Genieten van kunst en cultuur. Een greep uit het culturele aanbod dit weekend.

Amsterdam Art Weekend
Amsterdam
Vanaf vandaag biedt Amsterdam Art Weekend bezoekers 4 dagen lang de kans de meest uiteenlopende, veelal kosteloze events en de nieuwste tentoonstellingen bij te wonen. Een kleine greep uit het aanbod:

More content below the advertising
  • De Rijksakademie van beeldende kunsten opent ook dit jaar weer tijdelijk haar deuren.
  • Het Stedelijk Museum Amsterdam lanceert de tentoonstellingen Freedom of Movement – Municipal Art Acquisitions en Spirits of the Soil – Raquel van Haver. 
  • De Oude Kerk presenteert vanaf zaterdag 24 november nieuw werk van Janet Cardiff en George Bures Miller
  • Vrijdagavond houden 28 galeries op eigen locatie een feestelijke opening. 

Info: Amsterdam Art

Champagne in vermomming
Maison Ruinart en Andaz Amsterdam
Dit weekeind staat Amsterdam in het teken van Amsterdam Art Weekend. Er is enorm veel te doen, maar de reizende expositie van Chinese kunstenaar & camouflagemeester Liu Bolin in Andaz Amsterdam Prinsengracht gaan we zéker bekijken. Zie jij het? De kunstenaar heeft zich 'verstopt' op bovenstaande foto. Magistraal! Eerder dit jaar koos het prestigieuze champagnehuis Ruinart, Liu Bolin voor hun jaarlijkse artistieke samenwerking. Naast de foto’s van Liu Bolin, worden ook de bijbehorende speciaal beschilderde camouflagepakken tentoongesteld.
Info: Ruinart

Rembrandt in love
Fries museum – Leeuwarden
Duik in de romantiek van de Gouden Eeuw aan de hand van de liefde tussen Rembrandt en zijn Saskia. Maar de spots gaan ook op andere stellen uit de elite van die tijd. Van de eerste hofmakerij, sprookjesachtige bruiloften, tot de geboorte van kinderen. Maar er is ook de tragiek van kindersterfte, ziekte en overspel. Topstuk van de tentoonstelling is het portret van Saskia dat Rembrandt voltooide na haar dood.
Info: Fries Museum

Virtuele wildernis
FOAM – Amsterdam
Levensechte projecties van boomstronken die veranderen in digitale pixels, virtuele beelden van wildernis, adembenemende landschappen die elkaar opvolgen, een wapperend doek dat transformeert in een landschap. Je ziet het in de grote solotentoonstelling van Persijn Broersen en Margit Lukács. In hun monumentale werken vormt fotografie de basis voor virtuele dimensies. Met videoanimaties creëren Broersen en Lukács een parallelle wereld van spectaculaire beelden. Laat je meevoeren.
Info: FOAM

Beestenboel
Groninger Museum – Groningen
Niet de mens, maar het dier staat centraal in deze tentoonstelling. Van wild tot tam, van groot tot klein. Er zijn schilderijen, tekeningen, sculpturen en installaties met dieren uit oude, moderne en hedendaagse kunstcollecties en allerlei combinaties. Laat je ontroeren door de hondenportretten van de Groninger schilder Otto Eerelman, de koeien van de Haagse School en verbaas je over de Mexicaanse papier-maché monsters van de familie Linares en de verfijnde Japanse prenten met paarden op het slagveld.
Info: Groninger Museum

De kracht van fotografie
Cuypershuis – Roermond
Reisfotografie door de ogen van Pierre Cuypers en Franco Gori. Een fraaie selectie uit het archief van architect Cuypers. Historische foto’s die Cuypers verzamelde tijdens zijn vele reizen hangen naast het hedendaagse werk van persfotograaf Franco Gori. In de fotografie van Cuypers en Gori zijn er duidelijke verschillen qua tijdsbeeld en betrokkenheid. Wat hen verbindt is het feit dat ze beiden de kracht van fotografie onderkennen en ons een kijk geven in een – in hun eigen tijd – onbekende wereld, veraf of dichtbij, ieder op zijn eigen manier.
Info: Cuypershuis Roermond

Winactie: Nourishing Facial Oil van Combray (twv 160 euro!)
Na de Combray Regenerating Facial Oil op basis van druivenpitolie en de Combray Rejuvenating Facial Oil op basis van avocado-olie is het nu de beurt aan de Combray Nourishing Facial Oil. We mogen 3 x de Combray Nourishing Facial Oil t.w.v. 160 euro weggeven!
Klik hier om kans te maken.

Dit weekend is de laatste kans om het kind in je jezelf te ontdekken bij de bijzondere tentoonstelling Een Ontembare Kracht in het CoBrA-museum. gaat dat zien!

In deze grootschalige kunsttentoonstelling speelt het Cobra Museum als het ware met de creativiteit, spontaniteit en puurheid van kinderen. In een bijzondere opstelling waarbij gebouwd, gekropen en geklommen moet worden, voelen de kinderen zich in het museum helemaal thuis en worden volwassenen in staat gesteld het kind in zichzelf te herontdekken. 

More content below the advertising

Kunstwerken van bekende CoBrA-kunstenaars staan schouder aan schouder met werken van hedendaagse kunstenaars. 

CoBrA-lid van het  eerste uur Karel Appel zei: “Onze dromen, ons gedrag, ons werk, het had inderdaad iets kinderlijks. In die tijd wilden we net als kinderen iets van de grond af opbouwen.”

Veel van deze kunstenaars begonnen met het verzamelen van kinderkunst en lieten zich direct beïnvloeden door de onderwerpen, vormen en technieken van kinderen. Ook werkten ze regelmatig samen met kinderen en toonden hun werk in tentoonstellingen en tijdschriften direct naast kindertekeningen.

De meeste kunstenaars binnen de groep probeerden dan ook om net zo onbevangen en spontaan als een kind te schilderen, waardoor hun schilderijen soms ook echt aan kindertekeningen doen denken.

Tot en met 17 februari 2019 bezoek je Een Ontembare Kracht in het CoBra-museum. Een aanrader!

Midden in Apeldoorn staat sinds 1899 de fabriek van Royal Talens waar al 120 jaar de meest kleurrijke kunstschildersverf wordt geproduceerd.

Experience Centre
In het Experience Centre, hét creatieve centrum van Royal Talens, vlak naast het monumentale hoofdgebouw, krijg je door de geweldige entourage direct zin om aan de slag te gaan. Overal staan producten die je kan uit proberen en werkstukken ter inspiratie.

More content below the advertising

Workshops
Het werken met al die mooie materialen kan tijdens één van de vele workshops die er worden gegeven. Denk aan werken met ecoline, mixed media, soft pastel, maar ook schilderen met de water vermengbare olieverf Cobra. Voor zowel de beginner als de wat meer ervaren creatieveling staat er wel wat op het programma. De workshops worden gegeven door één van de ervaren vaste medewerkers van het Experience Centre, maar ook worden er regelmatig gastdocenten uitgenodigd om het aanbod in workshops en technieken zo groot mogelijk te maken.

Rondleiding
Tijdens een rondleiding door de fabriek kun je met eigen ogen zien hoe al die mooie verf geproduceerd wordt. Een uitermate boeiend proces! Van los pigment tot de uiteindelijke verf in de tube, alles komt voorbij. Daarbij wordt er ook heel veel informatie over verf, de gebruikte grondstoffen, het productie- en het verpakkingsproces gegeven. De vakkundige en zeer betrokken medewerkers in de fabriek helpen daar vaak graag nog bij mee door iets extra te laten zien of uit te leggen.

Er worden regelmatig workshops en rondleidingen georganiseerd welke te vinden en te boeken zijn via de website www.royaltalensexperience.nl. Voor groepen vanaf 14 personen kunnen er op maar gemaakte programma’s worden samengesteld; neem hiervoor contact op met het Experience Centre.

De locatie is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer, het station is op enkele minuten loopafstand en prima bereikbaar met de eigen auto.