Er staat geroosterde bloemkool en knolselderij als hoofdgerecht op tafel in plaats van de gevulde kalkoen. En dat ziet er verrassend feestelijk uit.

Geen kalkoen of Chateaubriand deze kerst. Doordat steeds meer mensen in Nederland vegetariër (zo’n 700.000) of flexitariër (drie dagen of meer per week geen vlees) zijn, staan er ook meer vegetarische gerechten op het kerstmenu volgens De Nederlandse Vegetariërsbond.

Article continues after the ad

Ook diverse foodexperts geven het aan: We kunnen er ook echt niet meer omheen. "Een grote groep mensen realiseert zich dat daar ook heel mooie gerechten van gemaakt kunnen worden.

Je ziet traditionele bereidingen van vlees nu toegepast worden met groente. Denk aan een carpaccio van biet in plaats van ossenhaas,” zegt Margot Haest van Smaak van Margot.

Vooral jongeren eten vegetarisch

Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan nuanceert iets. Zij signaleert dat de vegetarische trend zich vooral onder jongeren afspeelt. De gemiddelde Nederlander zet volgens haar ‘gewoon’ vlees op het menu. "Jongeren willen meer avontuur en meer vegetarisch."

De experts verwachten daarom een gemixte kersttafel met zowel vlees- en vis, maar ook meer vegetarische gerechten. Denk aan gevulde portobello als voorgerecht bijvoorbeeld.

Wat stond er bij jou op tafel deze kerst?

Bron: NU.nl Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.