Cosi fan tutte

COSÌ FAN TUTTE

Bedrog, verleiding en lust in Mozarts Così fan tutte bij de Nederlandse Reisopera

Vanaf 9 februari is Mozarts komische opera Così fan tutte, over twee vrienden die de trouw van hun vriendinnen tot het uiterste op de proef stellen, in een nieuwe enscenering van Xander Straat te zien in de theaters. Deze opera vraagt om jeugdige zangers en daarom schitteren de jonge operasterren Anna Traub, Nicholas Crawley, Shantelle Przybylo en Yaroslav Abaimov in de hoofdrollen. De muzikale leiding is in handen van de jonge Nederlandse dirigent Arnaud Oosterbaan en de begeleiding wordt verzorgd door het Orkest van het Oosten.

Article continues after the ad

Een openlijk potje ontrouw

Zo schotelt regisseur Xander Straat ons zijn Così fan tutte voor. Maar: “Ook een spel blijft niet zonder gevolgen”. Voor de regisseur weerspiegelt Così fan tutte de menselijke worsteling met liefde en seksualiteit. “In essentie gaat deze opera over de nog steeds actuele kwestie of monogamie bestaat. In een meer filosofische benadering: is monogamie een maatschappelijk concept of – zoals wij geneigd zijn te denken - een menselijke eigenschap?” Een grote vraag, opgeworpen via een eenvoudig verhaal over twee jonge officieren die – in een weddenschap met een oudere vriend - hun geliefden op de proef stellen. Het is de kracht van opera, benadrukt Straat: “Juist doordat de anekdote zo simpel is kun je je makkelijk laten vervoeren. Het dunne verhaal leidt snel naar grote gevoelens.”
Xander Straat hoopt het publiek ook tot nadenken aan te zetten door een cruciale regiekeuze: het spel wordt in deze versie openlijk gespeeld. Het maakt de (on)geloofwaardigheid van het verhaal, waarin de zusjes Fiordiligi en Dorabella zich terugvinden in de armen van elkaars verloofde, volstrekt onbelangrijk. “Iedereen gaat mee in het spel. Ook wij als toeschouwer weten dat ze weten wie het zijn.”

Het verhaal

Ferrando en Guglielmo weten zeker dat hun verloofdes, de zusjes Dorabella en Fiordiligi, hen trouw zijn. Hun vriend Don Alfonso beweert dat geen enkele vrouw te vertrouwen is. Hij gaat een weddenschap aan met de jongens. Ferrando en Guglielmo doen alsof ze in het leger gaan. Vermomd als Albanezen keren ze terug en proberen ze elkaars verloofde te verleiden. Als Dorabella en Fiordiligi uiteindelijk ingaan op de avances, confronteren Ferrando en Guglielmo de zussen met hun ontrouw. Zij hebben enorme spijt en de jongens vergeven hen.

Website

www.reisopera.nl

Speelschema

Amsterdam (12 feb, première)
Rotterdam (17 feb)
Maastricht (20 feb)
Leeuwarden (23 feb)
Zwolle (25 feb)
Breda (27 feb)
Utrecht (8 mrt)
Den Haag (10 mrt)
Assen (12 mrt)
Heerlen (13 mrt)
Den Bosch (15 mrt)
Arnhem (17 + 19 mrt).