- of voetverzorging in haar beautysalon op hetzelfde adres.

Suites vanaf €199,- voor twee personen, maisondetrazegnies.com

Natuurlijk zijn er ook nog genoeg andere leuke adresjes is Antwerpen, van B&B tot vijf sterren. Kies gewoon lekker iets dat bij je past en geniet van de stad.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De meesten van ons, en zeker die met schoolgaande kind’ren zijn weer terug in het land. Tijd om de balans op te maken. Wat blijkt? 1 op de 5 Nederlanders gaf in tropische oorden of bewandelde bergpaden meer uit dan gedacht.

Uit onderzoek van Skyscanner is gebleken dat één op de vijf mensen in Nederland meer geld uitgaf op vakantie dan van tevoren begroot. Veel mensen stellen aan het begin van de vakantie een budget vast en houden zich daaraan.

Tevreden

Over het algemeen zijn we tevreden met ons uitgavenpatroon op vakantie, alleen die 20 % die over het budget schoot, zullen daar iets anders over denken. 15 % moet zelfs de aankomende weken de broekriem financieel aantrekken om de vakantie goed te maken.

Waar dat geld dan aan opgaat? Aan eten, drinken, stappen en uitjes.

Gebeurt jou dat ook altijd? Of houd je altijd nog een extra extraatje achter de hand in de vakantie?

Bron: Skyscanner.nl. Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in