Op 8 november 2018 was het precies 70 jaar geleden dat de CoBrA-beweging in Parijs werd opgericht. Daarom opende het Cobra museum begin november de tentoonstelling Cobra 70: De meerkoppige slang. Een indrukwekkend tijdsbeeld van de afgelopen 70 jaar.

De tentoonstelling laat zien dat CoBrA veel meer was dan die ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is.

Article continues after the ad

De vreugde van totale geestelijke en artistieke vrijheid en spontaniteit moest een tegenwicht bieden aan de nachtmerrie van de oorlog. Maar de oprichters verschilden nogal in hun ideeën over de betekenis van CoBrA.

Voor sommigen ligt die betekenis in CoBrA’s bijdrage aan schilderkunstige ontwikkelingen, voor anderen in CoBrA’s geest van absolute vrijheid en voor weer anderen in de samenwerkingen tussen de leden en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders.

Eén ding is zeker: over de betekenis van CoBrA heeft nooit eensgezindheid bestaan. Het karakter van CoBrA wordt misschien juist wel bepaald door de tegenstellingen en onenigheden tussen haar leden, iets wat CoBrA haar vitaliteit verleende.

In deze tentoonstelling staan daarom de uiteenlopende, soms haaks op elkaar staande perspectieven op CoBrA centraal.

Een prachtig tijdsbeeld met contrast over de meest creatieve en vrije geesten van de laatste 70 jaar.

Meer informatie: www.cobra-museum.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in