Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod.

Nooit vertoond
Amsterdam - Rijksmuseum
Nooit eerder aan het publiek getoonde huwelijksportretten, schilderijen van vorsten, excentriekelingen en rijke lui. In het Rijksmuseum een tentoonstelling waarin de high society uit vervlogen dagen centraal staat. In werken van, onder anderen, Rembrandt geeft de expositie een mooi overzicht van vier eeuwen mode, met als stralend middelpunt Marten Soolmans en Oopjen Coppit.

Feestvieren met Jan Terlouw
Nijmegen
Schuif aan naast Jan Terlouw en andere fijne auteurs die in het eerste weekend van de Boekenweek present zijn op het ‘Nijmees Boekenfeest’. Niet alleen schrijvers, maar ook wetenschappers en muzikanten laten in Nijmegen hun groene licht schijnen over het thema ‘natuur’ via interviews, lezingen, optredens en voordrachten.

Vergeten pastels
Amsterdam - Museum van Loon
Maak kennis met 18de en 19de eeuwse pastelschilders die – bijna – in de vergetelheid zijn geraakt. In het altijd heerlijke Museum van Loon kun je onder meer genieten van oogstrelende doeken van Pierre Frédéric de la Croix (1709-1782) en de gebroeders Francesco (1747-1822) en Felippo Tozelli (1794-1835). Hun verfijnde portretten zijn zeer de moeite waard.

Met Nouveau naar Mata Hari
Leeuwarden
Niet alleen is Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad, het is ook de geboorteplaats van de beruchte danseres en spionne Mata Hari. Nouveau heeft samen met Artifex een schitterend arrangement samengesteld. Het geeft je een uniek kijkje in de vroege, Leeuwardse jaren van Margaretha Zelle, zoals de Friezin eigenlijk heette, en voert je mee langs haar bewogen leven. Klik hier voor het volledige arrangement.

Koop jij die Van Gogh?
Maastricht - TEFAF
Loeispannend! Een kunstbeurs waar een echte Van Gogh te koop wordt aangeboden. Een dikke eeuw was het vroege werk van de kunstenaar onderdeel van een prestigieuze privé-verzameling, maar de Haagse kunsthandel Ivo Bouwman doet het doek vanaf zaterdag in de verkoop op de TEFAF in Maastricht. Gaat de vraagprijs - 1,4 miljoen euro – net een tikkie boven je budget? Kijk dan in elk geval even het mooie af van Vincents ‘Stadsgezicht met ophaalbrug’. Misschien weet jij wel welke locatie er op het schilderij te zien is, want daar zijn ze nog niet helemaal achter… Naast de Van Gogh is er van 10 t/m 18 maart nog heel veel ander fraais te bewonderen op de kunstbeurs in het Maastrichtse MECC. Van haute joaillerie en oude en nieuwe meesters tot topdesign en antiek.

Winnen: Kaartjes voor Phantom Thread, een lust voor het oog
Nederland
Phantom Thread won de Oscar voor Beste Kostuum maar jullie kunnen ook iets winnen: 4x2 bioscoopkaartjes! Doe mee: Klik hier

Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Kiekjes kijken met €5,- korting!
Breda
Laatste kans: Het BredaPhoto Festival is nog te bezoeken tot en met zondag 21 oktober. Werk van 58 nationale en internationale fotografen is te zien op 15 locaties in de stad. Profiteer van de speciale Nouveau korting. Bestel je kaarten online en gebruik de code BP-NOUVEAU. Hiermee krijg je €5,- korting op een dag ticket.
Info: Bredaphoto

Belle is jarig!
Slot Zuylen – Oud Zuilen
Op zondag 21 oktober, zoals jaarlijks rond haar geboortedag, eert Slot Zuylen een van haar meest markante historische bewoners: Belle van Zuylen. Tijdens de Belledag maakt het publiek kennis met Belle van Zuylen, haar werk en de tijd waarin zij leefde. Het wordt een feestelijke dag met een afwisselend programma; verschillende Belle-rondleidingen, een lezing en een concert.
Info: Slot Zuylen

Festa Dell’ Arte
Hermitage – Amsterdam
De herfst wordt uitbundig gevierd in de Hermitage met dagelijks tentoonstellingen en events. Er worden verhalen verteld en liveconcerten gegeven te midden van de expositie Classic Beauties. Vanaf zaterdag 20 oktober staat er elke dag iets bijzonders op het programma voor jong en oud. Festa dell’Arte is een bomvol herfstprogramma rondom kunst, kennis en creativiteit, met een knipoog naar Italië. De binnentuin van de Hermitage wordt omgetoverd tot beeldentuin met een nieuwe collectie neoklassieke beelden.
Info: De Hermitage

Ode aan Lili Marleen
Nationaal Bevrijdingsmuseum – Groesbeek
Hoe ontstond de grootste hit uit de Tweede Wereldoorlog? Eigenlijk al een oorlog daarvoor. En was Lili Marleen een of twee vrouwen? En waarom raakt het lied mensen nog altijd zo diep recht in het hart? Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek geeft op deze en andere vragen antwoord tijdens een speciale Lili Marleen-dag op zondag 21 oktober a.s. in het museum. Dit gebeurt door middel van een publiekslezing, een doorlopende filmdocumentaire en live muziek.
Info: Nationaal Bevrijdingsmuseum

Cultureel weekend op stand, met stad én strand
Den Haag
Wij van de redactie zijn gek op onze hofstad. Den Haag is genieten van cultuur, strand en shoppen. Op dit moment biedt Den Haag drie bijzondere tentoonstellingen in drie verschillende stijlen: modern, klassiek en impressionistisch: 

  • Modernistisch meesterschap: Zadkine aan Zee bij Beelden aan Zee (t/m 3 mrt). Info: Museum Beelden aan Zee
  • Het unieke Nederlandse licht aan de kust, te zien in het Gemeentemuseum – Aan Zee (t/m 18 nov). Info: Gemeente Museum
  • De zindering aan zee. De Mesdag Collectie biedt met de tentoonstelling De zindering van de zee een eerbetoon aan Bas Jan Ader. Info: De Mesdag Collectie

Kunstvoedsel
Gorcums Museum - Gorinchem
Al eeuwenlang is voedsel een bron van inspiratie voor kunstenaars. Verrassende kunstwerken uit het verleden en heden worden getoond waarin voedsel een rol speelt. Als afbeelding of als medium voor een kunstwerk. Je zou er trek van krijgen!
Info: Gorcums Museum

De geboorte van Nederland
Rijksmuseum – Amsterdam
De tentoonstelling toont hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Tevens wordt duidelijk hoe het Zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. Nog altijd actueel zijn: godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging. De expositie toont 200 kunstwerken en voorwerpen die een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog en als het ware ‘ooggetuigen’ zijn.
Info: Rijksmuseum

Winactie: Thomanerchor Leipzich treedt op in Concertgebouw Amsterdam
Het Concertgebouw - Amsterdam
Uniek: voor het eerst in het 800-jarig bestaan van het Thomanerchor Leipzig is het wereldberoemde koor te gast in het Concertgebouw Amsterdam. En voor dit bijzondere bezoek mogen wij 5 x 2 kaarten weggeven. Klik hier om kans te maken.
Info: Concertgebouw

 

Door de jaren heen is het spel van violiste Janine Jansen steeds intenser, steeds betoverender geworden. Dit seizoen speelt ze drie keer een Eigen Programmering in het Concertgebouw Amsterdam.

De eerste daarvan is 14 november. Ze soleert bij het Swedish Radio Orchestra onder leiding van Daniel Harding met het Vioolconcert van Alban Berg.

Janine woont een groot deel van het jaar in Stockholm, om de hoek van het orkest. De knusse stad, met het vele water, voelt als een tweede thuis en Jansen heeft veel vrienden binnen het orkest.

‘Communiceren over muziek, gaat op gevoel', volgens de talentvolle violiste. Het belooft een bijzonder en persoonlijk optreden te worden.

De befaamde dirigent Berg zal die avond ook nog Beethoven’s Symphony no. 3 dirigeren.

Beide werken komen prachtig tot  hun recht in de Grote Zaal, waar de magie altijd voelbaar is. Op diezelfde plek immers dirigeerden ooit grootheden als Gustav Mahler, Richard Strauss en Igor Stravinsky hun eigen composities.

Sergei Rachmaninoff speelde er zijn magistrale pianoconcerten, topdirigenten en musici kregen er staande ovaties. Dat ligt voor Janine vast ook in het verschiet.

Kijk op: concertgebouw.nl

Beeld: Marco Borggreve

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in